Αρχική | Οικονομία | Η Ελλάδα στις 5 λιγότερο φιλικές προς τον ανταγωνισμό χώρες Πηγή: Reporter.gr

Η Ελλάδα στις 5 λιγότερο φιλικές προς τον ανταγωνισμό χώρες Πηγή: Reporter.gr

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ελλάδα στις 5 λιγότερο φιλικές προς τον ανταγωνισμό χώρες   Πηγή: Reporter.gr

Τα περιθώρια βελτίωσης στα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας είναι μεγάλα εφόσον υπάρξει απλοποίηση της νομοθεσίας και του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς. Αυτό τόνισε η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Λορένς Μπουν, σε χθεσινή ομιλία της στην Αθήνα.

Μάλιστα επέμεινε στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων. Η κα. Μπουν επιπλέον παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 5 λιγότερο φιλικές προς τον ανταγωνισμό χώρες με κριτήριο την απλοποίηση και αξιολόγηση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου. Αναφορικά με τα εμπόδια στους τομείς των υπηρεσιών και των δικτύων, η χώρα μας βρίσκεται περίπου στη μέση της απόστασης ανάμεσα στα 5 πιο φιλικά και στα 5 λιγότερο φιλικά προς τον ανταγωνισμό κράτη του ΟΟΣΑ, ενώ τα εμπόδια για το εμπόριο και τις επενδύσεις συμπίπτουν με τον μέσο όρο των κρατών-μελών του διεθνούς οργανισμού.

Όλα αυτά μιλώντας στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με προσκεκλημένους σημαντικούς ξένους οικονομολόγους. Πάντως η κα. Μπουν απένειμε εύσημα στη χώρα μας για την επιστροφή στην ανάπτυξη, την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, «που ήταν δυσκολότερες από τις περικοπές δαπανών».

Επανέλαβε επίσης τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ανάπτυξη 1,8% φέτος, 2,1% το 2020 (αισθητά χαμηλότερα από την κυβερνητική πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%) και 2% το 2021, επισημαίνοντας ότι κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις: «Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπουμε να τονωθεί μόλις κατά 1,8% το 2020 και 1,4% το 2021, ενώ η δημόσια κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% και 0,7% αντιστοίχως. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (δηλαδή, οι επενδύσεις) θα κάνει τη διαφορά, αυξανόμενος κατά 10,3% το 2020 και 10% το 2021».

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: www.reporter.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text