Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ανάπτυξη μόλις 0,7% για τη Βρετανία

Ανάπτυξη μόλις 0,7% για τη Βρετανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάπτυξη μόλις 0,7% για τη Βρετανία

Στάσιμη παρέμεινε η βρετανική οικονομία τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ενώ είχε συρρικνωθεί τους δύο προηγούμενους μήνες, επίδοση που είναι η χειρότερη από το 2009.

Καθώς η Βρετανία πηγαίνει αύριο στις κάλπες ώστε να εκλέξει την επόμενη κυβέρνηση, η οικονομία φέρει τα σημάδια από την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το Brexit. Η οικονομία της απέτυχε να αναπτυχθεί το διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή της από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο μόλις κατά 0,7%, επίδοση που είναι η χειρότερη από το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,2%, η πρώτη αύξηση δραστηριότητας τους τελευταίους τρεις μήνες. Η δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης επίσης αυξήθηκε κατά 0,2%, κυρίως όμως επειδή οι εταιρείες συσσώρευαν προϊόντα ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, έξοδος η οποία αναβλήθηκε για τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Ωστόσο αυτή η ενίσχυση της δραστηριότητας αντισταθμίστηκε από τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και από την υποχώρηση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα τον Οκτώβριο κατά 2,3%, πτώση που είναι η μεγαλύτερη από την αρχή του 2018.

Η έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI) έδειξε συρρίκνωση της δραστηριότητας και τον Νοέμβριο, και το αποτέλεσμα είναι πως η βρετανική οικονομία βρίσκεται καθ’ οδόν να σημειώσει ανάπτυξη μόλις 1% το 2019, επίδοση που θα είναι η χειρότερη από το 2009.

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text