Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στα ύψη ο φορολογικός ανταγωνισμός

Στα ύψη ο φορολογικός ανταγωνισμός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα ύψη ο φορολογικός ανταγωνισμός

Του Γιώργου Παππού

Το φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε, οι επιχειρήσεις- μικρές και μεγάλες- έχουν κάνει τον προγραμματισμό του 2020 λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα φετινά κέρδη θα φορολογηθούν τελικά με 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο φόρο, το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς θα έρθει και η διάταξη για την περαιτέρω μείωση του συντελεστή στο 20%, το «ψαλίδι» στο Τέλος Επιτηδεύματος προαναγγέλλεται με κάθε ευκαιρία. Όλα καλά λοιπόν; Όχι ακριβώς.

Όπως προκύπτει από τη νέα συγκριτική μελέτη του Tax Foundation, ο φορολογικός ανταγωνισμός ειδικά στην Ευρώπη, ειδικά στις μικρότερες οικονομίες, έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες μειώσεις συντελεστών κι έτσι η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά περισσότερα από το να μπει απλώς σε αυτόν το… χορό. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα τα σημερινά δεδομένα- χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστεί η μείωση από το 28% στο 24%- η Ελλάδα παραμένει στην ομάδα των κρατών με τους υψηλότερους συντελεστές και σίγουρα πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

td-slider-cit-2018.png

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ανάμεσα στις 20 χώρες, με τους χαμηλότερους συντελεστές, βρίσκονται και κάποιοι… γείτονες. Έτσι ακόμα κι αν αποδεχθεί κανείς κατ’ αρχήν το επιχείρημα ότι μια χώρα του Ευρώ, με μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, είναι πιο ελκυστική από μια άλλη ακόμα κι αν αυτή έχει συντελεστή 10%, είναι προφανές ότι το δίλημμα για κάποιους επενδυτές είναι έντονο.

Οι Ελληνικές Αρχές βιώνουν, άλλωστε, τι σημαίνει το να έχει η γειτονική Βουλγαρία συντελεστή φόρου επιχειρήσεων 10%, όχι μόνο όσον αφορά στις μετεγκαταστάσεις εταιριών αλλά κυρίως ως προς τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, το γεγονός ότι ενώ η Ιρλανδία πέρασε την περιπέτεια του δικού της Μνημονίου, αντιστάθηκε με νύχια και με δόντια στις πιέσεις της Τρόικας και διατήρησε το συντελεστή φόρου επιχειρήσεων στο 12,5%.

screenshot_20191212-224225.jpg

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης αποκαλύπτουν την τάση της φορολογίας των επιχειρήσεων διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα:

Το 1980 ο μέσος συντελεστής διεθνώς ήταν 40,38%. Από τότε, τα κράτη αναγνώρισαν την αρνητική επίπτωση της φορολογίας στο επενδυτικό περιβάλλον κι έτσι το 2019 ο μέσος όρος έχει πέσει στο 24,18%.

Σήμερα, οι περισσότερες χώρες έχουν συντελεστή κάτω από 30%

Η Ευρώπη έχει το μικρότερο μέσο όρο φόρου επιχειρήσεων και συγκεκριμένα 20,27%

Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 21,77%, στις χώρες του ΟΟΣΑ 23,59% και στους G7 27,65%

Πηγή: www.economistas.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text