Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων και EBITDA το γ' τρίμηνο

Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων και EBITDA το γ' τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων και EBITDA το γ' τρίμηνο

Αύξηση των πωλήσεων και  βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας ανακοίνωσε ο όμιλος της Frigoglass για το τελευταίο τρίμηνο.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 20,3% σε €96,6 εκατ., ως αποτέλεσμα της διατήρησης της ανάπτυξης του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς και της αύξησης της ζήτησης και των τιμών του κλάδου Υαλουργίας.

Το μεικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων και πριν από την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16) αυξήθηκε κατά 17,4%, σε €24,2 εκατ., το τρίμηνο, με το μεικτό περιθώριο να μειώνεται κατά περίπου 60 μονάδες βάσης, σε 25,1%. Η αυξημένη απορρόφηση σταθερού κόστους, ως επακόλουθο του όγκου πωλήσεων στους κλάδους της Επαγγελματικής Ψύξης και της Υαλουργίας, και η εξοικονόμηση κόστους ως αποτέλεσμα μιας σειράς συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τις αγορές υλικών και την παραγωγή υπεραντισταθμίστηκαν από την υποαπορρόφηση του κόστους λόγω της μείωσης του όγκου πωλήσεων των πλαστικών κιβωτίων στη Νιγηρία.

Τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποσβέσεων και πριν από την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16) παρέμειναν αμετάβλητα, σε €9,8 εκατ., παρά τη διψήφια αύξηση των πωλήσεων το τρίμηνο. Τα λειτουργικά έξοδα ως ποσοστό των πωλήσεων βελτιώθηκαν κατά περίπου 200 μονάδες βάσης, σε 10,2%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων.

Τα συγκρίσιμα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 29,7%, σε €15,5 εκατ., με το περιθώριο EBITDA να βελτιώνεται κατά περίπου 117 μονάδες βάσης, σε 16,1%. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε €7,7 εκατ., έναντι €3,7 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ως επακόλουθο των συναλλαγματικών ζημιών, έναντι κερδών πέρυσι, που προήλθαν από την επίδραση της ανατίμησης του Νάιρα Νιγηρίας στις απαιτήσεις που είναι εκφρασμένες σε Ευρώ.

Η Frigoglass σημείωσε καθαρές ζημίες ύψους €1,6 εκατ., σε σύγκριση με ζημίες ύψους €3,4 εκατ. πέρυσι, ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας και των ζημιών που σχετίζονται με τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες πέρυσι.

Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 12.4%, σε €26,1 εκατ. Η βελτίωση αυτή αντικατοπτρίζει κυρίως τα υψηλότερα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) και τα φορολογικά οφέλη από τις επενδύσεις το 2018, που υπεραντιστάθμισαν τις αυξημένες απαιτήσεις για κεφάλαιο κίνησης και κεφαλαιακές δαπάνες. Το καθαρό κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 11,7%, σε €119,6 εκατ., 25,3% των ετησιοποιημένων πωλήσεων. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει την άνοδο των εμπορικών απαιτήσεων λόγω της αύξησης των πωλήσεων το τρίμηνο, αντισταθμίζοντας τις πρωτοβουλίες μείωσης των αποθεμάτων. Η δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών επηρεάστηκε επίσης από τις προγραμματισμένες κεφαλαιακές δαπάνες που σχετίζονται με την προαγορά υλικών για την επερχόμενη ανακατασκευή του κλιβάνου στη Νιγηρία.

Παρά το χαμηλότερο δανεισμό σε συνέχεια της αποπληρωμής ύψους €3,2 εκατ. τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο καθαρός δανεισμός (εξαιρουμένων των υποχρεώσεων από μισθώσεις) αυξήθηκε σε €217,0 εκατ., έναντι €210,7 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2018. Η αύξηση του καθαρού δανεισμού είναι κυρίως αποτέλεσμα των υψηλότερων τόκων, της πληρωμής αποζημιώσεων σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας στην Ελλάδα,των προαγορών υλικών για την επερχόμενη ανακατασκευή του κλιβάνου στη Νιγηρία καθώς και την ταμειακή εκροή για τον τερματισμό του συνταξιοδοτικού προγράμματος καθορισμένων παροχών των εργαζομένων στη Νιγηρία που πραγματοποιήθηκε το τέταρτό τρίμηνο του 2018.

Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων και EBITDA το γ' τρίμηνο

"Για άλλο ένα τρίμηνο, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ισχυρή μας δέσμευση για βιώσιμη κερδοφόρα ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, Νίκος Μαμουλής και πρόσθεσε: "Η επίδοση αυτή αντανακλά, εκτός των άλλων, την επικέντρωση μας στις ανάγκες των πελατών, στη λειτουργική υπεροχή και στο πλήθος των πρωτοβουλιών εξορθολογισμού της κοστολογικής μας βάσης.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2019 θα είναι το δεύτερο κατά σειρά έτος, μετά την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του 2017, με σημαντική αύξηση πωλήσεων και βελτίωση του περιθωρίου κέρδους. Προσανατολίζουμε τις προσπάθειές μας στη διατήρηση της δυναμικής ανάπτυξης και στα επόμενα χρόνια, υλοποιώντας επιλεκτικές επενδύσεις στον υψηλής ανάπτυξης κλάδο Υαλουργίας καθώς και σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους."

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: