Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Από το βήμα της συνέντευξης τύπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ στήριξε ανοιχτά την Ελλάδα τονίζοντας ότι ενώ η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι εντυπωσιακή, η ίδια διατηρεί τις απόψεις της για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Γαλλίδα πλέον εκπροσωπεί την ΕΚΤ και όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς. Αναλυτές εκτιμούν ότι η τοποθέτηση της Λαγκάρντ για το ελληνικό ζήτημα είναι χαρακτηριστική των προθέσεών της να κινηθεί περισσότερο πολιτικά παρά τεχνοκρατικά. (εδώ)

Η 4η βιομηχανική επανάσταση παρέχει νέες ευκαιρίες για τις συγκριτικά μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε παγκόσμιες, ευρωπαϊκές, εθνικές αλυσίδες παραγωγής. Και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Η διαρκής πρωτοβουλία του ΣΕΒ για τη Βιομηχανία 4.0 αποσκοπεί στο να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία.Το σε ποιο μέρος του κόσμου, ο οποίος αλλάζει πολύ γρήγορα, θα ανήκει τον 21ο αιώνα η ελληνική κοινωνία εξαρτάται, μεταξύ άλλων, αλλά σε μεγάλο βαθμό, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εγχώριας παραγωγής, κυρίως της βιομηχανικής παραγωγής, και ολόκληρης της οικονομικής παραγωγικής δραστηριότητας. (εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Απασχολούμενων Ατόμων στο Λιανικό Εμπόριο του γ΄ τριμήνου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριμήνου 2018, παρουσίασε αύξηση 1,7% και, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2019, αύξηση 1,8%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Δείτε το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

Με σημαντική αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων που φτάνει τις 19,2 εκατ. θέσεις, 1,5 εκατ. περισσότερες σε σύγκριση με το 2019, η AEGEAN θα επιχειρεί τη νέα χρονιά σε 155 προορισμούς με 65 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανόμενων και των πρώτων 6 Airbus της οικογένειας A320/321neo που αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η αναπτυξιακή στρατηγική της AEGEAN για το 2020, βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: α) τη διεύρυνση της δραστηριότητας και επέκταση της παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη λειτουργία Βάσης από την Κέρκυρα, φτάνοντας πλέον τις 8 βάσεις, β) την σταθερή συνεχιζόμενη επένδυση και εστίαση στον κύριο κόμβο της Αθήνας, γ) την σταθερή προσήλωση στην προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου (εδώ)

Ο νέος γύρος διαμάχης με υπαλλήλους που καλύπτουν θέσεις φυλάκων δείχνει πως προχωρά το σχέδιο λειτουργικής αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ, με τη μεταφορά δραστηριοτήτων σε ξεχωριστές θυγατρικές εταιρείες, όπως είχε προαναγγείλει και ο επικεφαλής του οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του καλοκαιριού. Προωθείται με ταχείς ρυθμούς η απόσχιση των δραστηριοτήτων στον τομέα των έργων και υπηρεσιών πληροφορικής / τεχνολογίας (ICT), που αποτελούν τα τελευταία χρόνια καίριο τομέα ανάπτυξης του ΟΤΕ, με σημαντικά συμβόλαια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (εδώ)

Εντυπωσιασμένοι εμφανίστηκαν οι διεθνείς επενδυτές από τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με τα υψηλόβαθμα στελέχη των διεθνών και εγχώριων τραπεζών να αναμένουν, μιλώντας σε σχετικό πάνελ, ότι η δυναμική στροφή των επενδυτών προς τα ελληνικά assets θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, ενώ εκτιμούν πως πολλές εισηγμένες θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις χρέους.Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας παρουσίασε στο πάνελ και τους διεθνείς επενδυτές, τους 14 στόχους του ΟΔΔΗΧ για το 2020, τονίζοντας ότι σκοπός της Ελλάδας είναι να διατηρήσει την παρουσία της στις αγορές και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης προς την Ελλάδα. (εδώ)

Για ζημία που θα κινηθεί περί το 15% επί του χαρτοφυλακίου των NPEs που θα οδεύσουν για τιτλοποίηση και η οποία θα βαίνει προς το 20% όσο μαζικότερες θα είναι οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, κάνουν λόγο τραπεζικοί κύκλοι και διεθνείς οίκοι που συμμετείχαν στα roadshows του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Τμήμα αυτής της ζημίας θα αντισταθμιστεί μερικώς από τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής». Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. (εδώ)

Αλλάζουν όλα από το 2020 σε ότι αφορά τις απομακρύνσεις τραπεζοϋπαλλήλων.Πλέον ο εθελοντικός χαρακτήρας της αποχώρησης έχει φύγει από το κάδρο. Οι νέες «εθελούσιες» θα είναι απολύτως προσωποποιημένες και θα συνοδεύονται με ένα «κουρεμένο» -σε σχέση με όσα ίσχυαν- bonus. Προσωποποιημένες σημαίνει ότι θα έχουν ονοματεπώνυμο, και δεν θα απευθύνονται γενικά στο προσωπικό, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι, θα μπει «λουκέτο» σε περισσότερα από 600 καταστήματα. Με δεδομένο ότι σε κάθε κατάστημα απασχολούνται –κατά μέσο όρο 9 υπάλληλοι- έχουμε αυτομάτως 5.500 με 6.000 νέες αποχωρήσεις. (εδώ)

