Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σύμφωνα με πληροφορίες,  στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο θα υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών θα επιβληθεί στο σύνολο των μελών σε μια ΙΚΕ κι όχι μόνο για την διαχειριστή. Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης βάζει τέλος στην αποφυγή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων που επιδίωκαν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/16. (εδώ)

Η ανάδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ελλάδα για επενδύσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της σειράς επαφών που είχε με αξιωματούχους του Κατάρ, στο περιθώριο του 19ου Φόρουμ της Ντόχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.Αποτυπώνοντας περαιτέρω το κλίμα από τις συναντήσεις του, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένας νέος άνεμος που πνέει στην Ελλάδα» και ότι έχουν «μια θετική διάθεση να επενδύσουν» στη χώρα μας. Ενδεικτικά, ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε πως δείχνουν ενδιαφέρον για τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, του real estate και της ενέργειας. (εδώ)

Με τις ευκαιρίες να περιορίζονται, καθώς τα καλής ποιότητας ακίνητα σε προσιτές τιμές ελαχιστοποιούνται, οι επενδυτές "κλειδώνουν" τη θέση τους στη "Μονόπολη" της ελληνικής αγοράς ακινήτων, όπου οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο τιμών, σε συνάρτηση, βέβαια, με το είδος και την τοποθεσία ενός ακινήτου. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη φετινή χρονιά καταγράφεται η υψηλότερη από ποτέ κινητικότητα στον κλάδο, όπου νέοι παίκτες εισέρχονται και παλαιοί εντείνουν την παρουσία τους. (εδώ)

Έργα συνολικού ύψους 1,95 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεμπλοκάρουν σήμερα. Πρόκειται για έξι μεγάλα έργα συνολικού ύψους 1,05 δισ. ευρώ, και 119 έργα που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ.Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως σε έργα υποδομών, φωτοβολταϊκά, ξενοδοχειακές μονάδες και αγροδιατροφή. (εδώ)

Μπορεί η ελληνική οικονομία να ανακάμπτει, αργούν όμως να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης. Η κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών παραμένει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου όρου της Ε.Ε., όπως και το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, σε Ελλάδα, Σλοβενία, Πολωνία, Εσθονία, Σλοβακία και Ρουμανία η κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν μεταξύ 20% και 30% κάτω το κοινοτικού μέσου όρου (εδώ). Δείτε το δελτίο της Eurostat εδώ.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκφράζουν την αισιοδοξία τους σχετικά με τα ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνονται στον ρυθμό αύξησης των εσόδων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης το Νοέμβριο υπήρξε υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 117 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού. Επίσης το πλεόνασμα ξεπέρασε για ακόμη έναν μήνα τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2019 ανήλθε στο ποσό των 6,945 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,715 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48,429 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 380 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του αναθεωρημένου στόχου για το 2019. (εδώ)

Ανάκαμψη του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου καθώς και αύξηση της ζήτησης των οικιστικών και εμπορικών ακινήτων προβλέπει η πρόσφατη έρευνα της Deloitte, Global M&A Construction Monitor. Σύμφωνα με την έρευνα, ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα αναμένεται να ανακάμψει κατά την περίοδο 2018-2022, με εκτιμώμενο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,7% από -2,4% για την περίοδο 2013 - 2017 (εδώ). Δείτε την πλήρη έκθεση εδώ.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο διαγωνισμός για το καζίνο έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση. Έχει φθάσει η ώρα να ληφθούν αποφάσεις ώστε να υπάρξει πρόοδος με δεδομένο ότι συνολικά το Ελληνικό έχει συνδεθεί με τη βελτίωση γενικότερα του επενδυτικού κλίματος στη χώρα.Η διαδικασία για το IRC αποτελεί αναβλητική αίρεση. Μόνον εφόσον ολοκληρωθεί θα υπογραφεί η συμφωνία με τη Lamda Development για να καταβληθεί η προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ στο δημόσιο και να ξεκινήσει η υλοποίηση της ανάπτυξης στο παλιό αεροδρόμιο. Εκκρεμεί η έκδοση του πρακτικού της Επιτροπής του Διαγωνισμού περί της αρτιότητας των εγγράφων των δύο υποψηφίων. (εδώ)

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρίας Trastor, αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την άντληση κεφαλαίων έως του ποσού των €72.621.587,70 (στο οποίο ποσό περιλαμβάνεται και το υπέρ το άρτιο ποσό), μέσω της έκδοσης μέχρι 80.690.653 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 Ευρώ και τιμή διάθεσης €0,90 η κάθε μία, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 17 νέες για κάθε 23 παλαιές μετοχές. (Δείτε την ανακοίνωση ΑΜΚ εδώ)

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 3556/2007 και κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης που έλαβε στις 12.12.2019 από την εταιρία "Silchester International Investors LLP" ("Silchester") με την ιδιότητα του διαχειριστή, στις 11.12.2019 η συνολική συμμετοχή διαμορφώθηκε σε 23.010.805 μετοχές ή 9,92% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ από 13,02% στις 30.11.2011.Η μεταβολή της συμμετοχής της Silchester οφείλεται σε μια σειρά από συναλλαγές σε διάφορες ημερομηνίες. Η συμμετοχή της Silchester κατήλθε κάτω του ορίου του 10% και μεταβλήθηκε σε ποσοστό άνω του 3% σε σχέση με τη γνωστοποίηση του 2011. (εδώ)

