Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 211 | Ειδήσεις από την ελληνική οικονομία

Ειδήσεις από την ελληνική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μια σαφή φάση δυναμικής επανεκκίνησης, σημειώνει ο ΣΕΒ στο Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας. Προς το παρόν, όμως, οι τάσεις που διαμορφώνονται παραμένουν μικτές. Παρά τη βελτίωση του μίγματος της οικονομικής πολιτικής μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή, η διεθνής οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο έχουν αρχίσει να επιβραδύνονται. Επίσης, παρά την τεράστια άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, και παρά τη δραματική βελτίωση στην αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μια βαθμίδα από Β+ σε ΒΒ- από την Standard & Poor’s, η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας, αν και βελτιούμενες, δρουν ακόμη περιοριστικά (εδώ). Δείτε το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας εδώ.

Ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2% για το 2019 και 2,4% για το 2020 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Οι κύριοι μοχλοί της ανάπτυξης θα είναι πιθανότατα οι εξαγωγές και μία ισχυρότερη επίδραση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του δείκτη οικονομικού κλίματος και της μείωσης της ανεργίας, αναφέρει σε έκθεσή της για τη μετάβαση από το 2019 στο 2020. Η νέα κυβέρνηση, σημειώνει, "έχει δεσμευτεί για μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και οι επενδυτές θα παρακολουθούν για να δουν αν μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και να βελτιώσει πολύ το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αν συμβεί αυτό, οι προοπτικές για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα θα είναι σημαντικά ενισχυμένες". (εδώ)

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Νοέμβριο στις 107,0 μονάδες από 106,7 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Αύξηση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) και στην Ευρωζώνη (στις 101,3 από 100,8 μονάδες) και την ΕΕ (στις 100,0 από 99,1 μονάδες).Η αύξηση του ESI στην Ελλάδα προέκυψε από τη βελτίωση του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών (στις 17,8 από 15,4 μονάδες) και τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -6,8 από -8,4 μονάδες). Η εμπιστοσύνη υποχώρησε ελαφρά στους τομείς της βιομηχανίας (στις 1,4 από 1,9 μονάδες), του εμπορίου (στις 25,0 από 26,3 μονάδες) και των κατασκευών (στις -51,7 από -50,4 μονάδες). (εδώ)

 

Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα εδώ.

Για τρίτη φορά μέσα σε μόλις δύο μήνες, η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικά επιτόκια, αποδεικνύοντας πως η ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους παραμένει “ζεστή”, παρά το γεγονός ότι οι ανοδικές τάσεις στα διεθνή ομόλογα έχουν περιοριστεί από το μήνα Νοέμβριο. Το επιτόκιο στα έντοκα γραμμάτια εξαμήνου διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του -0,02% έναντι 0,00% στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση στα τέλη Οκτωβρίου. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές διαμορφώθηκαν στο 1,32 δισ. καλύπτοντας το αρχικά ζητούμενο ποσό κατά 2,11 φορές. (εδώ)

Τα στοιχεία της έρευνας του Νοεμβρίου υπέδειξαν ταχύτερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τις έντονες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ο εποχικά προσαρμοσμένος μεταποιητικός δείκτης PMI, έκλεισε στις 54,1 μονάδες τον Νοέμβριο, τιμή υψηλότερη από τις 53.5 μονάδες του Οκτωβρίου, και υπέδειξε την ταχύτερη βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών (εδώ). Δείτε την έρευνα από την IHS MARKIT εδώ.

Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα εδώ.

Σε θετικό έδαφος διατηρείται η πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατα το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2019. Ύστερα από την κάμψη που καταγράφηκε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο επανεμφανίστηκαν σημάδια δυναμικής, παρά την έντονη αβεβαιότητα και τα εμπόδια που αναδύονται διαρκώς στο παγκόσμιο εμπόριο (BREXIT, δασμοί Τραμπ). Οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, για το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2019, αυξήθηκαν κατά 544 εκατ. ευρώ ή κατά 2,2% και ανήλθαν σε 24,93 δισ. ευρώ από 24,39 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 16,71 δισ. ευρώ από 15,92 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 791,5 εκατ. ευρώ ή κατά 4,97%. (εδώ)

Δείτε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στις ηλεκτρονικές σελίδες του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (εδώ).

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text