Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αναμόρφωση της ΔΕΗ - Ο στόχος λειτουργικών κερδών στο 1 δισ. έως το 2024

Αναμόρφωση της ΔΕΗ - Ο στόχος λειτουργικών κερδών στο 1 δισ. έως το 2024

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το νέο “πρόσωπο” της ΔΕΗ θα χαρακτηρίζεται από την απουσία των λιγνιτικών μονάδων, από τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, από μειωμένο προσωπικό και διαφορετική επιχειρηματική πολιτική. Ο στόχος της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρίας τίθεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, έως το 2024. Υπενθυμίζουμε ότι, η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ (κλείσιμο 16/12/2019) φθάνει μόλις στα 902 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε τί μπορεί να σημαίνει, σε χρηματιστηριακό επίπεδο, εάν τελικά επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρίας για την εξέλιξη της κερδοφορίας της.

Η διοίκηση έχει δεσμευτεί ότι η επιχείρηση θα έχει αποσύρει τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2023 ενώ το αργότερο μέχρι το 2028 σχεδιάζεται πλήρης απολιγνιτοποίηση (δηλαδή θα σταματήσει να καίει λιγνίτη νέα μονάδα “Πτολεμαΐδα 5”, η λειτουργία της οποίας θα εξαρτηθεί και από το κόστος των CO2. Προκειμένου να βελτιώσει την κερδοφορία της και να διατηρήσει ένα μερίδιο αγοράς το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 50%-60% η επιχείρηση σχεδιάζει δράσεις εκσυγχρονισμού και μείωση του λειτουργικού της κόστους.

Το πλάνο για τη νέα ΔΕΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συγκεκριμένα από 10% του συνόλου των επενδύσεων της επιχείρησης για το 2019, ανεβαίνει στο 25% για το 2020 με στόχο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι από 2% μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ το 2019, να κατέχει το 10-20% το 2024 με επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 1 GW έως το 2024.

Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, ανέφερε: “Σήμερα η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία συμβολής της στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΗ παρουσίασε επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον λιγνίτη. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του 2019 καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την πορεία της εταιρείας και να ενισχύσουμε την κερδοφορία υιοθετώντας βιώσιμες δράσεις. Ατενίζουμε τώρα το μέλλον με αυτοπεποίθηση, στοχεύοντας στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις εκτιμώμενες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας”.

Ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε, επίσης, την είσοδο της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση, με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα.
Στο πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των δικτύων, με εργαλεία όπως έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, συστήματα GIS κ.ο.κ.

Ο μετασχηματισμός της Εμπορίας περιλαμβάνει, νέα συνδυαστικά προϊόντα και ευέλικτα πακέτα, καθώς και ενεργειακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στο πρότυπο των σύγχρονων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, η επιχείρηση θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ ετησίως με έμφαση στην αντιστροφή από επενδύσεις σε λιγνίτη σε επενδύσεις σε ΑΠΕ. Από τα συνολικά κεφάλαια το 70% καλύπτεται από τις τράπεζες και το 50% από ίδια κεφάλαια.

Η εξέλιξη των μονάδων

Σύμφωνα με την επιχείρηση, η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα γίνει σταδιακά ώστε να μην κινδυνεύσει το σύστημα της χώρας και περιλαμβάνει την απόσυρση ρυπογόνων μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την απόσυρση:
-2020: Αμύνταιο 1-2
-2021: Καρδιά 3-4
-2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
-2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Σημειώνεται ότι το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, με κόστος CO2 μέχρι 35 ευρώ, η μονάδα είναι κερδοφόρα αλλά όταν το κόστος ξεπεράσει αυτό το πλαφόν τότε η μονάδα «μπαίνει μέσα». Για το μετασχηματισμό της μονάδας και τη λειτουργία της με άλλο καύσιμο (βιομάζα, φυσικό αέριο, απόβλητα) θα γίνουν μελέτες σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις (Mitsubishi, Hitachi).

