Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ε. Μυτιληναίος: Η παραγωγή μπαίνει ξανά στην κεντρική σκηνή

Ε. Μυτιληναίος: Η παραγωγή μπαίνει ξανά στην κεντρική σκηνή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ε. Μυτιληναίος: Η παραγωγή μπαίνει ξανά στην κεντρική σκηνή

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ο σύγχρονος ρόλος του επιχειρηματία, η σταδιακή αλλαγή των προκατειλημμένων αντιλήψεων κατά της επιχειρηματικότητας και η συνειδητοποίηση της ανάγκης για αλλαγή μετά την πολυετή κρίση, μαζί με τα μηνύματα προς τη νέα γενιά επιχειρηματιών κυριάρχησαν στην γεμάτη φόρτιση και συγκίνηση ομιλία του Ε. Μυτιληναίου κατά τη χθεσινοβραδινή τελετή αναγόρευσής του, ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η σημασία της αναγνώρισης διπλή αφού η ύψιστη εκπαιδευτική τιμή προέρχεται από ένα πανεπιστήμιο που ξεκίνησε ως σχολή εκπαίδευσης και κατάρτισης στελεχών για τη βιομηχανία.

Στην ομιλία του ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε την αλλαγή νοοτροπίας που υπάρχει πλέον σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και το ρόλο του επιχειρηματία.

"Επιτέλους, βλέπω με ικανοποίηση ότι πολλές αντιλήψεις γύρω από το τι σημαίνει επιχειρηματίας και επιχείρηση έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα. Ξεφεύγουμε, με αργά βήματα,  από το κυνήγι μαγισσών και τη δαιμονοποίηση της αγοράς” είπε. Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η κρίση και η δύσκολη πορεία των τελευταίων δέκα ετών θα μας κάνει όλους σοφότερους. "Το υψηλό  κόστος που κατέβαλε η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να πάει χαμένο. Το οφείλουμε στον τόπο και ιδίως στις νέες γενιές” τόνισε.

Ο νέος ρόλος

Για το νέο ρόλο των επιχειρήσεων, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στα κενά που καλείται να καλύψουν εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους. "Η στάση απέναντι στην ιδιωτική επιχείρηση γίνεται θετικότερη. Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται και οι απαιτήσεις από τις εταιρείες ως προς αυτό που λέμε "επιστροφή στην κοινωνία", "εταιρική κοινωνική ευθύνη".

Πολύ περισσότερο όταν ο μέσος πολίτης διαπιστώνει ότι το κράτος συχνά αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες του. Ακόμη και σε κρίσιμες περιοχές όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση. Οι νέοι κυρίως περιμένουν ιδιαίτερα από τις μεγάλες επιχειρήσεις να βοηθήσουν  την κοινωνία να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος σημειώνοντας ότι ο ίδιος σε όλη του την πορεία αισθανόταν πάντα την ηθική υποχρέωση να γυρνά στην Πατρίδα έστω ένα μικρό μέρος απ’ όλα όσα του έχει προσφέρει.

Τα "κέρδη” της κρίσης

Για την κρίση που πέρασε η οικονομία και η χώρα ο κ. Μυτιληναίος συμφώνησε ότι έκρυβε και ευκαιρίες. "Περάσαμε, σε κάποιες περιπτώσεις περνάμε ακόμα, από Συμπληγάδες. Για πάνω από δέκα χρόνια η ελληνική κοινωνία, ο καθένας από το μετερίζι του πάλεψε να βρει μια ισορροπία επιβίωσης. Εσωτερική με τον εαυτό του, εξωτερική με το άμεσο περιβάλλον του. Θα συμφωνήσω με την άποψη ότι κάθε κρίση κρύβει μια ευκαιρία. Μια ήρεμη περίοδος οδηγεί εύκολα στην αυταρέσκεια και την αδράνεια. Η κρίση γίνεται πρόκληση για τον έναν αλλά και για τους πολλούς. Αντιληφθήκαμε, έστω και αργά, ότι έπρεπε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της μικρής προσπάθειας και των χαλαρών κανόνων. Να ξεφύγουμε από την παρασιτική κατανάλωση και την ευκαιριακή λογική. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να γίνουμε αποτελεσματικότεροι. Προσπαθώντας περισσότερο και δουλεύοντας περισσότερο, χωρίς προκαταλήψεις” υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σοβαροί και υπεύθυνοι επιχειρηματίες ανεξαρτήτως μεγέθους συνειδητοποίησαν ότι η επιχειρηματικότητα είναι δεμένη με την κοινωνία. Επέμεινε ότι υπάρχει αλλαγή στην κοινωνική αντίληψη για το ρόλο της επιχειρηματικότητας υπογραμμίζοντας ότι αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι "η επιχειρηματικότητα είναι μέρος της εθνικής προσπάθειας αλλά και της κοινής μας μοίρας. Και το σημαντικότερο, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι,  κινούνται πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Παραγωγικό μοντέλο

