Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Οι "27" αντιμέτωποι με την τουρκική προκλητικότητα

Οι "27" αντιμέτωποι με την τουρκική προκλητικότητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι "27" αντιμέτωποι με την τουρκική προκλητικότητα

Το ερώτημα της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στις τουρκικές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο κυριαρχεί σήμερα, ημέρα έναρξης της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, την ίδια ώρα που η Άγκυρα φλερτάρει με την ιδέα της στρατιωτικοποίησης της κρίσης.

Αναδίπλωση Τσαβούσογλου

Η συμφωνία για την ασφάλεια που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, ταυτόχρονα με το επίμαχο "μνημόνιο” καθορισμού θαλασσίων δικαιοδοσιών, δεν περιλαμβάνει διάταξη για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη βορειοαφρικανική χώρα, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναιρώντας εν μέρει περί του αντιθέτου δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τα όσα υπεγράφησαν αποτελούν απλώς επικαιροποίηση υφιστάμενων συμφωνιών συνεργασίας στην στρατιωτική εκπαίδευση. Φρόντισε ωστόσο να καλύψει τον πολιτικό του προϊστάμενο προσθέτοντας ότι "όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρός μας, αν λάβουμε σχετικό αίτημα”, της κυβέρνησης Σαράτζ στην Τρίπολη για ανάπτυξη στρατευμάτων, "θα το αξιολογήσουμε”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει πως τυχόν αποστολή στη Λιβύη τουρκικών στρατευμάτων, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Σαράτζ, δεν συνιστά παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ για τη λιβυκή κρίση και ότι σε κάθε περίπτωση η Τουρκία "δεν θα ζητούσε την άδεια κανενός”.

Η αναδίπλωση που συνιστούν οι δηλώσεις Τσαβούσογλου προφανώς αποβλέπει στην διατήρηση της νομιμοφάνειας των τουρκικών ενεργειών, αλλά και στην αποτροπή της αντισυσπείρωσης του διεθνούς παράγοντα.

Κοινή άσκηση Γαλλίας-Ιταλίας-Κύπρου

Ήδη πάντως Γαλλία και Ιταλία, παρά τους πρόσφατους ανταγωνισμούς τους, καθιστούν περισσότερο ορατή την στρατιωτική παρουσία τους στη Μεσόγειο, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς οι τρεις αυτές χώρες πραγματοποιούν από σήμερα άσκηση συνεργασίας με τη συμμετοχή πολεμικών τους σκαφών. Ήδη η Ρώμη έχει χαρακτηρίσει την αποστολή ιταλικής φρεγάτας ως κίνηση υπεράσπισης των εθνικών της συμφερόντων

Κατά τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Σάββας Αγγελίδης "η παρουσία των πολεμικών σκαφών διαφόρων χωρών, έχει να εξυπηρετήσει και τα δικά τους συμφέροντα και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τη συνεργασία την οποία καλλιεργούμε” και στέλνει "το μήνυμα για την ελεύθερη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, των εταιρειών και όποιων έχουν το δικαίωμα να ασκούν τέτοια δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σε πολιτικό επίπεδο, το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως δημοσιοποιήθηκε στο Reuters, περιλαμβάνει ρητή αναφορά στο τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο”, το οποίο "παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας”. "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας”, υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Βαρύ το κλίμα στην Ε.Ε.

"Το πλαίσιο των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. γίνεται πολύ βαρύ”, καθώς "το να προχωράς τα σχέδιά σου και να μην βρίσκεις κανέναν τελικά να νομιμοποιεί αυτές τις ενέργειές σου δεν είναι το πιο απλό και το πιο εύκολο στις διεθνείς σχέσεις”, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την στάση των εταίρων. Αναφερόμενος στο στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, σημείωσε ότι αυτό θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, εφόσον προχωρήσει, καθώς τυχόν εγκατάσταση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη θα φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με δυνάμεις, που έχουν παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με τη Λιβύη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και πιθανότατα δεν θα αφήσουν να εξελιχθεί η υπόθεση με τον τρόπο που φαντάζεται η Άγκυρα.

Χλιαρό το Βερολίνο

Περισσότερο χλιαρή, πάντως, εμφανίζεται η θέση του Βερολίνου, καθώς η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ περιορίσθηκε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση Σαράτζ είναι αναγνωρισμένος εταίρος για τη Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, αποφεύγοντας να πάρει θέση στο κατά πόσον αυτή νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες και μάλιστα ερήμην του λιβυκού κοινοβουλίου. Για δε το περιεχόμενο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου επικαλέστηκε άγνοια του ακριβούς περιεχομένου του από γερμανικής πλευράς.

Η Μαρία Άντεμπαρ επιβεβαίωσε ακόμη ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα η πέμπτη συνάντηση στο πλαίσιο της "Διαδικασίας του Βερολίνου”, με στόχο την δημιουργία συνθηκών μιας πολιτικής επίλυσης της εμφύλιας διένεξης στη Λιβύη.

Η "Διαδικασία του Βερολίνου” έχει ως σκεπτικό την πεποίθηση ότι στην λιβυκή κρίση δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, η οποία θα έφερνε βιώσιμη ειρήνη, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text