Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Γιατί η Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο τον αγωγό East Med

Γιατί η Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο τον αγωγό East Med

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί η Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο τον αγωγό East Med

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δύο έργα με μεγάλη ενεργειακή, πολιτική αλλά και γεωστρατηγική σημασία, ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yuval Steinitz.

Τα δύο έργα αποτελούν σημαντικές υποδομές που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών της Ευρώπης και θα άρουν την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Ταυτόχρονα όμως έχουν μεγάλη γεωστρατηγική σημασία καθώς η χάραξή τους έχει γίνει στη βάση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την θεωρητική χάραξη ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα τόσο ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου όσο και το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης προβλέπεται να ακολουθήσουν τη διαδρομή αρχικά εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και στη συνέχεια στην ΑΟΖ της Ελλάδας, οι οποίες τέμνονται λαμβανομένης υπόψη της επήρειας του Καστελόριζου.

Κωστής Χατζηδάκης και Yuval Steinitz επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη στήριξη των δύο έργων, ενώ ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας μας για την υποστήριξη του Ισραήλ, το οποίο καταδίκασε απερίφραστα το περίφημο "μνημόνιο” της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι η πλευρά της Τουρκίας μέσα στις διεκδικήσεις της θεωρεί ότι ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος επικάθεται στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου θεωρεί ότι για τα δύο έργα, τον East Med και τον Euroasia Interconnector θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια και να εξασφαλιστεί η θετική γνώμη της Άγκυρας.

Είναι δηλαδή σαφές ότι μία από τις απαντήσεις που δίνει η ελληνική πλευρά απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και την επιθετική ρητορεία της γείτονος, είναι η υποστήριξη των ελληνικών θέσεων μέσα από την επιτάχυνση της υλοποίησης σημαντικών έργων ενεργειακών υποδομών, που συγκεντρώνουν ευρύτερη υποστήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα ενεργειακών διασυνδέσεων και υποδομών που διέρχονται ή προβλέπεται να εγκατασταθούν στη χώρα μας (TAP, IGB, East Med, IGI, LNG Αλεξανδρούπολης) θα καλύψουν ένα ποσοστό 8% έως 10% των συνολικών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εισαγωγές φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο αγωγός East Med έχει χρηματοδοτηθεί σε επίπεδο μελετών από την Ε.Ε. ενώ περιλαμβάνεται στη σημαντική λίστα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος PCI.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text