Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Τι θα φέρει στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο φόρος Σολτς επί της αγοράς μετοχών

Τι θα φέρει στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο φόρος Σολτς επί της αγοράς μετοχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι θα φέρει στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο φόρος Σολτς επί της αγοράς μετοχών

Στα χέρια του Χρήστου Σταϊκούρα καθώς και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται από την Δευτέρα το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και αντικαγκελάριου Όλαφ Σολτς για την επιβολή φόρου στις αγορές μετοχών, μεταξύ των οποίων και στις ελληνικές, ζητώντας την τελική τους έγκριση πριν το επόμενο Ecofin.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όπως μετέδωσε χθες η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ιδιώτες και νομικά πρόσωπα που αγοράζουν μετοχές μεγάλων εταιριών θα πληρώνουν φόρο ύψους 0,2% της αξίας των μετοχών. Ο φόρος θα αφορά μόνο μετοχές εταιρειών που εδρεύουν στο εσωτερικό μιας χώρας και η αξία τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Ο νέος νόμος θα υπογραφεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και θα τεθεί σε ισχύ σε δέκα χώρες το 2021, στις Ελλάδα, Γερμανίας Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια, από το 2011, ωστόσο λόγω διαφόρων αντιδράσεων από χώρες, δεν είχε προχωρήσει. Πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία και αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές να επηρεάσει έντονα την ελληνική αγορά λόγω και της ήδη πολύ χαμηλής της ρευστότητάς της, τη στιγμή που μάλιστα ήδη επιβάλλεται φόρος στην πώληση μετοχών Αν και δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου, αν δηλαδή εξαιρούνται κάποιοι αγοραστές, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως η επιβολή φόρου θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επενδυτές, έστω και αν αυτός θα αφορά και άλλα χρηματιστήρια – ενώ στα σχέδια είναι να αποτελέσει κάποια στιγμή παγκόσμιο φόρο.

Οι λόγοι που οδήγησαν την Ε.Ε να προτείνει νέο φόρο στις συναλλαγές είναι κυρίως δύο. Θεωρείται, ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας που είναι και μεγάλος "επενδυτής" μετοχών, πρέπει να συνεισφέρει στην κάλυψη του κόστους της κρίσης αφού από την αρχή της τρέχουσας κρίσης έχει λάβει σημαντική χρηματοδοτική στήριξη από τις κυβερνήσεις.

Επίσης, ένα συντονισμένο πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ θα συμβάλει στη δημιουργία ισχυρότερης εσωτερικής αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και την αποθάρρυνση συναλλαγών που εμπεριέχουν κίνδυνο.

Προς το παρόν, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα επιβληθεί σε ιδιώτες και νομικά πρόσωπα, ωστόσο αξίζει να τονίσουμε πως στο παρελθόν υπήρξαν αντιδράσεις έτσι ώστε να μην συμπεριληφθούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα νοικοκυριά και οι ΜΜΕ. Μένει να ξεκαθαριστεί λοιπόν το αμέσως επόμενο διάστημα, ποιους ακριβώς θα αφορά.

Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα, αυτός ο φόρος σε ότι αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, θα επηρεάσει 12 εισηγμένες, καθώς σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο του Χ.Α αυτές είναι που εμπίπτουν στην κατηγορία της κεφαλαιοποίησης άνω του 1 δισ. ευρώ και έχουν έδρα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα αφορά την αγορά μετοχών των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Motor Oil, Πανγαία, Μυτιληναίος, Lamda Development και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Οι Coca Cola, Titan και Βιοχάλκο δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα, ωστόσο οι δύο τελευταίες έχουν έδρα στο Βέλγιο το οποίο επίσης θα επιβάλει τον φόρο του 0,2%.

Βέβαια, μέχρι την επιβολή του το 2021, είναι πιθανό και άλλες εταιρείες του ΧΑ να έχουν υπερβεί σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γερμανία περισσότερες από 145 επιχειρήσεις πληρούν αυτό το κριτήριο και περίπου 350 στις υπόλοιπες εννέα χώρες. Ο Σολτς αναμένει ότι στη Γερμανία τα έσοδα από τον σχετικό φόρο θα ανέλθουν τον πρώτο χρόνο στο 1,5 δις ευρώ. Το ποσό πρόκειται να διατεθεί σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότηση της "βασικής σύνταξης", που επίσης θα τεθεί σε ισχύ το 2021.

Εδώ και καιρό η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να φορολογήσει την αγορά μετοχών και φαίνεται να ξεκινάει από την φορολόγηση των μεγάλων κεφαλαιοποιήσεων με αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ, όπως σχολιάζει στο Capital.gr o Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Από την άλλη όμως, όπως προσθέτει, στην Ελλάδα ήδη έχουμε φόρο στην πώληση στο σύνολο των τίτλων κάτι που δεν ισχύει στις άλλες χώρες που όμως έχουν φόρο υπεραξίας οπότε δεν είναι απλό να παρθεί μία τέτοια απόφαση.

Πάντως, όπως εκτιμά, μία τέτοια απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί αρνητικά από την κυβέρνηση, μιας και τα έσοδα θα πάνε στην χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης. Ωστόσο, πλέον το κόστος αγοροπωλησίας θα γίνει ασύμφορο και πιθανότατα να επηρέαζε σημαντικά τον όγκο συναλλαγών (απώλειες φόρων) και παράλληλα το ενδιαφέρον από τους traders που ουσιαστικά βοηθάνε το χρηματιστήριο να έχει ενδιαφέρον από επενδυτές.

Η όποια κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης θέλει σχεδιασμό και προσοχή μιας και ποτέ ένας απλός υπολογισμός με βάση τα δεδομένα σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα βγει σωστό, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Της Ελευθερίας Κούρταλη, capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text