Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ρεκόρ 12ετίας για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα το 2020

Ρεκόρ 12ετίας για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρεκόρ 12ετίας για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα το 2020

Ευοίωνες καταγράφονται οι προοπτικές στην απασχόληση, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες. Μετά από μία δεκαετία που η οικονομική κρίση έπληξε τον τομέα της εργασίας, πλέον η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η μείωση των ποσοστών ανεργίας, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στη φορολογία και οι προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη το επόμενο διάστημα, έχουν ως αποτέλεσμα οι εργοδότες στην Ελλάδα να έχουν ισχυρά σχέδια προσλήψεων για το προσεχές διάστημα.

Είναι αξιοσημείωτο πως σύμφωνα με νέα έρευνα της ManpowerGroup για το Α’ τρίμηνο του 2020, οι εργοδότες αναμένουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων των τελευταίων 12 ετών. Μάλιστα η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην κορυφή της λίστας των χωρών με τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές έτος μαζί με την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ.

Οι αριθμοί παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετέχουν περισσότεροι από 58.000 εργοδότες σε 43 χώρες και επικράτειες ανά τον κόσμο με την Ελλάδα να φιγουράρει -μαζί με την άκρως ανεπτυγμένη αγορά της Ιαπωνίας- στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών με τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων. Από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που επίσης «άγγιξε» η οικονομική κρίση, μόνο στην Πορτογαλία οι προοπτικές απασχόλησης καταγράφουν αύξηση 10%, ενώ για την Ιταλία και την Ισπανία οι εργοδότες εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην προοπτική νέων προσλήψεων.

Οι οικονομολόγοι λένε πως η βελτίωση της ψυχολογίας είναι η πρώτη ένδειξη βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Αυτό καταδεικνύεται και στην έρευνα της ManpowerGroup, καθώς φαίνεται πως οι εργοδότες διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, ανακτά την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο και ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις από ξένους, είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και το γεγονός της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης το Α’ τρίμηνο του 2020, βάσει της έρευνας της ManpowerGroup θα ανέλθουν στο +25%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί από την έναρξη της έρευνας, πριν από 12 χρόνια.

Οι κλάδοι και οι περιοχές με τις πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων

Οι πιο ισχυρές προθέσεις προσλήψεων σύμφωνα με την έρευνα της κορυφαίας διεθνώς εταιρείας παροχής ολοκληρωμένων λύσεων ανθρώπινου δυναμικού αναμένεται να παρατηρηθούν στον τομέα του Ηλεκτρισμού, του Φυσικού Αέριου και της Ύδρευσης και τον τομέα του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, με αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +37% και +33% αντίστοιχα.

Οι εργοδότες του τομέα Κατασκευών αναμένουν σημαντική αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, με Προοπτικές της τάξης του +30%.

Υποχώρηση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης δείχνουν όλα τα στοιχεία

Αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα το προσοχές διάστημα «δείχνουν» όμως και άλλες πρόσφατες έρευνες, γεγονός που δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο κλίμα σε ό,τι αφορά στην απασχολησιμότητα, σε συνδυασμό μάλιστα και με τη μείωση της ανεργίας που προκύπτει με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2009 μέχρι σήμερα.

Αρκεί απλώς να αναφέρουμε ότι τα ποσοστά σε ό,τι αφορά στις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (Μ.Ο.) έφθασαν από το -1% το 2009 στο +18,8% το 2019 και καταγράφουν θετικό πρόσημο από το 2014 μέχρι σήμερα. Αναφορικά με την ανεργία, από το +26,5% το 2014, το 2015 ήταν +25%, για να περιοριστεί στο +19,3% το 2018 και να βρεθεί στο +17,6% το 2019.

