Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Το δυναμικό come back των long στο ΧΑ και η συνέχεια

Το δυναμικό come back των long στο ΧΑ και η συνέχεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το δυναμικό come back των long στο ΧΑ και η συνέχεια

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πιο πειστική αλλά και ποιοτική συνεδρίαση του τελευταίου τετραμήνου πραγματοποίησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να κάνουν εμφατικό ντεμαράζ στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, οδηγώντας τράπεζες και σύσσωμο τον FTSE 25 σε ράλι αντίδρασης, εν μέσω σημαντικής αύξησης της αξίας συναλλαγών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας.

Ήταν από τις συνεδριάσεις που… χαρακτηρίζουν μια αγορά, από αυτές που μαρτυρούν ποιος έχει τα ηνία, από αυτές που δείχνουν προς το ποια κατεύθυνση είναι το (μακροπρόθεσμο) momentum.

Το +2,59% του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 19 του περασμένου Αυγούστου, ήτοι τέσσερις μήνες πίσω, ενώ το +4,58% του τραπεζικού δείκτη ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τις 14 Νοεμβρίου. Το πιο θετικό ποιοτικό στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η μεγάλη αύξηση της αξίας συναλλαγών που έφτασε στα 87,70 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών, κάτι που δείχνει την ισχυρή επάνοδο - και μάλιστα με αγοραστικό προφίλ – ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Παράλληλα, ήταν η πιο πλουραλιστική συνεδρίαση των τελευταίων μηνών, καθώς στην άνοδο συμμετείχε το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, και οι 25 μετοχές του FTSE έκλεισαν ανοδικά, πολλά blue chips έκαναν ράλι, ενώ εμφατική ήταν η αντίδραση και των περισσοτέρων μετοχών του Mid Cap.

Ήταν μια αντίδραση – ξέσπασμα της αγοράς, που αφενός είχε στοιχεία τεχνικής εκτόνωσης ύστερα από τις έξι πτωτικές στις εφτά συνεδριάσεις που είχαν γίνει το Δεκέμβριο, όμως το έναυσμα δόθηκε από την επικαιρότητα.

Κεντρικός καταλύτης για να δημιουργηθεί η ανατροφοδοτούμενη χθεσινή άνοδος που οδήγησε στο ξέσπασμα της αγοράς, ήταν η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου Ηρακλής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, που δίνει νέα δυναμική στο momentum της αγοράς.

Θυμίζουμε πως το σχέδιο Ηρακλής ήταν αυτό που έδωσε την επιπλέον ώθηση προ διμήνου στο Χ.Α., κατόπιν υπήρξε κάποια εύλογη κόπωση λόγω των καθυστερήσεων, ενώ τώρα η αγορά «διαβάζει» λίαν θετικά τις εξελίξεις, κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο ταμπλό.

Μέσω του εν λόγω σχεδίου, οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μία πολύ καλή ευκαιρία να μειώσουν το ποσοστό των NPEs πολύ ταχύτερα απ’ ότι είχαν συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) στα τριετή τους πλάνα.

Ο Ηρακλής είναι η αρχή της επίλυσης ενός προβλήματος που οι ξένοι πίστευαν ότι δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Αν λειτουργήσει σωστά έχει τη δυνατότητα να δώσει πραγματικές λύσεις και να σπάσει… κάθε δεσμό που μέχρι σήμερα δεν επέτρεπε τη διαχείριση μεγάλων δανείων.

Παράλληλα, η επίσπευση και η έγκριση (και φυσικά η εφαρμογή) του σχεδίου Ηρακλής, θα στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ότι η Ελλάδα επιστρέφει και είναι αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα και να «καθαρίσει» με τα τοξικά.

Στη διεθνή σκηνή βλέπουν πλέον μία χώρα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα που της άφησε ως δυσβάσταχτη κληρονομιά η κρίση.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στο 21ο συνέδριο Invest in Greece στη Νέα Υόρκη όπου απ’ όλες τις πλευρές υπογραμμίστηκε η «επιστροφή» της χώρας μας στην… κανονικότητα με ό,τι συνεπάγεται αυτό επενδυτικά, δημιουργούν καλύτερη ψυχολογία στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα και κυρίως η ανθεκτικότητα της χθεσινής συνεδρίασης θα «κριθεί» σε ορίζοντα τριών συνεδριάσεων, οπότε η σημερινή και οι δύο επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν περισσότερα. Πάντως, το γεγονός ότι και οι τρεις κυρίαρχοι δείκτες, ο Γ.Δ., ο FTSE 25 αλλά και ο τραπεζικός έκλεισαν στα υψηλά ημέρας ή πολύ κοντά σε αυτά, αφήνει άριστες – τεχνικές – παρακαταθήκες για σήμερα και αύριο.

O Γ.Δ. έκλεισε στις 883,96 μονάδες με άνοδο 2,59%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 884,08 μονάδες, κερδίζοντας – σε μια μόνο συνεδρίαση – 22,29 μονάδες, εξέλιξη καθόλου συνηθισμένη για τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς, η οποία σε μια μόλις συνεδρίαση κάλυψε πάνω από το ήμισυ της διόρθωσης των πρώτων συνεδριάσεων του Δεκεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. ξεκίνησε διορθωτικά τον Δεκέμβριο, συμπληρώνοντας έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις εφτά πρώτες (έως τη χθεσινή) συνεδριάσεις, με το Γ.Δ. να υποχωρεί περί το 4,40% και τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 9%.

Διόρθωση φυσικά απολύτως συμβατή με τους «νόμους» και τους κανόνες της αγοράς, ύστερα από το ιλιγγιώδες ράλι του πρώτου 11μήνου που έδωσε κέρδη έως 265% στις τράπεζες και έως 150% περίπου στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25. Παράλληλα, το κυρίαρχο στοιχείο που είχαν οι πτωτικές – διορθωτικές συνεδριάσεις ήταν η μείωση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που μαρτυρά ότι δεν υπήρχε διάθεση να «σηκωθούν» κεφάλαια από την αγορά, απλώς η πτώση έρχονταν λόγω απουσίας (νέων) αγοραστών.

Πηγή: www.liberal.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text