Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Οι καλύτερες μετοχές του δείκτη S&P 500 την τελευταία δεκαετία

Οι καλύτερες μετοχές του δείκτη S&P 500 την τελευταία δεκαετία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι καλύτερες μετοχές του δείκτη S&P 500 την τελευταία δεκαετία

Η μετοχή της Netflix είναι μακράν η νικήτρια της τελευταίας δεκαετίας μεταξύ των μετοχών 500 εταιρειών που περιλαμβάνει ο χρηματιστηριακός δείκτης Standard & Poors 500. Σε μια δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από την εισαγωγή της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης, που μείωσε τις αποδόσεις των ομολόγων, κρατικών και εταιρικών, οι μετοχές γνώρισαν περίοδο εξαιρετικής άνθησης.

Από τα τέλη του 2009 έως τις 5 Δεκεμβρίου η απόδοση του δείκτη S&P 500 ήταν 244% (περιλαμβανομένων μερισμάτων που επανεπενδύθηκαν) και του δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones ήταν 165%, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας Marketwatch και της εταιρείας έρευνας αγοράς FactSet. Η μετοχή με την υψηλότερη απόδοση ήταν αυτή της Netflix. Αν την είχε αγοράσει κάποιος επενδυτής πριν από δέκα χρόνια θα είχε αυξήσει το κεφάλαιό του κατά 3.767%. Μόνο από την αρχή του έτους η απόδοση της μετοχής της Netflix ανέρχεται σε 219%. Ακολουθεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα/χρηματιστηριακή εταιρεία MarketAxess Holdings με απόδοση 3.182% από την αρχή της δεκαετίας. Η εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Abiomed κατετάγη στην τρίτη θέση με απόδοση 2.121% και η αεροναυπηγική/αμυντική βιομηχανία TransDigm Group στην τέταρτη θέση με απόδοση 2.065%.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η εταιρεία ημιαγωγών Broadcom με 1.919%. Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και αποθήκευσης δεδομένων στο Διαδίκτυο Amazon κατατάσσεται στη 10η θέση του καταλόγου, με τη διόλου ευκαταφρόνητη απόδοση 1.209% από την αρχή της δεκαετίας. Η απόδοσή της από την αρχή του έτους είναι 34%.

Λαμπρή απόδοση είχε και η εταιρεία ημιαγωγών Nvidia με συνολική απόδοση 1.117%, αν και φέτος η απόδοσή της είναι -18%. Η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Mastercard πέτυχε απόδοση 1.078% από την αρχή της δεκαετίας. Η απόδοση της Apple, 899%, την κατατάσσει στην 28η θέση του καταλόγου με τις υψηλότερες αποδόσεις μετοχών του S&P 500 την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, από την αρχή της δεκαετίας την υψηλότερη απόδοση εμφανίζει, με μικρή διαφορά, ο κλάδος της τεχνολογίας πληροφοριών με ποσοστό 390%. Ο κλάδος αυτός περιλαμβάνει εταιρείες που κατασκευάζουν λογισμικό, εξαρτήματα υπολογιστών και υπολογιστές, αλλά και όσες προσφέρουν υπηρεσίες μέσω Ιντερνετ. Ακολουθεί ο κλάδος των εταιρειών που παράγουν είδη κατανάλωσης και περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικούς υποκλάδους, από αυτοκίνητα μέχρι αναψυχή, οικιακές συσκευές, εταιρείες λιανικών πωλήσεων και εταιρείες κατασκευής ειδών πολυτελείας. Την τρίτη υψηλότερη απόδοση την τελευταία δεκαετία, 287%, είχε ο κλάδος των υπηρεσιών υγείας, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες που προφέρουν υπηρεσίες υγείας, κατασκευάζουν ιατρικό υλικό, τις φαρμακοβιομηχανίες αλλά και όσες προσφέρουν ιατρική ασφάλιση. Στην τέταρτη θέση με απόδοση 242% την τελευταία δεκαετία βρέθηκε ο κλάδος των βιομηχανικών εταιρειών, που περιλαμβάνει εταιρείες που κατασκευάζουν και διανέμουν κεφαλαιουχικά αγαθά, περιλαμβανομένων του υποκλάδου της αεροπλοΐας/άμυνας, κατασκευαστικών εταιρειών, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και βιομηχανικού εξοπλισμού.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται με απόδοση 205% ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών πρώτης ανάγκης (που επηρεάζονται λιγότερο από τη φάση του οικονομικού κύκλου) ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, καπνικών προϊόντων, ειδών υγιεινής. Ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών εταιρειών και των εταιρειών κοινής ωφελείας – και οι δύο κλάδοι με απόδοση 204% από την αρχή της δεκαετίας. Τέλος, αρκετά μικρότερη απόδοση είχαν ο κλάδος των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών (περιλαμβάνει εταιρείες κοινωνικών δικτύων και διαδικτυακών αναζητήσεων, ασύρματων τηλεπικοινωνιών κ.ά.) με απόδοση 151% και ο κλάδος βασικών πρώτων υλών (εξορυκτικές εταιρείες, χημικές κ.ά.) με απόδοση 134%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται ο κλάδος της ενέργειας με απόδοση μόλις 34%.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text