Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Βρετανία εκλογές: 365 έδρες για τους Τόρις -συντριβή για τους Εργατικούς σε παραδοσιακά "προπύργια"

Βρετανία εκλογές: 365 έδρες για τους Τόρις -συντριβή για τους Εργατικούς σε παραδοσιακά "προπύργια"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βρετανία εκλογές: 365 έδρες για τους Τόρις -συντριβή για τους Εργατικούς σε παραδοσιακά "προπύργια"

Ο Boris Johnson επιστρέφει στο Νο 10 της Downing Street με μεγάλη πλειοψηφία μετά τη συντριβή που υπέστησαν οι Εργατικοί σε παραδοσιακά τους "προπύργια" στις βρετανικές εκλογές της Πέμπτης.

Το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν σαφές: "Κλείστε το θέμα του Brexit". Το μάντρα του Βρετανού πρωθυπουργού και των Συντηρητικών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στόχευε στο να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο που έφερνε αλλεπάλληλες αναβολές στο Brexit και συνεπακόλουθη πολιτική κρίση. Το στοίχημα πέτυχε.

Έως το πρωί της Παρασκευής, το Συντηρητικό Κόμμα του Johnson είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων. Το αποτέλεσμα χάρισε στον Johnson την πρώτη του νίκη σε εθνικές εκλογές αλλά επίσης επέφερε βαρύ πλήγμα στον βασικό του ανταγωνιστή, Τζέρεμι Κόρμπιν, το Εργατικό Κόμμα του οποίου υπέστη σοβαρές εκλογικές απώλειες.

Μένει να κατανεμηθεί ακόμη 1 έδρα, σε σύνολο 650, που πιθανότατα θα λάβουν οι Συντηρητικοί.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι τα εξής:

Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα: 364 (+47 έδρες, ποσοστό στήριξης 43,6%)

Εργατικό Κόμμα: 202 (-59 έδρες, ποσοστό στήριξης 32,2%)

Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα: 48 (+13 έδρες, ποσοστό στήριξης 3,9%)

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 11 (-1 έδρες)

Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP): 8 (-2 έδρες)

Sinn Fein: 7

Plaid Cymru (Το Κόμμα της Ουαλίας): 4

SDLP: 2

Κόμμα των Πρασίνων: 1

Κόμμα του Brexit: 0

Το όριο της αυτοδυναμίας τοποθετείται στις 326 έδρες (οι μισές συν μία των 650 εδρών της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων), ωστόσο πρακτικά χρειάζονται ακόμη λιγότερες, εάν αφαιρεθούν οι έδρες που κερδίζουν οι καθολικοί Ιρλανδοί εθνικιστές του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία και τις οποίες παραδοσιακά αφήνουν κενές.

Απογοήτευση για τους Εργατικούς

Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αφού παραδέχθηκε πως ήταν μια "πολύ απογοητευτική νύχτα".

"Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε", δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο.

"Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές", δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας θέλει η Νίκολα Στέρτζον

Πρέπει να επιτραπεί στη Σκοτία να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για την θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη συντριπτική νίκη του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη, τόνισε σήμερα η αρχηγός του, Νίκολα Στέρτζον.

"Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκοτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του", σημείωσε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο Sky News.

"Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκοτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της", συνέχισε η Στέρτζον.

Οι Ιρλανδοί εθνικιστές κέρδισαν τους ενωτικούς στη Β. Ιρλανδία

Για πρώτη φορά στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία οι Ιρλανδοί εθνικιστές κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Sinn Fein διατήρησε τις επτά έδρες του, ενώ το επανεμφανιζόμενο φιλο-ιρλανδικό κόμμα SDLP κέρδισε ακόμη δύο. Μαζί τα δύο αυτά κόμματα των Ιρλανδών εθνικιστών μαζί ξεπερνούν σε έδρες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το οποίο είδε τις έδρες του να μειώνονται από δέκα σε οκτώ.

Το πρωτοφανές αποτέλεσμα μετά τον χωρισμό της Ιρλανδίας το 1921 οδήγησε το Sinn Fein να εντείνει τις εκκλήσεις του για αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μετά τη συντριπτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον οδεύει με σιγουριά προς το Brexit.

Πηγή: www.capital.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text