Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πως γλιτώσαμε έναν χρηματοπιστωτικό Τιτανικό

Πως γλιτώσαμε έναν χρηματοπιστωτικό Τιτανικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πως γλιτώσαμε έναν χρηματοπιστωτικό Τιτανικό

Της Μαίρης Βενέτη

Μπορεί το 2019 να ολοκληρώνεται με χρυσές αποδόσεις σχεδόν σε όλο το εύρος των χρηματοπιστωτικών αγορών, παρά ταύτα η πρόσφατη ανάλυση της Κεντρικής Τράπεζας των Κεντρικών Τραπεζών, ή κατά κόσμον Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών –εφεξής BIS- μας εξιστορεί, πώς γλυτώσαμε πριν τρεις μόλις μήνες, όχι απλά ένα χρηματιστηριακό μακελειό, αλλά μια χρηματοπιστωτική κρίση που μπροστά της το 2008 θα φαινόταν «βόλτα στο πάρκο».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πέραν της μείωσης επιτοκίων από τη Fed, o φετινός Σεπτέμβριος σφραγγίστηκε και από τις παρεμβάσεις της ,ύψους άνω των 400 δισ. δολαρίων, έναντι να οδηγηθεί χαμηλότερα το overnight repo rate και να αποκατασταθεί η έλλειψη ρευστότητας που έπληξε την αγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού των ΗΠΑ.

Παρόλο που η έλλειψη ρευστότητας στην αρχή είχε αποδοθεί σε συγκυριακούς λόγους εντούτοις το γεγονός ότι έως τις 10 Οκτωβρίου η Fed κατέστησε μόνιμες τις παρεμβάσεις, διοχετεύοντας καθημερινά στην αγορά overnight 75 δισ. την ημέρα, αποτέλεσε μια λαμπρή απόδειξη του ελλείμματος πίστης στην διατραπεζική.

Η ΕΚΤ την ίδια ακριβώς περίοδο ανακοίνωσε νέα ποσοτική χαλάρωση με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων και νέο πρόγραμμα χορήγησης φθηνού χρήματος, μέσω της νέας σειράς τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης, το επονομαζόμενο TLTRO III. Τυχαίο;

Βέβαια το TLTRO III στον πρώτο γύρο του δεν είχε και την ανάλογη ζήτηση- μόλις 3,4 δισ. ευρώ, με τους αναλυτές να περιμένουν minimum απορρόφηση της τάξης των 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον-καταδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα επαρκής ζήτηση για υγιή δάνεια.

Τρεις μήνες μετά τις παραπάνω συνδυασμένες παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, έρχεται λοιπόν η ανάλυση της BIS να αποκαλύψει σε όσους «διαβάζουν» προσεχτικά, ότι χάρη στις δύο παραπάνω δράσεις γλυτώσαμε πολύ χειρότερες πιθανότατα καταστάσεις από το 2008.

Η BIS στο αναλυτικό της σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκέμβρη με τίτλο September stress in dollar repo markets: passing or structural? επιβεβαίωσε το γεγονός ότι στα μέσα του Σεπτέμβρη υπήρξε πράγματι κίνδυνος για ένα νέο 2008, αλλά τον ξεπεράσαμε χάρη στην αμεσότητα της παρέμβασης της Fed στις 17 Σεπτέμβρη και με την υποστήριξη των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Η BIS αναφέρεται αναλυτικά στον συνδυασμό «συμπτώσεων» που έπληξαν την διατραπεζική το φθινόπωρο όπως:

- H συρρίκνωση της διαθέσιμης ρευστότητας στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα λόγω φορολογικών υποχρεώσεων κ.α

- Οι συνεχείς ανατροπές στις προσδοκίες σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας με άμεσο πλήγμα στους δείκτες της μεταποίησης και το πιο σημαντικό από όλα,

- Οι ακραίες μοχλεύσεις επενδυτικών Hedge Funds που οδήγησαν την αγορά repo  μέσω της οποίας διασφαλιζόταν η ρευστότητα στο σύστημα σε απόλυτο «πάγωμα», λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών.

Όλα αυτά εκτόξευσαν στα ύψη το overnight επιτόκιο για repos με αποτέλεσμα ισχυρά hedge Funds με άμεση διασύνδεση στο τραπεζικό σύστημα, να απειληθούν άμεσα με χρεοστάσιο.

