Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γιατί η ΕΕ ελπίζει σε θρίαμβο του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές (αλλά δεν το λέει ανοιχτά)

Γιατί η ΕΕ ελπίζει σε θρίαμβο του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές (αλλά δεν το λέει ανοιχτά)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Υπάρχει κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να παραδεχθούν δημοσίως: Θα ήθελαν πολύ ο Μπόρις Τζόνσον να θριαμβεύσει στις βρετανικές εκλογές.

Παρά τις προσωπικές και πολιτικές διαφορές και την παρατεταμένη έλλειψη εμπιστοσύνης, άνθρωποι από το περιβάλλον των επικεφαλής της ΕΕ αναγνωρίζουν κατ’ ιδίαν ότι μια ισχυρή νίκη του Τζόνσον στις 12 Δεκεμβρίου θα σημαίνει ότι η επί μακρόν αναβαλλόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβεί τελικά, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς το θέμα είναι λεπτό.

Το «Get Brexit Done» είναι το σύνθημα της καμπάνιας του συντηρητικού ηγέτη και μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια αγωνιωδών διαπραγματεύσεων, υπάρχει και μια συλλογική επιθυμία από την άλλη πλευρά της Μάγχης ώστε να γυρίσει η χώρα σελίδα.

Όταν ο Τζόνσον ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, οι Ευρωπαίοι ήταν επιφυλακτικοί για τον άνθρωπο που γνώριζαν με τη φήμη του δημοσιογράφου που κατακεραύνωνε τις Βρυξέλλες, του προβεβλημένου προσώπου της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016 και στη συνέχεια για την επιρρεπή σε γκάφες θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών. Αλλά οι μετοχές του έχουν ανέβει στους κύκλους της ΕΕ από τότε.

Ειδικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει μαλακώσει απέναντι στον Τζόνσον και οι δυο τους έχουν προσωπική χημεία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Αυτό ήταν πιο εμφανές στη συνεδρίαση της Ομάδας των Επτά τον Αύγουστο, όταν ο Τζόνσον προσπαθούσε ακόμη να πετύχει μια αναθεωρημένη συμφωνία με την ΕΕ (κάτι που έκανε μερικές εβδομάδες αργότερα).

«Όσοι δεν τον πήραν σοβαρά έκαναν λάθος», δήλωσε ο Μακρόν όταν οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν και πάλι για μια σύνοδο του Οκτωβρίου.

Όλα αυτά θα είναι στο μυαλό των 27 ηγετών της ΕΕ, καθώς θα συμμετέχουν σε δείπνο την Πέμπτη το βράδυ. Μόνο αφού κλείσουν οι κάλπες στις 22:00 τοπική ώρα θα έχουν μία ένδειξη για το εάν ο Τζόνσον θα έχει τη νομιμοποίηση να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit.

Στελέχη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι οι βελτιωμένες σχέσεις δεν αφορούν μόνο τον Μακρόν και ότι ο Τζόνσον κέρδισε τις εντυπώσεις σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ της οποίας ήταν οικοδεσπότης κοντά στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συζήτηση που κατέγραψε ο φακός -όπου ο Τζόνσον φάνηκε να αστειεύεται με τον Μακρόν, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και τον Τζάστιν Τριντό του Καναδά σε βάρος του Donald Trump – ήταν χαρακτηριστική των χαλαρών συνομιλιών που είχε ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου με πολλούς ομολόγους του κατ’ ιδίαν.

Παρασκηνιακά, η ΕΕ φοβάται ένα αδιέξοδο στο κοινοβούλιο, όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει συνολική πλειοψηφία και θα εξαρτάται από τους αντιπάλους του για υποστήριξη, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παράλυση. Ένας αδύναμος, αναποφάσιστος διαπραγματευτικός εταίρος θα έθετε εμπόδια στις συνομιλίες για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία που αναμένεται να ξεκινήσει μόλις αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ.

Το αποτέλεσμα έχει σημασία για τους ηγέτες της ΕΕ, επειδή οι οικονομίες τους θα υποφέρουν αν – όπως έγραψε η Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ – το Ηνωμένο Βασίλειο δράσει μονομερώς και αποφασίσει να τις υπονομεύσει με χαλαρότερη νομοθεσία και χαμηλότερους φόρους.

Οι ηγέτες της ΕΕ λένε ότι είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε έκβαση, με μια αναδιαμορφωμένη διαπραγματευτική ομάδα έτοιμη να αντιμετωπίσει την επόμενη φάση των συνομιλιών

Κάνουν σχέδια για την πιθανότητα να κερδίσει ή να αποτύχει να εξασφαλίσει ο Τζόνσον πλειοψηφία, καθώς και για την πιθανότητα να αναλάβουν την εξουσία οι Εργατικοί και να επιδιώξουν να επαναδιατυπώσουν τη συμφωνία για να διατηρήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τελωνειακή ένωση, προτού προχωρήσουν σε νέο δημοψήφισμα. Αν και η ιδέα της επανάληψης παραμένει ελκυστική για κάποιους στην ΕΕ, είναι πολύ λιγότερο κοινή στάση από όσο ήταν κάποτε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε την αποχώρηση της Βρετανίας «ένα από τα πιο θεαματικά λάθη» στην ιστορία, έχει αφήσει τη θέση του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αντικαταστάθηκε από τον Βέλγο πρώην πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, για τον οποίο αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα έχει πολύ πιο πραγματιστικές θέσεις.

Ομοίως, η άνοδος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ως επικεφαλής του εκτελεστικού σκέλους της ΕΕ, αντί του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θεωρείται από συμβούλους ως μια ευκαιρία για την ΕΕ να τραβήξει μια γραμμή κάτω από το Brexit και να προχωρήσει.

Ζήτημα εμπιστοσύνης

Παρά τα προφανή πλεονεκτήματα για την ΕΕ μιας ισχυρής συντηρητικής πλειοψηφίας, ένας ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να εμπιστευθούν τον Τζόνσον. Δε γνωρίζουν πόσο κοντά θέλει να είναι στις ΗΠΑ μετά το Brexit ή ακόμα και τι είδους συμφωνία θέλει πραγματικά – έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να διατηρήσει το εμπόριο χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκλίνει από πολλά πρότυπα και κανονισμούς της ΕΕ.

Και φοβούνται ότι η υπόσχεσή του να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2020 δεν θα είναι εφικτό να υλοποιηθεί αν δεν υποχωρήσει από ορισμένες από τις κόκκινες γραμμές του.

Αλλά, σε ένα σημάδι της αυξανόμενης επιρροής του Τζόνσον, είναι πρόθυμοι να του δώσουν μια ευκαιρία. Αξιωματούχοι λένε ότι μια «απλή» συμφωνία στους πιο κρίσιμους τομείς, χωρίς την ανάγκη μακροχρόνιων διαδικασιών επικύρωσης από κάθε εθνικό κοινοβούλιο, δεν είναι απίθανη.

Μέχρι την αυγή το πρωί της Παρασκευής, τα αποτελέσματα των εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν βγει – πάνω στην ώρα για να ασχοληθούν οι ηγέτες με το Brexit. Σύμφωνα με ένα προσχέδιο ανακοίνωσης, θα δεσμευτούν να επιτύχουν μια μελλοντική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο «γρήγορα».

Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των εδρών που θα κερδίσει ο Τζόνσον.

Πηγή: www.mononews.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text