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που συντελείται στην χώρα μας. "Η παραγωγή μπαίνει μετά από πολλά χρόνια στην κεντρική σκηνή.  Ο μέσος Έλληνας προσαρμόζεται στο νέο παραγωγικό μοντέλο. Εξερευνά τις δυνατότητες και στηρίζεται στις δυνάμεις του.  Αντί για το κράτος – προστάτη επιλέγει το κράτος συμπαραστάτη, το κράτος υποστηρικτή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ανάπτυξης. Αλλά για αυτή τη νέα σχέση πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά” σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η επιχειρηματική δράση δεν είναι αυτοσκοπός αλλά "παράγοντας που συμβάλλει στην ευημερία της κοινωνίας και του τόπου. Μαζί με την ευελιξία, την καινοτομία, την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα δημιουργεί  προστιθέμενη αξία για το σύνολο”.

Ταυτόχρονα ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα υπηρετεί την εργασία. "Αν επιδιώκουμε να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας τότε πρέπει να στηρίξουμε τις υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέοι δρόμοι

Ποια είναι όμως τα κλειδιά της επιχειρηματικής επιτυχίας και την πετυχημένης επιχείρησης; Ο κ. Μυτιληναίος ξεκίνησε από το ανθρώπινο δυναμικό: "Επιδιώκαμε πάντα να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους. Να επιλέγουμε στελέχη με ισχυρή άποψη και στέρεο όραμα για το μέλλον. Με σφαιρική παιδεία, εξειδικευμένη επιστημονική συγκρότηση, κουλτούρα συνεργασίας και φυσικά ήθος”.

Ταυτόχρονα όμως σημαντικό ρόλο έχει η σωστή λειτουργία της επιχείρησης:  "Μέσα από τις διαφορετικές περιοχές της επιχειρηματικής δράσης επιζητούσαμε και πετυχαίναμε τη βέλτιστη παραγωγική διαδικασία. Προσπαθούσαμε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις στην αγορά, ενσωματώνοντας τεχνογνωσία που εγγυάται την  συμμετοχή με ανταγωνιστικούς όρους σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο” είπε ο κ. Μυτιληναίος.  Ταυτόχρονα φροντίζαμε να διαχέουμε την γνώση, την τεχνολογία αιχμής ώστε να δημιουργούμε στο άμεσο και το έμμεσο περιβάλλον συνεργασιών μας ερεθίσματα για το επόμενο βήμα. Και φυσικά να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους μας να εμπλουτίζουν τις δικές τους δυνατότητες” πρόσθεσε.

"Πάντα αισθανόμουν την εσωτερική ανάγκη να ανοίγω νέους δρόμους. Σήμερα αυτό το νιώθω πολύ περισσότερο ως ευθύνη απέναντι στους πολλούς, στην κοινωνία” είπε.

Η επόμενη γενιά επιχειρηματιών

Ο κ. Μυτιληναίος αφιέρωσε τέλος ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του απευθυνόμενος προς τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που παρακολούθησαν την τελετή αναγόρευσής του.

"Στα πρόσωπά σας βλέπω την Ελλάδα του μέλλοντος. Μια Ελλάδα που δεν έχει επιστρέψει απλώς και μόνο στην "κανονικότητα" μετά την κρίση, αλλά μια Ελλάδα ανταγωνιστική, πραγματικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Μια Ελλάδα που δίνει ελπίδα και προοπτική στους ανθρώπους της και ιδίως στα παιδιά της” είπε. "Στα πρόσωπα σας βλέπω τους πολίτες ενός  σύγχρονου  δημοκρατικού κράτους. Ενός κράτους φιλοεπενδυτικού που στηρίζει και ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανάπτυξη” τόνισε.

"Είστε τυχεροί” είπε ο κ. Μυτιληναίος στους νέους φοιτητές, "γιατί θα δώσετε τις επόμενες μάχες σε έναν πιο καθαρό στίβο. Απαλλαγμένο, ελπίζω, από κατεστημένες νοοτροπίες και θεσμικές αλλοιώσεις.  Είστε το "Εσωτερικό" Brain Gain της Ελλάδας”, κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος ευχαριστώντας εκ νέου τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πειραιά για την ύψιστη αναγνώριση, που για τον ίδιο "είναι λόγος ύπαρξης, λόγος να συνεχίσει να προσφέρει”.

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text