Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Attica DPS: Ολο το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου

Attica DPS: Ολο το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Attica DPS: Ολο το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου

Της Πέννυς Κούτρα

Στη διαδικασία ίδρυσης νέας holding βρίσκεται ο όμιλος. Στόχος, εισαγωγή στο ΧΑ σε βάθος διετίας. Μετοχές θα εισφέρουν οι παλαιοί μέτοχοι, μετρητά οι στρατηγικοί επενδυτές. Αποκτά προτιμησιακό δικαίωμα για τα malls στο Ελληνικό.

Σε φάση εταιρικού μετασχηματισμού εισέρχεται ο όμιλος των Αττικών Πολυκαταστημάτων, μετά και τη συμφωνία εισόδου νέων στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, σχεδιάζοντας παράλληλα τη νέα φάση επέκτασής του.

Ουσιαστικά ο όμιλος μετατρέπεται σε έναν πολυσχιδή παράγοντα στο εγχώριο retail, επεκτεινόμενο πέραν της παραδοσιακής δραστηριότητας δημιουργίας και ανάπτυξης πολυκαταστημάτων, στη χονδρική και λιανική εμπορία ενδυμάτων και καλλυντικών και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το σχέδιο μετασχηματισμού περιλαμβάνει την ίδρυση holding εταιρείας στην οποία αφενός θα περάσουν όλες οι συμμετοχές, και οι εταιρείες του γκρουπ και οι μετοχές που κατέχουν σήμερα οι υφιστάμενοι μέτοχοι, ενώ οι νέοι μέτοχοι θα εισέλθουν σταδιακά με την εισφορά κεφαλαίων, τα οποία θα αναλογούν στο εκάστοτε επενδυτικό project του ομίλου.

Αναλυτικότερα, στη νέα holding εισφέρονται τόσο τα Αττικά Πολυκαταστήματα όσο και οι μεικτές εταιρείες Cosmobrands (που ελέγχουν το concept Carelab, το online κατάστημα atticabeauty και αντιπροσωπείες καλλυντικών) όσο και η νεοσυσταθείσα Retail Vision United Distribution, η οποία έχει ήδη ένα αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο σημάτων επώνυμης ένδυσης. Έτσι, σ’ αυτή θα μετακινηθεί το ποσοστό των υφιστάμενων βασικών μετόχων του γκρουπ (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται αφενός η ιδρυτική ομάδα των κ.κ. Κων. Λαμπρόπουλου, Κων. Τσουβελεκάκη και Αλ. Σγουμπόπουλου, αλλά και δύο ακόμη νέοι μέτοχοι, οι επιχειρηματίες Ευτ.  Βασιλάκης και Οδ.Κωνσταντακόπουλος), οι οποίοι σήμερα ελέγχουν το 55,6% της Αττικά Πολυκαταστήματα. Συμμετοχή θα διατηρήσουν επίσης και οι υφιστάμενοι μέτοχοι των παραπάνω joint venture.

Στο νέο σχήμα θα περάσουν επίσης οι ίδιες μετοχές ύψους 15% (οι οποίες στη συνέχεια θα ακυρωθούν) αλλά και ποσοστό ύψους 26% περίπου, που ελέγχεται σήμερα από την Εθνική Τράπεζα (πρόκειται για μετοχές που απέκτησε ως ενέχυρο από τη Folli Follie), το οποίο και αναμένεται να εξαγοραστεί από τους βασικούς μετόχους των Αττικών Πολυκαταστημάτων, αξιοποιώντας τη ρευστότητα της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ήδη η εταιρεία δαπάνησε κεφάλαια της τάξης των 12,1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 1.105.023 ιδίων μετοχών, στο πλαίσιο του αναγκαστικού πλειστηριασμού που διενήργησε τον περασμένο Φεβρουάριο η Εθνική Tράπεζα (το πρώτο πακέτο ενεχυριασμένων μετοχών κατοχής της Folli Follie). Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δαπανήσει επιπλέον 30,5 εκατ. ευρώ περίπου για την απόκτηση και του δεύτερου πακέτου. Τέλος, μέχρι σήμερα, συμμετοχή ύψους 4,5% εξακολουθεί να διαθέτει ο Φ. Ρίτσι (γνωστός από την εταιρεία Ridenco, η οποία πτώχευσε αφήνοντας σημαντικό άνοιγμα υποχρεώσεων προς τρίτους και τις πιστώτριες τράπεζες).

Με βάση το παραπάνω, το βασικό σχήμα μετόχων του ομίλου θα ελέγχει αθροιστικά το 95,5% της νέας holding, ποσοστό ωστόσο το οποίο θα μειωθεί σταδιακά όσο ενεργοποιείται η εταιρεία ειδικού σκοπού συμφερόντων των εφοπλιστών Λασκαρίδη, Τσάκου, Σαραντίτη και του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία θα καταλαμβάνει μετοχική θέση μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, προκειμένου να υποστηριχθεί το επενδυτικό πλάνο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός είναι η νέα υπό σύσταση holding να αιτηθεί την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενισχύοντας περαιτέρω τη μόχλευση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Οι νέες επενδύσεις και τα Malls στο Ελληνικό

Ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης των Αττικών Πολυκαταστημάτων είναι η ανάπτυξη εμπορικών χώρων στο mega project του Ελληνικού. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αναμένεται να υπογραφεί MoU μεταξύ του ομίλου και της Lamda Development, με το οποίο η Αττικά Πολυκαταστήματα θα αποκτήσει δικαίωμα πρώτης προτίμησης για την υλοποίηση και διαχείριση των εμπορικών concepts εντός του Ελληνικού. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ενημερωτικό της Lamda Development, για την τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τα δύο malls που έχει σχεδιάσει να λειτουργήσουν εντός του Ελληνικού θα δημιουργηθούν εντός της πρώτης τριετίας.

Πρόκειται για το mall επί της Λεωφ. Βουλιαγμένης (συνολικού εμβαδού που θα ξεπεράσει εκείνο του The Mall Athens) αλλά και για το mall στη νότια πλευρά του Ελληνικού, στην «καρδιά» δηλαδή του αρχικού σχεδιασμού της Lamda Development (πλησίον του καζίνο, της μαρίνας και του συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών). Στους σχεδιασμούς του εμπορικού ομίλου είναι η δημιουργία μιας νέας «πίτας» στην αγορά ένδυσης, υπόδησης και καλλυντικών, με την προσθήκη luxury φιρμών στην ελληνική αγορά, που θα απευθυνθούν στο νέο τουριστικό κοινό υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας, που διεκδικεί να προσελκύσει το όλο project της Lamda Development.

Υπενθυμίζεται ότι η Αττικά Πολυκαταστήματα έχει ήδη κατοχυρώσει θέση στρατηγικού συνεργάτη της Lamda Development, καθώς κατέχει εδώ και μια διετία μειοψηφική μετοχική συμμετοχή.

Πέραν των μεσοπρόθεσμων σχεδιασμών, ο όμιλος προχωρά στην ανακαίνιση του , με την προσθήκη επιπλέον 4.000 τ.μ. στο κεντρικό πολυκατάστημα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Μέσα στη νέα χρονιά αναμένεται επίσης να λειτουργήσει το ομώνυμο on line κατάστημα των Attica, στο οποίο σε πρώτη φάση θα παρουσιάζει αξεσουάρ και εν συνεχεία και είδη υπόδησης.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία σκοπεύει να ενισχύσει το εμπορικό της χαρτοφυλάκιο με νέα εμπορικά σήματα τόσο σε επίπεδο χονδρικής αντιπροσώπευσης όσο και σε επίπεδο ad hoc συμφωνιών για την εκπροσώπηση συγκεκριμένων σημάτων. Παράδειγμα αυτού του μοντέλου συνεργασιών είναι τα καταστήματα Armani Exchange που λειτουργεί ο όμιλος αλλά και νέα συμφωνία για ένα κατάστημα της φίρμας Clarks στο Golden Hall.

Επιπλέον, στον σχεδιασμό της διοίκησης της εταιρείας περιλαμβάνεται και η γεωγραφική επέκταση καθώς ήδη βολιδοσκοπούνται ευκαιρίες στην αγορά της Κύπρου.

Πηγή: www.euro2day.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text