Για όσους θυμούνται ότι τον Σεπτέμβρη του 2008 η Lehman Brothers κήρυξε χρεοστάσιο ακριβώς μετά από ένα τέτοιο «πάγωμα» της αγοράς repos μέσω της οποίας διασφαλιζόταν η επάρκεια της ημερήσιας ρευστότητας της, είναι κατανοητό ότι στην ουσία γλυτώσαμε από το στόμα του λύκου!

Αν η Fed δεν είχε δείξει εξαιρετικά μεγάλη ετοιμότητα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών της συσφικτικής πολιτικής της και η ΕΚΤ δεν είχε ήδη δώσει «πλάτη» με την άμεση επιστροφή της σε ποσοτική χαλάρωση, τότε σύμφωνα με την ανάλυση της BIS, το διεθνές τραπεζικό σύστημα θα είχε ζήσει πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες από τις αντίστοιχες του 2008, καθώς οι συνέπειες των παρολίγο φετινών χρεοστασίων θα ήταν πολλαπλάσιες.

Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύπτεται από τους αριθμούς.

Η Fed διοχεύτευσε στις αγορές repoς πάνω από 322 δισ. δολ. σε δύο μόλις μήνες έναντι να κρατήσει ανοικτές τις «κάνουλες» της βραχυπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του συστήματος και κυρίως των επενδυτικών Hedge Funds με διεθνή δραστηριότητα.

Μάλιστα το εν λόγω πρόγραμμα παραμένει ανοικτό μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020. Αυτό προδίδει μια πολύ μεγάλη αλήθεια.

Ότι η αμερικανική αγορά repos μέσω της οποίας εκκαθαρίζονται καθημερινά συμβόλαια επαναγοράς της τάξης του ενός τρισ. δολαρίων τουλάχιστον, δεν έχει ακόμα επανακτήσει ούτε την ισορροπία της, αλλά ούτε και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της.

Γι' αυτό ακριβώς η FED κρατάει «ανοικτό» το πρόγραμμα.

Προφανώς λοιπόν όσοι δραστηριοποιούμαστε στον μαγικό κόσμο των χρηματαγορών μια «έννοια»...πρέπει να την έχουμε.

Και αυτή η «έννοια» μεταφράζεται μέσω της σωστής ανάλυσης των κινδύνων που αναλαμβάνουμε με κάθε μας επένδυση και της συνετής κάθε φορά ανάληψης εκείνου του ρίσκου, που συναύδει με το επενδυτικό μας προφίλ και τη φάση της ζωής στην οποία βρισκόμαστε.

Ως εκ τούτου, βασική προτεραιότητα είναι να ανεβεί η ποιότητα των κρατικών και εταιρικών ομολόγων, εστιάζοντας σε εκδότες με πιο ισχυρούς ισολογισμούς και πιο διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα, ακόμα και αν πρέπει να θυσιαστεί ένα μέρος των μελλοντικών αποδόσεων, έναντι να εναρμονιστεί το ρίσκο που αναλαμβάνεται από το εκάστοτε επενδυτικό προφίλ.

Η μετακίνηση παράλληλα από παθητικές σε ενεργητικές επενδυτικές στρατηγικές για ανοίγματα σε στοιχεία ενεργητικού που είναι πιο δύσκολο να ρευστοποιηθούν έχει ιδιαίτερη αξία εν έτη 2020, ενώ οι στρατηγικές hedging στο πιο risky κομμάτι του χαρτοφυλακίου για τους έχοντες γνώση, εξοικείωση ή επενδυτικό σύμβουλο είναι απαραίτητες.

Όσον αφορά τις μετοχές, οι αμυντικές μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης παραδοσιακά αποτελούν μια καλή στροφή προς ένα long χαρτοφυλάκιο μεν, με οπισθοφυλακές δε, ενώ extra bonus παίρνουν όσες δραστηριοποιούνται σε γεωγραφικές περιοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην αποδυνάμωση του διεθνούς εμπορίου.

σ.σ: Για όσους επιθυμούν εμβάθυνση των σημερινών χρηματοπιστωτικών συνθηκών η στήλη έχει φιλοξενήσει εκτενείς αναλύσεις:

- Το «παγόβουνο» της τελευταίας επενδυτικής κατηγορίας

- Ώρα για αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίων

- Οι επιλογές των επενδυτών πριν από την επόμενη κρίση

- Οι ΗΠΑ εξάγουν τη διάβρωση του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ευρώπη

- Πώς η εμπορική εμπλοκή αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο

- Το TLTRO III εκτόξευσε τα ευρωπαϊκά ομόλογα προδίδοντας τον... Ευρωπαίο ασθενή

Πηγή: www.liberal.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text