Για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης στη χώρα μας είναι επίσης ευοίωνες. Και αυτό διότι με βάση τα στοιχεία που έχει ο ΣΕΒ στη διάθεσή του και έδωσε πρόσφατα στο «φως» της δημοσιότητας, συνολικά 11 επαγγέλματα εμφανίζουν προοπτικές πλήρους απασχόλησης, μεταξύ των οποίων εκείνο του Μηχανικού Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων, του Τεχνικού Αυτοματισμών και του Στελέχους εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ταυτόχρονα και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κάνει λόγο για περαιτέρω κάμψη της ανεργίας κατά 2,1% (16,9%) στο β΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το περασμένο έτος και προβλέπει νέα υποχώρηση το 2020, στο 15,6%.

«Ελπιδοφόρα» τα στοιχεία για τα κορυφαία στελέχη σε Λιανικό Εμπόριο, Ενέργεια και κατασκευές

Πώς σχολιάζουν όμως τα κορυφαία στελέχη της ελληνικής αγοράς τα αποτελέσματα της έρευνας της ManpowerGroup που «δείχνουν» ισχυρές προθέσεις προσλήψεων για το Α’ Τρίμηνο του 2020 στη χώρα μας;

Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ManpowerGroup Ελλάδος, Χαράλαμπο Καζαντζίδη, «τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, με τις πλέον ελπιδοφόρες προοπτικές να καταγράφονται στον κλάδο της Ενέργειας, του Εμπορίου αλλά και των Κατασκευών. Είναι γνωστό ότι ο τομέας της Ενέργειας έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές με την δραστηριοποίηση νέων εταιρειών και νέων θέσεων εργασίας αντίστοιχα. Οι ισχυρές τουριστικές ροές έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων σε συνοικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια, αυξάνοντας τον αριθμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αναπτύσσοντας κατ’ επέκταση τον τομέα των Κατασκευών. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι προοπτικές του εμπορίου μετά από 1 χρόνο εμφανίζονται υψηλότερες σε σχέση με το 4ο τρίμηνο της προηγούμενης περιόδου υπογραμμίζοντας τη θετική ψυχολογία των καταναλωτών και τις προσδοκίες των εργοδοτών για μια αγορά με μεγαλύτερη κινητικότητα ».

Αισιόδοξα εμφανίζονται και άλλα κορυφαία στελέχη του Ανθρώπινου Δυναμικού μεγάλων εταιρειών.

Για την Αγγελική Αγριογιάννη, Employee Relations Responsible Central HR GR/BG/CY στην H&M, σε ό,τι αφορά στο Λιανικό Εμπόριο «οι θετικές εξελίξεις σχετίζονται με την αναγνώριση της ανάγκης για βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πελατών, ως βασική αρχή επικέντρωσης». Όπως χαρακτηριστικά είπε στο CNN Greece η κυρία Αγριογιάννη, «η Η&Μ προκειμένου να προσελκύσει άμεσα τα εξειδικευμένα ταλέντα που χρειάζεται, ξεκινά ήδη από το recruitment, όπου τα κριτήρια είναι να προσλαμβάνονται άνθρωποι με δυνατότητα εξέλιξης στην εταιρεία σε επόμενο ρόλο».

Σε ό,τι αφορά στον κλάδο των Κατασκευών, ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κυριάκος Μεταξάκης, μιλώντας στο CNN Greece υποστήριξε πως τα αποτελέσματα της έρευνας αντανακλούν την ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Μεταξάκη, «οι αλλαγές που συντελούνται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δίνουν ώθηση στις εταιρείες του κλάδου να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και να εντάξουν σε αυτό εξειδικευμένα στελέχη ώστε να αναλάβουν περισσότερα, μεγαλύτερα και πιο σύνθετα έργα». Όσον αφορά στο πώς ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να προσελκύσει τα εξειδικευμένα ταλέντα που χρειάζεται, ο κ. Μεταξάκης, εξήρε τη συνεχή ανάπτυξη και λειτουργία του career site δημοσίευσης αγγελιών και διαχείριση βιογραφικών σημειωμάτων, την ανάπτυξη και χρήση των social media για δημοσιοποίηση αναγκών νέων θέσεων εργασίας, τη συμμετοχή σε career days, την πραγματοποίηση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης φοιτητών, τις συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, ενώ αναλόγως των απαιτήσεων, υποστήριξε πως χρησιμοποιείται και εξειδικευμένος εξωτερικός σύμβουλος για την εξεύρεση στελεχών συγκεκριμένων ρόλων.

