Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η αύξηση του ΑΕΠ κλειδί για υψηλότερες επενδύσεις και χαμηλότερα πλεονάσματα

Η αύξηση του ΑΕΠ κλειδί για υψηλότερες επενδύσεις και χαμηλότερα πλεονάσματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αύξηση του ΑΕΠ κλειδί για υψηλότερες επενδύσεις και χαμηλότερα πλεονάσματα

Της Δήμητρας Καδδά

Η καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία του ΑΕΠ φέτος και το 2020 θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πως είναι εφικτή. Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας Δούρειος Ίππος για τους δύο μεγάλους πολιτικούς στόχους που προωθεί: την χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων μέσα από τα κέρδη ομολόγων αλλά και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έχει υψηλότερο ΑΕΠ από το 2,8% το 2020 (σ.σ. ενδεχομένως και πάνω από το 3%). Θεωρείται από αρμόδιες πηγές πολύ καλή πρώτη ένδειξη η πορεία του δείκτη το 3ο τρίμηνο. Η άνοδος κατά 2,3% σε ετήσια βάση (και κατά 2,8% το 2ο τρίμηνο)  προκαλεί αισιοδοξία καθώς ακόμη και με μία μέτρα επίδοση οδηγεί σε υπέρβαση του στόχου για άνοδο ΑΕΠ κατά 2% που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό.

Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη

Η τόνωση της ανάπτυξης συνδέεται με την έλευση επενδύσεων. Οι επαφές του οικονομικού επιτελείου στη Ν. Υόρκη και οι επαφές με επενδυτές κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το θέμα των τραπεζών και της χρηματοδότησης της οικονομίας, αλλά και οι ελληνικές πολιτικές επιδιώξεις θα συζητηθούν στο ραντεβού "κορυφής" που ακολουθεί στη Φρανκφούρτη,

Στις 17ης Δεκεμβρίου στη Φρανκφούρτη λαμβάνει χώρα το απoχαιρετιστήριο δείπνο για τον Μπερνουά Κερέ. Έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας αλλά έχουν προσκληθεί και πρώην τραπεζίτες και ΥΠΟΙΚ όπως ο κ. Λ. Παπαδήμος και ο Γ. Χουλιαράκης. Με την ευκαιρία αυτή θα υπάρξει και ξεχωριστή συνάντηση  της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με την νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η έλευση του Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει και στο εφαρμοστικό πεδίο. Προγραμματίζεται επίσκεψη των θεσμών μέσα στον Ιανουάριο στην Αθήνα για την 5η αξιολόγηση που συνδέεται με τις εν λόγω πολιτικές αποφάσεις.

Για να διατηρηθεί λοιπόν το θετικό κλίμα έως τότε θα πρέπει να έχουν λήξει τα 9 προαπαιτούμενα που έχουν ορόσημο στο τέλος του έτους,. Κυρίως θα πρέπει να λήξουν τα μέτωπα που επισημάνθηκαν στη δήλωσή του Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης, και συνδέονται με τις τράπεζες, την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, τον έλεγχο των προσλήψεων στο δημόσιο και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο πιο καλό σενάριο, η τεχνική συμφωνία θα γίνει τον Φεβρουάριο και η απόφαση θα επικυρωθεί  στη σύνοδο του Eurogroup που έχει ορισθεί για τις 16 Μαρτίου του 2020.

Τα κέρδη ομολόγων

Ο ένας πολιτικός στόχος που συνδέεται με το ΑΕΠ είναι η αλλαγή χρήσης στα κέρδη ομολόγων (σ.σ. των 640 εκατ. ευρώ που είναι μέρος του πακέτου των 767 εκατ. ευρώ και τα δικαιούται η χώρα ανά εξάμηνο) για να χρηματοδοτούν συμφωνημένες επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM θα "τρέχουν” από την αρχή του νέου έτους το ζήτημα της εύρεσης του μηχανισμού μέσα από τον οποίο θα προχωρήσει η αλλαγή χρήσης των εν λόγω κερδών χωρίς να επηρεαστεί η καμπύλη βιωσιμότητας του χρέους αλλά και χωρίς να φανεί ότι (έστω και εμμέσως) επηρεάζει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Στόχος είναι παράλληλα με την 5η αξιολόγηση να υπάρξει πολιτική απόφαση και για τη χρηματοδότηση "αμοιβαία συμφωνημένων επενδύσεων" αρχικά των 640 εκατ. ευρώ περίπου που τώρα καθίστανται διαθέσιμα, αλλά – σε βάθος χρόνου – και των υπόλοιπων "δόσεων" που συνολικά σε αξία φτάνουν έως τα 1,2 δισ ευρώ ετησίως ή 4 δισ ευρώ έως τι 2022.

Η ελληνική πλευρά επιχειρηματολογεί λοιπόν ότι με το εν λόγω ποσό θα αυξηθεί το ΑΕΠ ακόμη περισσότερο. Αλλά και η ίδια η "άσκηση" των θεσμών για την καμπύλη χρέους έχει "ανάγκη" υψηλότερο ΑΕΠ (αφού το ΑΕΠ είναι ο παρονομαστής του δείκτη χρέους).

Κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσει σε αυτό το σημείο η επιλογή έργων προς χρηματοδότηση. Θα πρέπει να έχουν υψηλή  απόδοση (μεγάλο πολλαπλασιαστή ΑΕΠ). Δηλαδή θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς επενδύσεις που θα προσελκύσουν πιο πολλά κεφάλαια και που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην οικονομία…

Η μείωση των πλεονασμάτων

Ο ίδιος ακριβώς δείκτης (χρέος προς ΑΕΠ) θα ληφθεί υπόψη για την μεγάλη απόφαση που έπεται χρονικά, της αλλαγής του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, πέρα από το όφελος που υπάρχει στην καμπύλη χρέους λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού και το υψηλότερο ΑΕΠ διευκολύνει. Γιατί θα δείχνει σε κράτη – μέλη όπως η Γερμανία ότι ο "χώρος" για χαμηλότερα πλεονάσματα δημιουργήθηκε από τις ίδιες τις επιδόσεις της χώρας και δεν αποτελεί μία ακόμη "παροχή" προς την ελληνική πλευρά.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text