Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σε χαμηλό δύο μηνών η τουρκική λίρα μετά τις απειλές Ερντογάν προς τις ΗΠΑ

Σε χαμηλό δύο μηνών η τουρκική λίρα μετά τις απειλές Ερντογάν προς τις ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε χαμηλό δύο μηνών η τουρκική λίρα μετά τις απειλές Ερντογάν προς τις ΗΠΑ

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, λόγω της φημολογίας πως η Τουρκία είναι καθ' οδόν για νέα σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Το νόμισμα υποχώρησε 0,7% στο 5,85 ανά δολάριο, στην Κωνσταντινούπολη, αφού ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε να κλείσει δύο κρίσιμες βάσεις του ΝΑΤΟ. Είπε την Κυριακή ότι θα ήταν μια εκ των επιλογών, εφόσον η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα, για την αγορά των S-400.

Όπως είναι ξεκάθαρο, η κόντρα μεταξύ των δύο για την αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία, συνεχίζεται, καθώς, το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα της Άγκυρας ως μέλος του μπλοκ, ενώ πριν μερικές μέρες, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ψήφισε να επιβάλει κυρώσεις που θα μπορούσαν να βυθίσουν την Τουρκία σε νέα οικονομική αναταραχή.

Η λίρα έχει ήδη αποδυναμωθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναδυόμενης αγοράς, από τις 12 Δεκεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο 12%, φέρνοντας το συνολικό ποσοστό μείωσης, από τις αρχές Ιουλίου, στις 1.200 μονάδες βάσης.

Το νόμισμα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο, κατά 1,5%, πλησιάζοντας το χαμηλό του Οκτωβρίου, του 5,938/δολάριο, αν υπάρξει "μια σχετικά σκληρή απάντηση από αξιωματούχους των ΗΠΑ σε παρατηρήσεις του Ερντογάν", δήλωσε ο Piotr Matys, υπεύθυνος στρατηγικής της Rabobank.

Πηγή: www.capital.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text