Στη «σωστή κατεύθυνση» για τον κλάδο των Κατασκευών αλλά και της Ενέργειας είναι τα αποτελέσματα της έρευνας της ManpowerGroup για το Α’ τρίμηνο του 2020 σύμφωνα και με τον HR και Administration Director της J&P Avax, Γιάννη Κούμενο. Σχολιάζοντας τις θετικές προοπτικές στον τομέα της απασχόλησης, ο κ. Κουμένος εξέφρασε την άποψη ότι «για τον κλάδο Ενέργειας οι προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν». Για τον κατασκευαστικό κλάδο, σημείωσε πως αν και οι αριθμοί για την πρόθεση προσλήψεων ενδέχεται να είναι αρκετά αισιόδοξοι, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι εντός του 2020 οι αριθμοί αυτοί ίσως και να ξεπεραστούν. Όσο για την εταιρεία και το πώς σκοπεύει να βρει τα εξειδικευμένα ταλέντα που θα χρειαστεί, ο HR και Administration Director της J&P Avax υπογράμμισε πως «με βάση την επιθυμία αρκετών νέων επιστημόνων για επαναπατρισμό, θεωρούμε πως η επερχόμενη ανάπτυξη θα βοηθήσει την επάνοδο».

Όσο για τον κλάδο του Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Τάρταρη, HR Manager της VOLTERRA, τα αποτελέσματα της έρευνας της ManpowerGroup είναι «φυσιολογικά και αναμενόμενα». Άλλωστε, όπως ανέφερε το γεγονός αυτό συνδέεται και με τις εξελίξεις στην εθνική οικονομία οι οποίες τα πρόσφατα χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, «χαρακτηρίζονται από μια ξεκάθαρη ομαλότητα, διαγράφοντας ελπιδοφόρες προοπτικές για το άμεσο μέλλον». Όσο για τις κινήσεις στις οποίες αναμένεται να προβεί η εταιρεία του για να προσελκύσει άμεσα τα εξειδικευμένα ταλέντα που χρειάζεται, ο HR Manager της VOLTERRA αποκάλυψε ότι τα στελέχη αυτά, «σκοπεύουμε να τα προσελκύσουμε μέσα από τη συνεργασία με εξιδεικευμένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών και βέβαια, την ίδια την αγορά».

Αυξημένες οι ανάγκες των εργοδοτών, μεγάλη η έλλειψη ταλέντων

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το μέλλον της απασχόλησης στην Ελλάδα εμφανίζεται ευοίωνο, τα στοιχεία πρόσφατων ερευνών φέρνουν στην επιφάνεια και ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με το πώς θα καλυφθούν οι θέσεις εργασίας που θα «ανοίξουν» ή θα παρουσιάσουν έντονη ζήτηση.

Διότι φαίνεται πως στην Ελλάδα του σήμερα καταγράφεται σημαντική έλλειψη ταλέντων, δηλαδή ατόμων που διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία και τις τεχνικές και ψηφιακές δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΕΒ, το υπάρχον εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Με βάση, λοιπόν, τα ισχυρά σχέδια προσλήψεων σε πολλούς και σημαντικούς κλάδους στη χώρα μας για το Α’ τρίμηνο του 2020 και λαμβάνοντας υπόψη μας τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία πως προκειμένου να εξελιχθούν οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις τους, οι σύγχρονοι εργοδότες καλούνται να στραφούν σε λύσεις διαχείρισης ταλέντων που θα τους βοηθήσουν να στελεχώσουν καταλλήλως τις εταιρείες τους.

Πηγή: www.cnn.gr

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text