Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΚΤ: Σταθερά τα επιτόκια - Αύξηση ΑΕΠ (ευρωζώνης) 1,2% για το 2019 και 1,1% για το 2020

ΕΚΤ: Σταθερά τα επιτόκια - Αύξηση ΑΕΠ (ευρωζώνης) 1,2% για το 2019 και 1,1% για το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα. Η σημερινή, ήταν η πρώτη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής υπό την προεδρία της κυρίας Christine Lagarde.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο ιστορικό χαμηλό -0,5%, όπως άλλωστε ανέμενε και η αγορά. Στη δήλωση που διανεμήθηκε, αναφέρεται ότι, τα επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο ή θα μειωθούν έως ότου η κεντρική τράπεζα δει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό "συγκλίνουν δυναμικά" σε επίπεδο κοντά στο 2,0%.

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα
QE ξεκίνησε το Νοέμβριο με μηνιαίες αγορές 20 δισ. ευρώ και ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει “όσο είναι απαραίτητο”.

Η ΕΚΤ προβλέπει ετήσιο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ σε 1,2% το 2019, 1,1% το 2020 και 1,4% το 2021 και 2022. Σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της (Σεπτεμβρίου), υπήρξε αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 0,1% για το 2019 και μείωση 0,1% για το 2020.
Ο αναμενόμενος πληθωρισμός αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,1% για το 2020, αλλά μειώθηκε κατά 0,1% σε 1,4% για το 2021, ενώ το 2022 εκτιμάται στο 1,6%.

Η πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και πρώην Γάλλος υπουργός Οικονομικών κληρονόμησε ποσοστό πληθωρισμού 1,0% έναντι του στόχου της ΕΚΤ "κάτω, αλλά κοντά στο 2%", όταν πήρε τα ηνία το Νοέμβριο. Τον Σεπτέμβριο, ο προκάτοχός της κ. Mario Draghi, ξεκίνησε ένα πακέτο μέτρων τόνωσης των οικονομικών που οδήγησε σε περικοπή του βασικού επιτοκίου καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας, σε δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης σε μια προσπάθεια τόνωσης της υποτονικής οικονομίας της ευρωζώνης.

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα:

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησε εκ νέου η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος του Διοικητικού Συμβουλίου για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14.30 (ώρα κεντρικής Ευρώπης).

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text