Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Η ελληνική παράδοση εγγράφεται στην UNESCO: Βυζαντινή μουσική και μετακινούμενη κτηνοτροφία, άυλη πολιτιστική κληρονομιά αιώνων

Η ελληνική παράδοση εγγράφεται στην UNESCO: Βυζαντινή μουσική και μετακινούμενη κτηνοτροφία, άυλη πολιτιστική κληρονομιά αιώνων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ελληνική παράδοση εγγράφεται στην UNESCO: Βυζαντινή μουσική και μετακινούμενη κτηνοτροφία, άυλη πολιτιστική κληρονομιά αιώνων

Η παραδοσιακή μετακίνηση των κοπαδιών σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία, αλλά και η Βυζαντινή Μουσική και Ψαλτική, δύο διαφορετικές δραστηριότητες, με κοινό χαρακτηριστικό τους, ωστόσο, τα πολιτιστικά στοιχεία που εμπεριέχουν, εγγράφηκαν στον Κατάλογο «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας» της UNESCO κατά την 14η ετήσια συνεδρίασή της, που έγινε στην Μπογκοτά της Κολομβίας.

Πρόκειται για έναν κατάλογο, που αφορά σε πολιτισμικές πρακτικές, όπως η μουσική, ο χορός, διάφορες γνώσεις κ.ά., που δεν αφήνουν πάντοτε απτό υλικό ίχνος, αλλά, παρ΄όλα αυτά, συγκροτούν τη ζωντανή παράδοση κάθε λαού. Έτσι, η «Μετακινούμενη κτηνοτροφία», όπως λέγεται, δηλώνει την ετήσια μετακίνηση κοπαδιών μεταξύ θερινών και χειμερινών βοσκοτόπων, ανεξάρτητα από το μέσο και την απόσταση που διανύουν. Μια πρακτική, που βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτισμικής και κοινωνικής συγκρότησης των ορεινών κτηνοτροφικών κοινοτήτων, ενώ έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση του τοπίου των περιοχών, στις οποίες αναπτύχθηκε ιστορικά.

Αλλά και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι από την μεριά τους είναι φορείς γνώσεων και πρακτικών, που σχετίζονται, αφ΄ ενός με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων (λιβάδια, υδάτινες πηγές κ.ά.) και των κλιματικών δεδομένων και, αφ΄ ετέρου, με την παραγωγή ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Η εγγραφή της Μετακινούμενης Κτηνοτροφίας, πρόταση που έγινε από κοινού από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αυστρία, καλύπτει επομένως ένα συνολικό πολιτισμικό φαινόμενο που, παρά τις επιμέρους ειδικές εκφράσεις του στις κοινότητες των τριών χωρών, αναδεικνύει την αξία της εμπειρικής γνώσης για τον τόπο και το περιβάλλον, αλλά και για τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Βυζαντινή μουσική και ψαλτική, ένα ισχυρό κράμα ελληνικού λόγου, ρυθμού και μέλους

Όσον αφορά στην Βυζαντινή Μουσική και Ψαλτική, που υποστηρίχθηκε στην UNESCO από την Ελλάδα και την Κύπρο, ως ζωντανή παραδοσιακή τέχνη που είναι, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά αγαθά, που συμβάλλουν δυναμικά στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτογνωσία του νεότερου ελληνισμού. Πρόκειται για μελωδίες, που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους πιστούς να προσεγγίσουν τον λόγο των Ευαγγελίων, αλλά, ταυτόχρονα, συνετέλεσαν καθοριστικά στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας ως ομιλούμενης.

Και, καθώς η απόδοσή τους βασίζεται, εκτός από τη σημειογραφία, κυρίως σε μνημοτεχνικές μεθόδους, αυτό ήταν ένα στοιχείο που συνέβαλε στη διαφύλαξή της σε περιόδους χαμηλού αλφαβητισμού. Άλλωστε, τα χαρακτηριστικά της ψαλτικής συνθέτουν ένα ισχυρό κράμα ελληνικού λόγου, ρυθμού και μέλους, συνυφασμένα με ιδιότυπες τεχνοτροπίες και μορφολογικά ιδιώματα.

Η εποχιακή μετακίνηση των κτηνοτρόφων ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Η Μετακινούμενη κτηνοτροφία και η Βυζαντινή Μουσική και Ψαλτική δεν είναι τα πρώτα, αλλά, αντίθετα, τα δύο τελευταία από τα συνολικά οκτώ στοιχεία που έχει εγγράψει η Ελλάδα στον «Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας», μία διεθνή συνθήκη που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 2003 και κυρώθηκε από την χώρα μας το 2006.

Προηγήθηκαν η «Μεσογειακή Διατροφή» το 2013, πρόταση από κοινού με Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο και Κροατία. Η «Τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο» το 2014. Η «Τηνιακή Μαρμαροτεχνία» το 2015. Το «Εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων σε οκτώ χωριά της Κοζάνης» το 2016. Το «Ρεμπέτικο» το 2017. Και η «Τέχνη της Ξερολιθιάς», το 2018, από κοινού με Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο και Σλοβενία.

Η Τηνιακή μαρμαροτεχνία εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO το 2015

Πηγή: www.mononews.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text