Το φιλόδοξο και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ παρουσιάστηκε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Στάσση. Όπως είχε προαναγγείλει ήδη από τη Νέα Υόρκη ο κ. Στάσσης, το νέο επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει την πλήρη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία μέχρι το 2024 .Με βάση τις προβλέψεις του επιχειρησιακού πλάνου το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην παραγωγή θα είναι το 2023 στο 30%. Ως προς τα οικονομικά μεγέθη, για το 2020 ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προβλέπει πωλήσεις 4,6 δισ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία προ φόρων τόκων και αποσβέσεων στα 650 έως 700 εκατ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η  επιστροφή των ΥΚΩ παλαιότερων ετών. (εδώ)

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον «Ηρακλή» οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να κινηθούν στον ίδιο δρόμο με τις ιταλικές, σχολιάζει η JP Morgan σε ανάλυσή της για τον κλάδο.Η αρχική αντίδραση είναι ενθαρρυντική: Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για τιτλοποιήσεις ύψους 23 δισ. ευρώ, τα οποία ο οίκος εκτιμά ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες και εντέλει θα καλύψουν σχεδόν το 50% των σημερινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ. (εδώ)

Η μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει η Γερμανία την τελευταία δεκαετία θα επιβραδύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας για το 2020, σύμφωνα με προβλέψεις της Bundesbank. Αιτία αποτελεί η επιδείνωση της εγχώριας αγοράς εργασίας αλλά και η μείωση της κατανάλωσης. Η κεντρική τράπεζα περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για αναπτυξιακή προοπτική της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στην Ευρώπη, κατά το ήμισυ για το 2020. Μολονότι οι εξαγωγές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν κατά τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη βιομηχανική παραγωγή, η κατανάλωση φαίνεται ότι θα επιβραδύνεται. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα επόμενα δύο χρόνια ίσως η κατάσταση αντιστραφεί. (εδώ)

Τη χειρότερη πορεία τους από τα μέσα του 2016 σημείωσαν οι βρετανικές επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit έδειξε ότι η πτώση και στον τομέα υπηρεσιών και της μεταποίησης επιταχύνθηκε αναπάντεχα αυτόν τον μήνα. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 48,5 μονάδες από 49,3, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2016, λίγο μετά την ψηφοφορία του Brexit. (εδώ)

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναφέρει πως έχει δημιουργήσει μια ομάδα που θα επιταχύνει την προσπάθεια για το δικό τους blockchain νόμισμα, η οποία θα ξεκινήσει μια πειραματική φάση μέχρι τα μισά του 2020. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζουν να εξαλείψουν το κόστος και να παραμερίσουν τους μεσάζοντες. Ποιοι είναι αυτοί οι μεσάζοντες; Η Lagarde δεν τους ανέφερε, γιατί η απάντηση είναι αδιανόητη και προφανώς ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να δεχτεί το σοκ: οι ίδιες οι τράπεζες! (εδώ)

Η Κίνα ανέστειλε τους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, οι οποίοι επρόκειτο να τεθούν σήμερα σε ισχύ, αφού το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν την Παρασκευή μια ανακωχή στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Η Κίνα ανέστειλε την εφαρμογή δασμών 10% και 5% σε ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές και «συνεχίζει να αναστέλλει επιπλέον δασμούς στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών. (εδώ)

Επαναλαμβάνει τη θέση του ότι μετά το μνημόνιο συνεργασίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την κυβέρνηση της Τρίπολης η Τουρκία είναι σε θέση να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στα ανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου ο Ταγίπ Ερντογάν.Στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber ο Τούρκος πρόεδρος για μία ακόμη φορά αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη των Σεβρών. Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε ότι το μνημόνιο με την Λιβύη του δίνει το δικαίωμα να ξεκινήσει γεωτρήσεις νότια του Καστελόριζου. (εδώ)

H πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σχεδόν θα διπλασιάσει τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα μέσα στην επόμενη διετία και θεωρείται «τελειωμένη συμφωνία», παρά την ανάγκη μετάφρασης και κάποιων αναθεωρήσεων στο κείμενο, δήλωσε χθες ο Αμερικανός εκπρόσωπος σε ζητήματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. Την ίδια στιγμή, το «μέτωπο» που έχει ανοίξει η Ουάσιγκτον εναντίον των Βρυξελλών παραμένει ενεργό, με τις ΗΠΑ να ετοιμάζουν δασμούς έως και 100% σε ευρωπαϊκά αγαθά αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων. (εδώ)

Επί τέσσερα χρόνια η τιμή του χρυσού παρέμενε λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα με σχετικά περιορισμένα περιθώρια κέρδους για τους επενδυτές. Στις αρχές του 2019 όμως η τιμή του ευγενούς μετάλλου άρχισε να παίρνει και πάλι την ανιούσα με αύξηση 15% φθάνοντας το Σεπτέμβριο τα 1.557 δολάρια ανά ουγγιά και το Δεκέμβριο στα 1.460. Ειδικοί εκτιμούν ότι η τάση θα συνεχιστεί και το 2020. Ο Τόρστεν Πολάιτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Degussa Goldhandel, αποδίδει τη σημαντική αύξηση της τιμής του χρυσού στη χαλαρή νομισματική πολιτική πολλών κεντρικών τραπεζών. Η απόφαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να ενισχύσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων διέλυσε και τις τελευταίες ελπίδες των επενδυτών για μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των βασικών επιτοκίων. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text