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν, στη συνεδρίαση (στις 12/12/2019) του Διοικητικού Συμβουλίου της, που ήταν η πρώτη υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ. Με τη σημερινή απόφαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,00% καθώς και τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25% και το -0,50%, αντίστοιχα. (εδώ)

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, αφήνοντας όμως την Πολωνία εκτός της δέσμευσης αυτής προς το παρόν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η Πολωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, συμβιβάστηκε αποδεχόμενη να μην εμποδίσει τη λήψη της απόφασης με προϋπόθεση ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα συμπεριλαμβανόταν η διατύπωση πως δεν δεσμεύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εφαρμόσει τη συμφωνία για να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές. (εδώ)

Οι ηγέτες της ΕΕ παρέτειναν χθες, Πέμπτη, για άλλους έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις που αποφάσισαν το 2014 εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ανακοίνωσε η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες της ΕΕ παρέτειναν χθες, Πέμπτη, για άλλους έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις που αποφάσισαν το 2014 εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ανακοίνωσε η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. (εδώ)

Ακολουθούν οι ημερομηνίες των επόμενων μεγάλων σταθμών στη μακρά και κοπιώδη διαδικασία του Brexit μετά τη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το έξιτ πολ.

- 13 Δεκεμβρίου: μια νέα κυβέρνηση

- 17 Δεκεμβρίου: νέα σύνοδος του κοινοβουλίου

- 19 Δεκεμβρίου: η ομιλία της βασίλισσας

- 31 Ιανουαρίου: Brexit

- 1η Ιουλίου: καταληκτική ημερομηνία για ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικής περιόδου

- 31 Δεκεμβρίου: τέλος της μεταβατικής περιόδου (εδώ).

Ο Μάρτιν Γκουτζμάν, νέος υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής και μέλος της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Φερνάντες, ετοιμάζεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και δανειστές του Μπουένος Αϊρες, από τους οποίους θα ζητήσει πίστωση χρόνου, αλλά και με το ΔΝΤ για τη σύναψη νέου δανείου.Στην πρώτη του δημόσια ομιλία ως υπουργός Οικονομικών, ο Γκουτζμάν εξέφρασε την ελπίδα πως οι επενδυτές θα κατανοήσουν πως η Αργεντινή είναι πρόθυμη να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να το κάνει. (εδώ)

Παρά τη φημολογούμενη πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας ενόψει της επικείμενης ΦΑΣΗΣ 1, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εννεαμήνου του 2019, οι εξαγωγές σόγιας από ΗΠΑ είναι μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, εξέλιξη που μεταφράστηκε άλλωστε και σε λιγότερες φορτώσεις από 90 Panamaxes χωρητικότητας 75.000 τόνων έκαστο σύμφωνα με την BIMCO.Αλλά και στις εξαγωγές καλαμποκιού, οι ΗΠΑ παρουσίασαν μειωμένη δραστηριότητα, με τις αμερικανικές εξαγωγές καλαμποκιού να παρουσιάζονται μειωμένες κατά 44, 3% το α' εννιάμηνο του 2019, ήτοι 234 λιγότερες φορτώσεις από Panamaxes.Ο ουσιαστικός λόγος αυτής της μικρής ανάλυσης είναι να κατανοήσουμε απόλυτα το πόσο σημαντική παράμετρος είναι οι εξαγωγές σόγιας και καλαμποκιού, όχι μόνο για την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών, αλλά ακόμα και για την έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020. (εδώ)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέψευσε πριν λίγη ώρα μέσω twitter το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal για το ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου φερόταν να έχει έρθει σε συμφωνία ''Πρώτης Φάσης'' με την Κίνα. Ο ίδιος, διέψευσε επίσης την είδηση της εφημερίδας ότι οι ΗΠΑ φέρονταν πρόθυμοι να ακυρώσουν τους δασμούς στα κινεζικά αγαθά που είναι να τεθούν σε ισχύ την Κυριακή (15/12), καθώς και τη μείωση των προηγούμενων κατά έως και 50% σε εισαγωγές αξίας $360 δισ. (εδώ)

Η έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία συμβούλων Vivid Economics και Transition Transition (η οποία υποστηρίζεται από τον οργανισμό PRI για τις υπεύθυνες επενδύσεις των Ηνωμένων Εθνών) εκτιμά τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πολιτικές κατά της κλιματικής αλλαγής στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις στον κόσμο στις επόμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις του δείκτη MSCI ACWI - που περιλαμβάνει περισσότερες από 2.700 επιχειρήσεις σε 49 χώρες - θα επηρεαστούν από «μια απότομη και διαταραγμένη πολιτική απάντηση στην αλλαγή του κλίματος». Σύμφωνα με την έκθεση, μια «αναπόφευκτη πολιτική απάντηση» θα στερήσει περί τα 2,3 τρισ. δολάρια από την αξία των εταιρειών του δείκτη. (εδώ)

Οι πτώση των πωλήσεων iPhone της Apple στην Κίνα συνεχίζεται, με την ανάλυση της Credit Suisse σχετικά με στοιχεία από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της χώρας, να υποδηλώνει μείωση 35% τον Νοέμβριο.Οι πωλήσεις iPhone της Apple πλήττονται από διάφορους παράγοντες - συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος της εισαγωγής του iPhone 11 στην αγορά και της έλλειψης προσφοράς 5G. Αλλά το κύριο θέμα που πλήττει τις πωλήσεις iPhone είναι η Huawei, η οποία έχει πλέον κατακτήσει ένα εκπληκτικό 42% της κινεζικής αγοράς. (εδώ - ENG)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text