Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που προφέρει η ναυτιλιακή και η λιμενική βιομηχανία της Ελλάδας, παρουσίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε Αμερικανούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Αναφερόμενος στον ιστορικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η ελληνική ναυτιλία ως οικονομικός πυλώνας για την ανάπτυξη, ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε ότι «σήμερα, το οικονομικό προφίλ της Ελλάδας μεταβάλλεται σταθερά και αποτελεί μια γερή βάση για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας που θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις που με τη σειρά τους θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία. Από αυτή την άποψη, η ναυτιλιακή μας βιομηχανία είναι παραδοσιακά, όπως άλλωστε υπήρξε για αιώνες στη ναυτική μας ιστορία, ο κύριος οικονομικός πυλώνας για τη στήριξη νέων επενδύσεων, της ανάπτυξης και της εξέλιξης».

(εδώ)

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Νοεμβρίου 2019 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2018 προέκυψε αύξηση 0,2% έναντι αύξησης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Νοέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2019, παρουσίασε μείωση 0,6% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. (εδώ)

Με αιχμή του δόρατος τις ενεργειακές εξελίξεις, η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη και εκτός των ευρύτερων συμμαχιών που έχουν διαμορφωθεί, με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας και με κεντρικό άξονα την τριμερή συνεργασία της χώρας μας με την Κύπρο και το Ισραήλ. Εκείνο που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι ακριβώς αυτή η ενεργή διπλωματία που ασκήθηκε πρωτίστως μέχρι το 2015, έχει αφήσει ισχυρές παρακαταθήκες και σημαντικά διπλωματικά "υπερόπλα” απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ήδη η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων για πλήρη απομόνωση της Τουρκίας και στο ενεργειακό μέτωπο, με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να διοργανώνει μια σειρά από επαφές στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. (εδώ)

Η Τράπεζα της Ελλάδος διερεύνησε –βάσει οικονομετρικού υποδείγματος– με ποιον τρόπο θα μπορέσουν τα ελληνικά ομόλογα να επιστρέψουν σε επενδυτική βαθμίδα, από την οποία απέχουν αυτή τη στιγμή 3 έως 4 βαθμίδες. Κατέληξε ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων είναι σημαντική, αλλά δεν αρκεί. Απαιτείται και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως αυτών που καταγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα στους δείκτες διακυβέρνησης. (εδώ)

Βελτίωση μεγεθών παρουσίασαν μέσα στο 2018 οι επιχειρήσεις της χώρας. Η επεξεργασία των οικονομικών μεγεθών 11.397 επιχειρήσεων όλων των κλάδων (πλην τραπεζών και ασφαλιστικών) από την ICAP έδειξε ότι στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς τόσο τα έσοδα όσο και τα καθαρά τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων διευρύνθηκαν ουσιαστικά. Κάμψη υπέστησαν τα λειτουργικά κέρδη, κυρίως εξαιτίας της ΔΕΗ, αλλά και της κάμψης στον τομέα των βιομηχανικών επιχειρήσεων.Σύμφωνα με τους ισολογισμούς, οι επιχειρήσεις του δείγματος μοίρασαν (ή θα μοιράσουν) στους μετόχους τους κέρδη ύψους 497 εκατ. ευρώ, έναντι 311 εκατ. ευρώ που είχαν μοιράσει πέρυσι. (εδώ)

Εντός του Ιανουαρίου η σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, με αντικείμενο την έκτακτη διανομή του 80% περίπου του φετινού μερίσματος (μεικτό ποσό 0,22 ευρώ/μετοχή). Στο χρονικό διάστημα Ιουλίου - Νοεμβρίου 2019, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων του Ομίλου κινήθηκε αυξητικά, σε σχέση τόσο με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που ήταν +8% όσο και με το προηγούμενο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος).Τον Νοέμβριο, ξεκίνησε η λειτουργία του νέου ιδιόκτητου υπερκαταστήματος (14.000 τ.μ. περίπου) στο Brasov της Ρουμανίας, η οποία αναμένεται να προσδώσει νέα δυναμική στα μεγέθη του ομίλου JUMBO. (εδώ)

Λίγες ημέρες πριν την πρώτη επίσημη παρουσίαση των βασικών αξόνων του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε τις τρεις βασικές προτεραιότητες της στρατηγικής της επιχείρησης, πέραν του κεντρικού στόχου για απολιγνιτοποίηση. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ΔΕΗ και το οποίο σύντομα θα ανακοινωθεί θα περιλαμβάνει, εκτός από τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων τρεις ακόμη κεντρικούς άξονες:- Τη μετεξέλιξή της ΔΕΗ από ουραγό σε πρωταγωνιστή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ - Την ψηφιοποίηση των δικτύων - Την εμπορική πολιτική με επίκεντρο τον πελάτη (εδώ)

Μέσα στις επόμενες ημέρες και πριν από τις γιορτές, ξεκινάει να μετράει αντίστροφα το ρολόι για την πενταετή περίοδο μελέτης και κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης. Οι πρόδρομες εργασίες στην έκταση που θα κατασκευαστεί το αεροδρόμιο από την ΤΕΡΝΑ έχουν ήδη ξεκινήσει και περιλαμβάνουν τον καθαρισμό του ακινήτου, αρχαιολογικές έρευνες, αλλά και ενδελεχή έλεγχο για τυχόν ξεχασμένες βόμβες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου! Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης ΑΕ Παραχώρησης» με το ελληνικό δημόσιο, από την ημέρα που θα αρχίσει να μετράει επισήμως «το ρολόι», μέσα στον Δεκέμβριο, η ΤΕΡΝΑ (που έχει αναλάβει το έργο των 480.000.000 ευρώ) έχει πέντε χρόνια για την παράδοσή του. (εδώ)

