Αρχική | Πολιτική | Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Αιγύπτου απέναντι στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Αιγύπτου απέναντι στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Αιγύπτου απέναντι στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Εντείνουν τις διπλωματικές τους κινήσεις Ελλάδα και Αίγυπτος, με στόχο να αναδείξουν τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή και να λάβουν διεθνή στήριξη οι θέσεις τους για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης από διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ – Σούκρι χθες το βράδυ.

Η τηλεφωνική επαφή πραγματοποιήθηκε μετά από τη συνάντηση του Αιγύπτιου υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στις αρχές του μήνα, αμέσως αφότου έγινε γνωστή η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Ο κ. Δένδιας ταξίδεψε στο Κάιρο την 1η Δεκεμβρίου και οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να επιταχύνουν από κοινού τις διαδικασίες για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ τους.

dendias n57

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου καταδίκασε το μνημόνιο

Την καταδίκη τους στα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη εξέφρασαν, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άααλ και μέλη του Σώματος.

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής βουλής, Άμπντελ Άαλ, διεμήνυσε πως η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας.

«Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν» τόνισε επίσης ο ίδιος.

Και καταλήγει ο κ. Άμπντελ Άαλ:

«Η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά. Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη».

Πηγή: www.cnn.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text