Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αυλαία στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ με τις υποδομές

Αυλαία στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ με τις υποδομές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Θέμα ημερών πρέπει να θεωρείται η δημοσίευση της πρόσκλησης από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με την οποία θα ξεκινά η διαδικασία αποκρατικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Η πρόσκληση, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, θα αφορά στο 100% της εταιρείας, αφού κατά το πρότυπο του ΔΕΣΦΑ αναμένεται μαζί με το μερίδιο 65% του Δημοσίου, να πουληθεί και το μερίδιο 35% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Όπως πρόσφατα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Α. Σιάμισιης η δραστηριότητα των δικτύων δεν ταιριάζει στο σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου, σε αντίθεση με την εμπορία φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο ενεργειακό νόμο, στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα συμπεριληφθούν οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ, στις οποίες κατέχει το 100% και το μάνατζμεντ αλλά και στην ΕΔΑ Θεσσ όπου κατέχει το 51% χωρίς το μάνατζμεντ.

Ο σχετικός διαγωνισμός εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020. Ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Υποδομών, έχει ήδη εκδηλωθεί στο ΤΑΙΠΕΔ κυρίως από διεθνείς εταιρείες διαχείρισης δικτύων όπως η ιταλική Italgas και η γερμανική Eon, αλλά και από θεσμικά χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται σε εταιρείες δικτύων εξαιτίας των σταθερών και σχετικά υψηλών αποδόσεων που εξασφαλίζουν.

Στον αντίποδα ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, με τους περισσότερους ελληνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Υπόγεια αποθήκη

Τέλος να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο "σκούπα” που κατατέθηκε στη βουλή την περασμένη Παρασκευή περιλαμβάνεται ρύθμιση, η οποία διευκρινίζει και συμπληρώνει το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για τις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου και ουσιαστικά "ξεκλειδώνει” την δυνατότητα αξιοποίησης της υπόγειας αποθήκης αερίου στο πεδίο της νότιας Καβάλας.

Η εν λόγω διάταξη προβλέπει ότι μέρος του απαιτούμενου εσόδου για την δραστηριότητα μπορεί να ανακτάται μέσω διακριτής χρέωσης από την εσωτερική αγορά βάσει μεθοδολογίας που περιγράφεται στον κανονισμό τιμολόγησης της υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Το ποσοστό της ανάκτησης, που θα καλύπτει μέρος των επενδυτικών δαπανών αλλά και των δαπανών λειτουργίας, θα καθορίζεται με απόφαση της ΡΑΕ μετά από εισήγηση του διαχειριστή της αποθήκης.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text