Συνέχιση της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών της ευρωπεριφέρειας, όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλία, αναμένει ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, έστω και αν, όπως υπογραμμίζει, εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλότερους σε σχέση με τον μέσο όρο, δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, η Scope Fatings αναφέρει πως συνεχίζουν να διατηρούν μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και ο δείκτης δανείων των NPLs του κλάδου υποχώρησε κάτω από το 40% τον Ιούνιο. (εδώ)

Οι εμπορικοί πόλεμοι και η συνακόλουθη αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και το δράμα του Brexit συνεχίζουν να βάζουν απότομο φρένο στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Η συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια σε διαδοχικά ρεκόρ εξαγωγών μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συμπαρασύρεται σε σημαντικό βαθμό από τη γενικευμένη αβεβαιότητα των τελευταίων ετών. Το δε 2020 δεν αναμένονται καταρχάς θεαματικές αλλαγές. "Θα είναι μια εν γένει δύσκολη χρονιά. Η Γερμανία δεν θα μείνει αλώβητη", εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW Ούβε Μπούρκερτ.Σύμφωνα με τον βιομηχανικό σύνδεσμο BDI, το 2019 η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία θα καταγράψει συνολική μείωση της τάξης του 4%. (εδώ)

Κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να μειώσει τα ετήσια έξοδά της η Deutsche Bank, απλοποιώντας την εταιρική δομή της στη γερμανική λιανική τραπεζική, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Christian Sewing προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους επενδυτές την Τρίτη. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η γερμανική τράπεζα σχεδιάζει να βάλει φρένο στην ξεχωριστή νομική οντότητα που «τρέχει» τις εγχώριες λιανικές τραπεζικές δραστηριότητες, η οποία ονομάζεται Deutsche Bank Privat- und Firmenkunden Bank AG, και να τη συγχωνεύσει με τον όμιλο, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος. (εδώ)

Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee. Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,4% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο, σε ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση. Η παραγωγή αυξήθηκε 8,3% στον φαρμακευτικό τομέα, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων υποχώρησε 16,8% τον Οκτώβριο μετά από μια μείωση 11% τον Σεπτέμβριο λόγω της διακοπής λειτουργίας ενός διυλιστηρίου. (εδώ)

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν στην εφαρμογή μια «πλήρους και εκτενούς» κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία ως το τέλος του 2019, μετά από συνομιλίες κορυφής. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι τη Δευτέρα, σε συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας. H συμφωνία συνοδεύεται από μια μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων και την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από τρεις περιοχές του μετώπου.(εδώ)

Η μεγάλη μείωση των κινεζικών εξαγωγών τον Νοέμβριο, ιδίως προς τις ΗΠΑ, δείχνει το κόστος του εμπορικού πολέμου, λίγες ημέρες προτού ενεργοποιηθούν από τις ΗΠΑ, στις 15 Δεκεμβρίου, επιπλέον δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 160 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Συνολικά, οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 23%, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία. Ηταν η μεγαλύτερη πτώση των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ από τον περασμένο Φεβρουάριο και η δωδέκατη διαδοχική μηνιαία μείωση εξαγωγών. (εδώ)

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και εμφανίζουν μια καλή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας επιτρέπουν στη Federal Reserve να χρησιμοποιήσει την αναγκαία επιχειρηματολογία για να μη μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια όπως έχει ήδη καταστήσει σαφές.Αυτή τη φορά, πάντως, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις προβλέψεις της Fed για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Τον Σεπτέμβριο οι προβλέψεις της μιλούσαν για ανάπτυξη από 1,8% έως 2,1% το 2020. Αν, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μικρότερος από εκείνον του περασμένου έτους, οι ιθύνοντες της Fed θα αναγκαστούν να μειώσουν ξανά τα επιτόκια. Ο πλέον αποσταθεροποιητικός παράγων για τις προβλέψεις της είναι η αβεβαιότητα που προκαλεί η χαοτική εμπορική πολιτική του προέδρου Τραμπ, δεδομένου ότι έχει σε μεγάλο βαθμό επηρεάσει την πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας φέτος. (εδώ)

Από τα τέλη του 2009 έως τις 5 Δεκεμβρίου η απόδοση του δείκτη S&P 500 ήταν 244% και του δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones ήταν 165%, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας Marketwatch και της εταιρείας έρευνας αγοράς FactSet. Σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, από την αρχή της δεκαετίας την υψηλότερη απόδοση εμφανίζει, με μικρή διαφορά, ο κλάδος της τεχνολογίας πληροφοριών με ποσοστό 390%. Ο κλάδος αυτός περιλαμβάνει εταιρείες που κατασκευάζουν λογισμικό, εξαρτήματα υπολογιστών και υπολογιστές, αλλά και όσες προσφέρουν υπηρεσίες μέσω Ιντερνετ. Ακολουθεί ο κλάδος των εταιρειών που παράγουν είδη κατανάλωσης και περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικούς υποκλάδους, από αυτοκίνητα μέχρι αναψυχή, οικιακές συσκευές, εταιρείες λιανικών πωλήσεων και εταιρείες κατασκευής ειδών πολυτελείας. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text