Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ισχυρή στήριξη από το Ισραήλ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ισχυρή στήριξη από το Ισραήλ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ισχυρή στήριξη από το Ισραήλ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδος Κύπρου και Ισραήλ, η οποία σφυρηλατήθηκε τα τελευταία χρόνια γύρω από τον τομέα της ενέργειας και έχει εξελιχθεί σε μια ισχυρή τριμερή συμμαχία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία μάλιστα επαναβεβαιώθηκε έμπρακτα με αφορμή την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και το λεγόμενο "μνημόνιο” της Τουρκίας με τον Λίβυο πρόεδρο Σαράτζ.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, έχουν υπάρξει πρόσφατα τρεις απτές εκδηλώσεις συμπαράστασης από την πλευρά του Ισραήλ.

Αποκορύφωμα βεβαίως ήταν η τοποθέτηση που έγινε από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή και αλληλεγγύη του Ισραήλ προς την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων.

Στην ίδια τοποθέτηση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμιζόταν ότι το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο και υπογραμμιζόταν ότι  "η αγνόηση του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”.

Πριν την τοποθέτηση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, είχε προηγηθεί η δήλωση του πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Σάμι Ρεβέλ, στην οποία επίσης παραπέμπουν διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρεβέλ είχε δηλώσει στην εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου ότι το Ισραήλ παρακολουθεί με τεράστιο ενδιαφέρον τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και υποστηρίζει πλήρως και επιδεικνύει την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο.

Άλλωστε Τελ Αβίβ και Λευκωσία έχουν υπογράψει από το 2010 συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα τα δικαιώματα της Κύπρου. Ο Ισραηλινός πρέσβης πρόσθεσε ότι η συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ στην ενέργεια είναι τεράστιας σημασίας για το μέλλον, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα αποτελέσει όχημα για μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

Τέλος, σημαντική χαρακτηρίζεται από διπλωματικές πηγές η συμφωνία που υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες, στα μέσα Νοεμβρίου μεταξύ της κοινοπραξίας IGI Poseidon και της ισραηλινής εταιρείας INGL (Israel Natural Gas Lines).

Συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την εκπόνηση τεχνικών, ρυθμιστικών και άλλων μελετών με σκοπό την εκτίμηση της βιωσιμότητας του αγωγού EastMed από το Ισραήλ προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο αγωγός που έχει ιδιαίτερη οικονομική αλλά και στρατηγική σημασία προβλέπεται να μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα και την νότια Ευρώπη, ενώ η χάραξή του ακολουθεί την ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι δύο εταιρείες, INGL και IGI Poseidon προβλέπεται βάσει του μνημονίου να συστήσουν μια κοινή ομάδα, η οποία  θα εξετάσει τεχνικά, ρυθμιστικά και άλλα θέματα που εμπίπτουν με την κατασκευή του αγωγού.

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text