Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην Morgan Stanley για χειραγώγηση της αγοράς

Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην Morgan Stanley για χειραγώγηση της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην Morgan Stanley για χειραγώγηση της αγοράς

Πρόστιμο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στην Morgan Stanley από τις γαλλικές ρυθμιστικές αρχές, αφότου το κατάστημα της τράπεζας στο Λονδίνο κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τακτικές «pump and dump», δηλαδή φουσκώματος της τιμής ή αλλιώς υπερτιμολόγησης μια μετοχής και στη συνέχεια άμεσης πώλησης με στόχο το κέρδος, για να χειραγωγήσει τις τιμές κρατικών ομολόγων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η εκτελεστική επιτροπή της γαλλικής Autorite des Marches Financier δήλωσε ότι η τράπεζα χειραγωγούσε τις τιμές 14 γαλλικών κρατικών ομολόγων και 8 βελγικών ομολόγων τον Ιούνιο του 2015. Η τράπεζα επίσης «πείραζε» την τιμή ενός συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης ενός γαλλικού κρατικού ομολόγου.

Σε μια ακρόαση τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές της AMF δήλωσαν ότι το κατάστημα της τράπεζας στο Λονδίνο είχε θέσεις long στα γαλλικά ομόλογα και short στο γερμανικό χρέος, στοιχηματίζοντας ότι το spread θα περιοριστεί. Ωστόσο έγινε το αντίθετο, καθώς συνεχίστηκε το πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας με τους πιστωτές της, κοστίζοντας στην Morgan Stanley την απώλεια 6 εκατομμυρίων δολαρίων στις 15 Ιουνίου 2015 και άλλα 8,7 εκατομμυρίων δολαρίων όταν άνοιξαν οι αγορές την επόμενη μέρα.

Για να περιορίσει τις απώλειές της και να αποφύγει τις ζημιές ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, το γραφείο του Λονδίνου φέρεται να αγόρασε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης γαλλικών και γερμανικών ομολόγων στις 16 Ιουνίου 2015 με μοναδικό στόχο την αύξηση αξίας των γαλλικών και βελγικών ομολόγων πριν από τη μαζική και άμεση πώληση των τελευταίων.

Η Morgan Stanley δήλωσε ότι θα κάνει έφεση.

«Οι εν λόγω δραστηριότητες έγιναν σύμφωνα με την πρακτική της αγοράς και ως μέρος του ρόλου και των υποχρεώσεων της επιχείρησης ως διαμορφωτή της αγοράς και η Morgan Stanley παραμένει σίγουρη ότι έχει ενεργήσει προς το συμφέρον της αγοράς και των πελατών της», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text