Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Το επενδυτικό προσκλητήριο στη Νέα Υόρκη και τα funds που ανταποκρίθηκαν

Το επενδυτικό προσκλητήριο στη Νέα Υόρκη και τα funds που ανταποκρίθηκαν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το επενδυτικό προσκλητήριο στη Νέα Υόρκη και τα funds που ανταποκρίθηκαν

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Ανοικτή πρόσκληση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα να επενδύσει στη χώρα, απηύθυναν οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης από το βήμα του 21ου Ετήσιου Επενδυτικού Forum της Capital Link που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη. Το κάλεσμα βρήκε ισχυρή ανταπόκριση μέσα από τη συμμετοχή στο Forum εκπροσώπων Funds, ξένων επιχειρηματιών και τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και από τις κατ’ ιδίαν επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.

Το forum, στο οποίο έδωσε το παρών η ελίτ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, "άνοιξε" με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να καλεί, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος τους Αμερικανούς επενδυτές να βάλουν στην "ατζέντα" τους την ελληνική οικονομία. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης "το σημερινό επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μια συντριπτική υποστήριξη για τις ξένες επενδύσεις". Τόνισε δε πως "σε αντίθεση με αυτό που ήταν ο γενικός κανόνας στην Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία χωρίς να δώσει κενές υποσχέσεις για παροχές και άλλες χάρες στο εκλογικό σώμα. Αντίθετα εστίασε στο να παρουσιάσει μια ατζέντα βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μεταμόρφωναν την ελληνική οικονομία προς το καλύτερο".

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ομιλίες των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη και Τουρισμού Χ. Θεοχάρη και των υφυπουργών. Απευθυνόμενοι στους εκπροσώπους των funds μίλησαν για τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας στέλνοντας το μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η "Ελλάδα επανήλθε".

Tα Funds

Μεταξύ των επενδυτικών funds που συμμετείχαν στο Forum μέσω εκπροσώπων τους ήταν και τα εξής: Athanor Capital, Bienville Capital, BlackRock, BlueCrest Capital, Brookfield Asset management, Consilience Capital, Eaton Vance, Fir Tree Partners, Goldman Sachs Asset Management, Helm, Morgan Stanley, MSK Capital Partners, Nomura, Third Point, Pimco, Evermore, Psaros KPS, Monarch, Knighthead, Stonehill, Olympus Peak, Citi, Aberdeen, Helm, East Rock, Centerbridge, Beachpoint και Weterwheel.

Μπαράζ επαφών με τους ξένους επενδυτές

Η ελληνική κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη αλλά και οι Έλληνες επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία για απευθείας επαφές με τους επικεφαλής funds, διεθνών τραπεζών και επιχειρήσεων, μέσα από περισσότερα από 100 one-to-one συναντήσεις. Ειδικότερα σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το Συνέδριο, διοργανώθηκαν δύο group sessions για τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο καθένας αναφέρθηκε σε θέματα του χαρτοφυλακίου του και του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Επιπλέον, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, πραγματοποίησαν σειρά από one-to-one συναντήσεις με επενδυτές και  υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς.

Επίσης οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των εταιρειών, είχαν επαφή με όλα τα ομογενειακά MME  που κάλυψαν το Συνέδριο καθώς και με Διεθνή Μέσα όπως η Wall Street Journal, το Bloomberg, το YAHOOFinance, το Reuters, η New York Times, η Tradewinds.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης μετέβη και έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στο YAHOOFinance, στη κυρία Alexis Christoforou  η οποία αναμεταδόθηκε live όχι μόνο στην ιστοσελίδα της Yahoo Finance αλλά και σε πληθώρα άλλων συνεργαζόμενων καναλιών : Apple TV, ROKU κα.

Χρ. Σταϊκούρας: Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποκαθίστανται

Από το βήμα του 21ου Capital Link Forum ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε πως η κυβέρνηση κινείται στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου που έχει ως στόχο να αποκαταστήσει, βήμα προς βήμα, την οικονομική κανονικότητα στη χώρα. Τονίζοντας παράλληλα ότι "η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποκαθίστανται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τόσο η πολιτική σταθερότητα όσο και η ρεαλιστική αισιοδοξία επιστρέφουν στη χώρα".

