Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η ομόφωνη καταδίκη της ΕΕ κατά της Τουρκίας βάση για τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας

Η ομόφωνη καταδίκη της ΕΕ κατά της Τουρκίας βάση για τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ομόφωνη καταδίκη της ΕΕ κατά της Τουρκίας βάση για τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας

Η Ελλάδα πέτυχε μια πρώτη σημαντική νίκη στη σύνοδο κορυφής καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Την ικανοποίησή του για την ευρωπαϊκή στήριξη που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών των κρατών στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντεξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός έθεσε κατά τη διάρκεια του δείπνου τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και τα βασικά θέματα που ζητούσε η κυβέρνηση να περάσουν στα συμπεράσματα, πέρασαν εν τέλει, δηλαδή η καταδίκη της Τουρκίας, η αναγνώριση ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα η συμφωνία μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας και η στήριξη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Σε ερώτηση για τη στρατηγική απέναντι στο πρόβλημα της Τουρκίας που όλοι αναγνωρίζουν πως υφίσταται, ο κ. Πέτσας απάντησε: «νομίζω ναι, και αυτό είναι ξεκάθαρο και από τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του δείπνου, αλλά και από τις προηγούμενες ημέρες ότι εδώ πρέπει να υπάρχει μία κοινή γραμμή της Ευρώπης που διαμορφώνεται, όχι μόνο στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο αλλά και σε άλλα θέματα όπως το μεταναστευτικό- προσφυγικό. Γενικά η σχέση που θέλει να έχει η Ευρώπη με την Τουρκία, η οποία όντως είναι μία σημαντική χώρα για τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής αλλά πρέπει να είναι συμβατή με το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του κοινωνικού κεκτημένου για να μπορούν οι σχέσεις αυτές να γίνουν ακόμα καλύτερες», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Τόνισε, τέλος, ότι είναι η πρώτη φορά μετά από την τουρκική κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών που υπήρξε τόσο άμεση και τόσο απερίφραστη απομόνωση και διπλωματική της Τουρκίας από όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο της Ευρώπης, που δείχνει ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι μία ψύχραιμα αποφασιστική στάση μπορεί να οδηγήσει τελικά στη βελτίωση των σχέσεων που θέλουμε.

Αυτό είναι και το ζητούμενο από εδώ και μπρος καθώς η απόφαση είναι καλή αλλά πρέπει να παράξει και αποτελέσματα. Πρέπει δηλαδή η Τουρκία είτε να λάβει το μήνυμα και να αναδιπλωθεί είτε να υποχρεωθεί σε αυτό από την ΕΕ και τα μέλη της. Από τις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες είναι εμφανές ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά, και στην έδρα της Ένωσης.

Βέβαια, κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί την πλήρη απομόνωση της Άγκυρας καθώς είναι απαραίτητη και κρίσιμη η συνεργασία μαζί της για το μεταναστευτικό. Ωστόσο, όπως σημειώνεται από πολλές πλευρές, δεν μπορεί αυτό να αποτελεί ένα χαλί κάτω από το οποίο θα καλύπτονται ενέργειες της Τουρκίας που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως η χθεσινή απόφαση είναι η πιο αυστηρή και σκληρή θέση που έχει λάβει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία. Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει «ομπρέλα» για τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας στην διπλωματική σκακιέρα καθώς συνεχίζονται οι ενέργειες σε όλα τα διεθνή φόρα και η οικοδόμηση των κατάλληλων συμμαχιών.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί στη Γενεύη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Ρώμη όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογο του καθώς η Ιταλία αποτελςί έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους της Ελλάδας στην προσπάθεια καταδίκης της Άγκυρας και της συμφωνίας της με την Λιβύη, αλλά και των παράνομων εξορύξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: www.hellasjournal.com

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text