Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Γιατί ο κλάδος των πρώτων υλών έμεινε πίσω στο ράλι

Γιατί ο κλάδος των πρώτων υλών έμεινε πίσω στο ράλι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί ο κλάδος των πρώτων υλών έμεινε πίσω στο ράλι

Αν κοιτάξει κανείς την επίδοση του κλάδου πρώτων υλών στην αμερικανική αγορά μετοχών, τότε θα κάνει λόγο για μία άκρως πετυχημένη χρονιά. Εμφανίζει κέρδη 18% σε σχέση με το κλείσιμο του 2018. Αν ωστόσο τη συγκρίνει με την ευρύτερη επίδοση του S&P 500 που είναι στο +25%, τότε μπορεί να τη χαρακτήρισει έως και απογοητευτική.

Τι είναι αυτό που είχε ως αποτέλεσμα ο κλάδος να ακολουθήσει με μικρότερες ταχύτητες το ράλι; Είναι ο πιο ευάλωτος στις "βολές" του εμπορικού πολέμου. Ο κλάδος περιλαμβάνει βιομηχανίες χημικών, οικοδομικών υλικών, ομίλους εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων και εταιρείες συσκευασίας. Αν και κάποιοι από τους εκπροσώπους του επηρεάστηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα ή μεμονωμένες καταστάσεις, οι περισσότεροι είχαν να αντεπεξέλθουν πρωτίστως στις εξελίξεις των σινο-αμερικανικών αντιπαραθέσων.

Δεν είναι ο κλάδος με τη χειρότερη επίδοση φέτος. Εκείνοι της ενέργειας, των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και της υγείας παρουσιάζουν μικρότερα κέρδη. Ωστόσο δεδομένων των άκρως δυναμικών (σε σχέση με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες) ρυθμών ανάπτυξης των ΗΠΑ, είχε όλες τις προϋποθέσεις για υπεραπόδοση. Αυτό εφόσον έλειπαν οι συνεχείς απειλές του Τραμπ για δασμούς και η προοπτική αντιποίνων από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους.

Να σημειθεί ότι τον Σεπτέμβριο η BofA Global Research υποβάθμισε τη σύστασή της για τον κλάδο σε underweight (υποαπόδοση) στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα πως περιμένει μικρότερα κέρδη από ό,τι για τον S&P 500. Για την απόφασή της επικαλέστηκε τις εμπορικές εντάσεις, την αδύναμη μεταποίηση και τις αρνητικές μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις χαλυβουργίες.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text