Ο υπουργός Οικονομικών σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα, λέγοντας ότι αποτελούν βασικές πολιτικές προτεραιότητες: η επιτυχία των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η προώθηση του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων και η εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Αδ. Γεωργιάδης: Νέο hot-spot για τους επενδυτές η Ελλάδα

"Το πρώην μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης, η περισσότερο πληγείσα από την κρίση χώρα η οποία έχει χάσει το 25% της παραγωγικότητάς της κατά την τελευταία δεκαετία, μεταμορφώνεται τώρα σε ένα νέο hot-spot για τους επενδυτές και μία από τις πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα οικονομίες παγκοσμίως", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως το μήνυμά, προς τους Αμερικανούς επενδυτές, μέσω του 21ου Ετήσιου Φόρουμ της Capital Link, είναι το εξής: "τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτοί που δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν στη χώρα μας ακόμη και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής μας κρίσης, τώρα είναι η ώρα να δρέψουν τους καρπούς τους. Και αυτοί που δεν έχουν επενδύσει τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν της δυνατότητας ανάπτυξης και των μοναδικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην χώρα μας και οι οποίοι πρώτοι θα ανταμειφθούν με τα μεγαλύτερα κέρδη".

Γ. Ζαββός: Η Ελλάδα γίνεται το  νέο "παιδί θαύμα” της Ευρωζώνης - επαφές με Citibank

Στο σχέδιο "Ηρακλής" το οποίο αποτελεί μια καινοτόμο και συστημική λύση η οποία, μέσω της χρήσης κρατικών εγγυήσεων, θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες, να μειώσουν το βουνό των κόκκινων δανείων κατά 40%, να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός.

Ο υφυπουργός ο οποίος είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Citibank, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Forum τόνισε πως υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, επισημαίνοντας παράλληλα πως "σκοπός είναι να καταστεί η Ελλάδα το Χρηματοοικονομικό κέντρο της ΝΑ Μεσογείου".

Ο κ. Ζαββός επεσήμανε πως είναι η ιδανική στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία γίνεται το νέο "παιδί θαύμα" της Ευρωζώνης. Το σχέδιο "Ηρακλής" προσφέρει ένα ελκυστικό ομόλογο υψηλών αποδόσεων σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και αποδόσεων. Η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις και στην επανεκκίνηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και του χρηματιστηρίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή ανάπτυξης, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τους επενδυτές, ανέφερε ο ίδιος.

Χ. Θεοχάρης: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Στις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στον τουριστικό κλάδο αλλά και στις προοπτικές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αναφέρθηκε μιλώντας στο 21ο ετήσιο Capital Link Forum, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Ο υπουργός Τουρισμού απηύθυνε πρόσκληση προς τους ξένους επενδυτές να επωφεληθούν από τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. "Από τον Ιούλιο που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως έχετε διαπιστώσει και όπως επιβεβαιώνεται και από τους Διεθνείς Οίκους, χαράσσουμε πολιτικές που λειτουργούν προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του επιχειρείν", τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Γ. Πλακιωτάκης: Σημαντικές οι προοπτικές της ναυτιλίας

Τις προοπτικές και τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η ναυτιλιακή, παραναυτιλιακή και λιμενική βιομηχανία της Ελλάδος, υπό το πρίσμα της συνεχούς βελτίωσης των οικονομικών δεικτών της εθνικής οικονομίας που έχει επιτύχει η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στη δυναμική της ναυτιλίας των Ελλήνων, της ισχυρότερης ναυτιλίας του πλανήτη, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά και στην πολυεπίπεδη προσφορά της στο παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία.

Γ. Τσακίρης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ελλάδα αναδύεται από τη δεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση ακόμη πιο δυνατή οικονομικά και πιο ώριμη. Το μήνυμα της χώρας στις παγκόσμιες αγορές είναι απόλυτα ξεκάθαρο και ηχηρό: βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου και η Ελλάδα καθίσταται σίγουρα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, τόσο για τα ξένα όσο και για τα εγχώρια κεφάλαια.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text