Αρχική | Πολιτική | Ιστορικό ρεκόρ συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων: Πέρασε με 288 "ναι"

Ιστορικό ρεκόρ συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων: Πέρασε με 288 "ναι"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ιστορικό ρεκόρ συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων: Πέρασε με 288 "ναι"

Της Νίκης Ζορμπά

Με ιστορικό ρεκόρ συναίνεσης έγινε απόψε νόμος του κράτους το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων. "Ναι" στο νομοσχέδιο είπαν 288 βουλευτές  από Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και "όχι" οι  βουλευτές  από το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 296 ψηφισάντων, "ναι" ψήφισαν 288 βουλευτές, "όχι" επτά βουλευτές και "παρών", ένας.

Στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, το μοναδικό νομοσχέδιο που πέρασε με  ευρεία πλειοψηφία ήταν ο νόμος για τα ΑΕΙ της Άννας Διαμαντοπούλου, ο οποίος είχε υπερψηφιστεί από 255 βουλευτές, το 2011.

Μητσοτάκης: Κοινοβουλευτική και Εθνική νίκη

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού , ο οποίος δήλωσε υπερήφανος  για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού περνάει με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση,  μιλώντας για μια "κοινοβουλευτική και εθνική νίκη", που έρχεται για να δώσει σάρκα και οστά σε ένα χρέος που είχε η Ελλάδα προς όλους τους Έλληνες.

"Η συνεδρίαση είναι μήνυμα σύμπνοιας και ενότητας. Ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι εδώ", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τ. Θεοδωρικάκος: Μεγάλη η εθνική και πολιτική σημασία

"H ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Έλληνες της διασποράς έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία. Σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για την πατρίδα μας γίνεται πράξη ένα αίτημα δεκαετιών, ένα συνταγματικά προβλεπόμενο αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα. Να μπορούν να ψηφίζουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται", δήλωσε από πλευράς του μιλώντας στην Ολομέλεια, ο υπουργός Εσωτερικών.

Αιτιολογώντας τις υποχωρήσεις που έκανε η Κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ψήφοι για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως: "Η  κυβέρνηση της ΝΔ είχε μπροστά της το κρίσιμο δίλημμα, "ή να προχωρήσει μέσα από συμβιβασμούς και συγκλίσεις αναζητώντας κοινό τόπο με τα άλλα κόμματα ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι ή να επιμείνει μέχρι τέλος στην άποψή της και να χαθεί ξανά η ευκαιρία ψήφισης ενός νόμου που θα παράγει αποτελέσματα".

Α. Τσίπρας:  Να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στα ελληνοτουρκικά, ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ζητώντας δύο αλλαγές για να εκφωνήσει "ναι" και σε όλα τα άρθρα του:

- Οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση.

*Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα. Προτείνουμε ως λύση όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη (όχι απλή όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, και μόνο για κάποιες από τις αποφάσεις).

Φώφη Γεννηματά: Ναι, παρά τις ενστάσεις

Για φοβικό νομοσχέδιο, κατώτερο των περιστάσεων έκανε λόγο η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πάντως ότι  "είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο".

Επέμεινε ωστόσο, στο να δοθεί δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους ομογενείς. Έστω και αυτή τη στιγμή "να κάνουμε την υπέρβαση και να συμφωνήσουμε" στην επιστολική ψήφο. Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά, "οι περιορισμοί που επιβάλλονται με το νομοσχέδιο στη συμμετοχή, προκαλούν μια απίστευτη ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και αποκλείουν πολλούς. Στερούν δε τη δυνατότητα ψήφου στους οικονομικά αδύναμους που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Οδηγούν σε ταξική ψήφο. Εμείς δε θα σταματήσουμε να επιμένουμε ότι όλες αυτές οι προβληματικές ρυθμίσεις πρέπει να αλλάξουν" είπε η κ. Γεννηματά.

Δ. Κουτσούμπας , ο "ρυθμιστής" του νομοσχεδίου

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, που αποτέλεσε και τον "ρυθμιστή" του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι η θετική ψήφος του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, δεν σημαίνει καθόλου και αποδοχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για την "Ελλάδα που μεγαλώνει" και για τα "εθνικά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφραστές" τονίζοντας πως "οι απλοί άνθρωποι, οι Έλληνες μετανάστες, οι απόδημοι Έλληνες, πάντα αγωνίζονταν και ενδιαφέρονταν για τα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού με ανιδιοτέλεια, σε αντίθεση φυσικά με τα διάφορα λόμπι μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Γιατί, η ταξική διάρθρωση, έτσι όπως υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει και στην Ομογένεια".

Γ. Βαρουφάκης: Καταψηφίζουμε το προσβλητικό νομοσχέδιο

Μοναδική παραφωνία που στοίχισε από το νομοσχέδιο τη σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία των 300 ψήφων, στάθηκε το Μέρα25.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για προσβλητικό νομοσχέδιο τονίζοντας "Ο νόμος όμως αυτός, μόνο προσβολή προσφέρει στους απόδημους. Όχι μόνο δεν τους δίνουμε κάτι αξιόλογο ή δικαιώματα αλλά τους παίρνουμε πίσω και πολλά. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν".

Κόντρα Κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και από την μείζονα αντιπολίτευση, ξέσπασε κόντρα μεταξύ "κύκλων" του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις αιχμές που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας για την πολιτική που ακολουθείται στα ελληνοτουρκικά, σχολίασαν:

"Για άλλη μια φορά εκτός θέματος ο κ. Τσίπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται ο,τι δεν έφθασε σε αυτόν.

"Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του πρωθυπουργού".

Σχόλιο που δεν άφησε αναπάντητο η Κουμουνδούρου, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό για ... unfair.

"Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος απών από τη Βουλή, ήταν και οι "κύκλοι" του που σχολιάζουν χωρίς να έχουν καν ακούσει την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη την προσήλωσή του στην εθνική και συναινετική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά. Αυτό όμως δε σημαίνει να μην ασκεί το καθήκον του και να μην επισημαίνει λάθη, αρρυθμίες και αντιφάσεις, που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα και πρέπει να διορθωθούν.

Ίσως άλλωστε η επίγνωση αυτών ήταν αυτή που οδήγησε τον Πρωθυπουργό να σπεύσει να εγκαταλείψει την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του και πριν λάβει το λόγο ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, καταγράφοντας ένα ακόμη κοινοβουλευτικό unfair στο ενεργητικό του και μάλιστα σε μια ιστορική όπως ο ίδιος δήλωσε συνεδρίαση".

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text