Η τύχη των εργαζομένων

Η ΔΕΗ θα δρομολογήσει προγράμματα μετακίνησης και επανειδίκευσης εργατικού δυναμικού, προγράμματα συνταξιοδότησης και προγράμματα εθελούσιας εξόδου, σε συνεργασία με τους ίδιους τους εργαζόμενους και αυτοχρηματοδοτούμενα από την ίδια την επιχείρηση. «Δεν θα υπάρξει κανένας εργαζόμενος που θα απολυθεί», σημείωσε ο κ. Στάσσης ενώ μιλώντας με αριθμούς επεσήμανε ότι το 2019 υπάρχουν 1.600 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης μειώνοντας έτσι το συνολικό αριθμό των εργαζομένων στους 15.300. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να πέσει στους 11.500 μέχρι το 2024, δηλαδή υπολογίζονται περίπου 4.500 αποχωρήσεις (και προσλήψεις επιπλέον 800 ατόμων με το νέο σύστημα). Από τους 4.500, το 60% αναμένεται να αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και το 40% θα επωφεληθούν από τις προβλέψεις για κινητικότητα εντός του ομίλου ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και από πρόγραμμα εθελουσίας κατά το πρότυπο του ΟΤΕ το 2012-2014. Σχετικά με το κόστος της εθελούσιας, το οποίο αναμένεται ότι θα είναι σημαντικό, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, αυτό έχει προβλεφθεί στο business plan.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια, τα ληξιπρόθεσμα και οι νέες υπηρεσίες

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το αν συζητείται νέα αύξηση των τιμολογίων, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι «δεν μελετάμε το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων» ενώ τόνισε ότι θα υπάρξουν και προγράμματα επιβράβευσης για τους συνεπείς πελάτες.

Η νέα στρατηγική της ΔΕΗ θα περιλαμβάνει αλλαγές στα φυσικά καταστήματα και τα ωράρια λειτουργίας, νέα προϊόντα (φυσικό αέριο) και συνδυαστικά πακέτα, ψηφιακές τεχνολογίες, επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων και νέες υποδομές και υπηρεσίες για την υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης σε όλους τους τομείς.

Ως προς την εισπραξιμότητα των λογαριασμών, ήδη οι διακανονισμοί (κατά το προηγούμενο δίμηνο έγιναν 80.000 ρυθμίσεις) και το κυνήγι των οφειλών ήδη έχει αποφέρει αποτελέσματα ενώ σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ έχουν πραγματοποιηθεί 55.000 αποκοπές σε στρατηγικούς κακοπληρωτές κατά το τελευταίο τετράμηνο. «Πληγή» για την επιχείρηση παραμένει η ΛΑΡΚΟ και τα χρέη ύψους 350 εκατ. ευρώ προς την επιχείρηση (τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80% των οφειλών της υψηλής τάσης προς την επιχείρηση). Η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι αναμένει να δοθεί σύντομα μια λύση από την κυβέρνηση.

Η έκδοση ομολόγου

Η επιχείρηση εξετάζει το θέμα της έκδοσης ομολόγου θεωρώντας ότι σήμερα οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκότερες από ό,τι πριν από έναν μήνα. Στα θετικά συγκαταλέγονται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης από CCC+ σε Β- καθώς και η άρση της επισήμανσης των Ορκωτών Ελεγκτών σχετικά με την «ουσιώδη αβεβαιότητα συνέχισης δραστηριοτήτων» και πιστοποίηση της ανοδικής πορείας της εταιρείας. Ωστόσο, η διοίκηση εκτιμά ότι τον επόμενο χρόνο οι συνθήκες θα είναι ακόμη ποιο ευνοϊκές και δεδομένου ότι δεν θεωρεί ότι έχει κάποιο «τεράστιο χρηματοδοτικό κενό» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση, το θέμα του ομολόγου είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Με στοιχεία από το insider.gr

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text