Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Citi: Ισχυρή ανάπτυξη και "Ηρακλής" οδηγούν σε αναβαθμίσεις και μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα

Citi: Ισχυρή ανάπτυξη και "Ηρακλής" οδηγούν σε αναβαθμίσεις και μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Citi: Ισχυρή ανάπτυξη και "Ηρακλής" οδηγούν σε αναβαθμίσεις και μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο για το 2019 όσο και για τα επόμενα δύο χρόνια προχωρά η Citigroup, με αιτία και αφορμή την ενίσχυση των προοπτικών στην οποία έχουν οδηγήσει οι πολιτικές που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα σημειώνει πως η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας θα οδηγήσει σε συμφωνία για μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, ενώ εκτιμά πως το επόμενο διάστημα έρχονται αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους.

ip

Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πλέον πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,3% φέτος, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της κατά 0,6% σε σχέση με το 1,7% που προέβλεπε πριν. Για το 2020 και 2021 εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,1%, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της 0,2% και 0,6% αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει, η φιλική προς τις επιχειρήσεις ελληνική κυβέρνηση υποδηλώνει πως οι πολιτικοί κίνδυνοι στη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ η στάση της δημοσιονομικής πολιτικής γίνεται λιγότερο περιοριστική, εν μέσω του πολύ χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης για την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως αυτή την εβδομάδα η Citi δήλωσε πως τα ελληνικά ομόλογα θα αποτελέσουν ένα από τα κορυφαία trades του 2020.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, οι δαπάνες για τόκους ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθούν κατά περίπου 1% μεταξύ του 2018 (στο 3,3% του ΑΕΠ) και του τέλους του ορίζοντα πρόβλεψης, το 2024. Η βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας όσον αφορά την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας θα οδηγήσει πιθανώς σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών σε μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, που εξακολουθεί να διαμορφώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό θα επιτρέψει τη δημιουργία περαιτέρω χώρου δημοσιονομικής πολιτικής για τη στήριξη της ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης από το 2021 και μετά.

Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, όπως τονίζει η Citi, έχει πυροδοτήσει τη σημαντική αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, η οποία, παράλληλα με τις καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις, συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, όπως επισημαίνει, καθώς η εγχώρια ρευστότητα παραμένει χαμηλή εν μέσω ενός ακόμη προβληματικού τραπεζικού τομέα. Ωστόσο το σχέδιο Ηρακλής που ενεργοποιείται θα ενισχύσει σταδιακά τη ρευστότητα. Αυτό, μαζί με υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης, αναμένεται να οδηγήσουν, κατά τη Citi, σε περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Ωστόσο, όπως επαναλαμβάνει, η δυνητική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι απίθανο να υπερβεί το 1% ετησίως μεσοπρόθεσμα, δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών στοιχείων και των πολύ χαμηλών ποσοστών αποταμίευσης. Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο από ό,τι σε άλλες περιφερειακές χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης. Σύμφωνα με τη Citi, οι εσωτερικές αποταμιεύσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65% περίπου από το 2007. Έτσι, ο δρόμος προς τη βιώσιμη και ταχύτερη ανάπτυξη και ένα σταθερά μειούμενο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ, εξακολουθεί να είναι δύσκολος.

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text