Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Γ. Στάσσης: Νωρίτερα το λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες

Γ. Στάσσης: Νωρίτερα το λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γ. Στάσσης: Νωρίτερα το λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες

Σήμερα, εκτός απρόοπτου, αργά το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗΔΕΗ 0,00% για να εγκρίνει το business plan της εταιρίας που επικαιροποίησε η McKinsey & Company.

Μία από τις ειδήσεις που έχει το σχέδιο των «μεσοπρόθεσμων στρατηγικών προτεραιοτήτων» της εταιρείας, είναι η επίσπευση του «λουκέτου» στους λιγνιτικούς σταθμούς, και την αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης στη διάρκεια του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη διάρκεια συμμετοχής του σε πάνελ, «η ΔΕΗΔΕΗ 0,00% δεσμεύεται ότι μέχρι το 2028 δεν θα καίει… λιγνίτη και η Ελλάδα θα βρεθεί πρώτη στην Ε.Ε. στο θέμα της απολιγνιτοποίησης». Ο επικεφαλής της εταιρίας, όμως, προχώρησε την υπόθεση του κλεισίματος των λιγνιτικών ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας την επίσπευση της απόσυρσης των μονάδων. Όπως είπε «θα επιταχύνουμε την απόσυρση κλείνοντας όλες τις υπάρχουσες μονάδες έως το 2023».

Ο διοικητής της ΔΕΗΔΕΗ 0,00% επικαλέστηκε την «ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα», πρόσθεσε και ουσιαστικά επιταχύνει το κλείσιμο των «λιγνιτικών», έναντι των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που όρισε το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης στο έτος 2028.

Με βάση τα λεγόμενα του κ. Στάσση η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού σκοπεύει να κλείσει σε τρία χρόνια τις εγκατεστημένες μονάδες των σταθμών της Καρδυάς, του Αμυνταίου, της Μελίτης, του Αγίου Δημητρίου και της Μεγαλόπολης. Η προσεκτική διατύπωση του CEO για «εγκατεστημένες» μονάδες, δείχνει ότι η ΔΕΗΔΕΗ 0,00% θα κρατήσει μέχρι το 2028 την «Πτολεμαϊδα 5» που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής.

Ένα από τα ζητήματα που ανακύπτουν επίσης στο θέμα του κλεισίματος των προαναφερόμενων λιγνιτικών σταθμών είναι η τύχη του απασχολούμενου προσωπικού σε αυτές και τα ορυχεία. Υπολογίζεται ότι το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε 4.600 άτομα. Αυτό σημαίνει πως τα πρώτα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα στοχεύσουν αυτούς τους εργαζόμενους, αν και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η συντριπτική πλειοψηφία είναι προσωπικό που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και άρα οι δαπάνες για κίνητρα αποχώρησης θα είναι χαμηλές.

Από το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών η δημόσια εταιρία αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 200 με 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις κοστολογήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Κατά τ’ άλλα, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, και επιβεβαίωσε και ο κ. Στάσσης από τη Νέα Υόρκη οι υπόλοιποι πυλώνες του business plan της ΔΕΗΔΕΗ 0,00% είναι η στροφή στις ΑΠΕ, με τον ίδιο να δηλώνει πως θα επιδιωχθεί η αντικατάσταση της λιγνιτικής παραγωγής με καθαρότερες μορφές ενέργειας, η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και η νέα εμπορική και τιμολογιακή πολιτική που θα στοχεύει σε ομάδες καταναλωτών ρεύματος.

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text