Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ελλάκτωρ: Σημαντική πτώση του κόστους δανεισμού δείχνει «με το καλημέρα» η πορεία της τιμής του ευρωομολόγου

Ελλάκτωρ: Σημαντική πτώση του κόστους δανεισμού δείχνει «με το καλημέρα» η πορεία της τιμής του ευρωομολόγου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελλάκτωρ: Σημαντική πτώση του κόστους δανεισμού δείχνει «με το καλημέρα» η πορεία της τιμής του ευρωομολόγου

Του Δημήτρη Κόκκορη

Σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζει το δυνητικό κόστος δανεισμού του Ομίλου της Ελλάκτωρ, το οποίο και αποτυπώνεται με τον πλέον παραστατικό τρόπο από τη «συμπεριφορά» του διαπραγματεύσιμου ευρωομολόγου των 600 εκατ. ευρώ.

Στην κυριολεξία «με το καλημέρα», οι αγορές έσπευσαν να δώσουν για δεύτερη φορά…ψήφο εμπιστοσύνης στην πολύπλευρη προσπάθεια της Διοίκησης Καλλιτσάντση, για την ορθολογική αναδιάταξη του επιχειρηματικού ομίλου. Το πρώτο, έμπρακτο δείγμα της θετικής στάσης των αγορών, ήταν η υπερκάλυψη της έκδοσης του μεγαλύτερου High Yield Green Bond που βγήκε στην Ευρώπη, στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς.

Πλέον, ο θετικός απόηχος, περνάει τώρα και στην πορεία που ακολουθεί η τιμή του ομολόγου, η οποία με τη σειρά της διαμορφώνει και την απόδοσή του. Στοιχείο καθοριστικό, καθώς η απόδοση είναι εκείνη που αντικατοπτρίζει, ανά πάσα στιγμή, το θεωρητικό κόστος δανεισμού του εκδότη. Του ομίλου Ελλάκτωρ στην προκειμένη περίπτωση.

Το πενταετές, μεγάλο ευρωομόλογο, έχει ημερομηνία λήξεως στις 15 Δεκεμβρίου του 2024, εκδόθηκε στο 100% της ονομαστικής του αξίας (που είναι 600 εκατ. ευρώ) ενώ το ετήσιο, επιτοκιακό του «κουπόνι» είναι στο 6,375%. Από τις πρώτες κι όλες μέρες διαπραγμάτευσης, η τιμή του ομολόγου ακολουθεί ανοδική τροχιά. Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης που εκφράζεται κατά κύριο λόγο από διεθνή χαρτοφυλάκια. Άλλωστε τα ξένα χαρτοφυλάκια είναι εκείνα που κάλυψαν το 75% της έκδοσης, της οποίας το υπόλοιπο 25 % καλύφθηκε από Έλληνες.

Η αναρρίχηση της τιμής ρίχνει 8,2% πιο κάτω την απόδοση

Το ομόλογο πια έχει βρεθεί στο 102,50% της ονομαστικής του αξίας. Τιμή που αποτελεί την κοινή συνισταμένη αγοραστών και πωλητών, οι οποίοι ως επί το πλείστον δραστηριοποιούνται με εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (over the counter) και με πράξεις που κλείνουν μέσω διμερών συμφωνιών. Το ευρωομόλογο του Ελλάκτωρα είναι εισηγμένο και στις τέσσερις αγορές της Γερμανίας (Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη) , με το ελάχιστο κόστος συμμετοχής να είναι στα 100.000 ευρώ.

Καθώς η τιμή του ομολόγου έχει αναρριχηθεί στο 102,50, η ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του έχει υποχωρήσει τώρα στο 5,85%. Ήτοι 8,2% πιο κάτω από εκείνη που ορίζει το «κουπόνι» της έκδοσης (6,375%). Πρόκειται για μια ταχύτατη και εξαιρετικά σημαντική αποκλιμάκωση της απόδοσης, η οποία μεταφράζεται σε ένα δυνητικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού του Ελλάκτωρα. Ειδικά μάλιστα, όταν η τρέχουσα απόδοση του ομολόγου, βρίσκεται πλέον εντός της «ζώνης» του μέσου, σταθερού επιτόκιο δανεισμού του Ομίλου (5,5% – 6%) ενώ κινείται κάτω από το συνολικό κόστος χρήματος για τον επιχειρηματικό όμιλο. Με όλα τούτα να μπορούν να λειτουργήσουν ώς «προστιθέμενες αξίες» σε μελλοντικές κινήσεις του ομίλου.

Εκ των πραγμάτων η «φυσιογνωμία», η δομή και φυσικά το επιτόκιο του ομολόγου, το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό. Πρόσθετο στοιχείο ελκυστικότητας είναι η δυνατότητα ανάκλησης του ευρωομολόγου από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, στο 103,18 επί της ονομαστικής του αξίας. Τιμή που πέφτει στο 101,59 το 2022 και έκτοτε οριοθετείται η αποπληρωμή στο 100% της ονομαστικής αξίας.

Χρηματιστηριακά, η τρέχουσα αγοραία αξία του Ελλάκτωρα είναι στα 352,3 εκατ. ευρώ. Στις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή, κινούμενη στην ίδια ανοδική κατεύθυνση με την τιμή του ομολόγου, έχει ενισχυθεί κατά 7,9%. Κλείνοντας την Παρασκευή στα 1,644 ευρώ.

Πηγή: www.mononews.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text