Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΟΤΕ: Απεργία εξήγγειλαν οι συνδικαλιστές, στα άκρα οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ

ΟΤΕ: Απεργία εξήγγειλαν οι συνδικαλιστές, στα άκρα οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΤΕ: Απεργία εξήγγειλαν οι συνδικαλιστές, στα άκρα οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ διοίκησης ΟΤΕ και συνδικαλιστών για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον Οργανισμό.

Οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν αποβεί άκαρπες, ενώ το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις φαίνεται να πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερα τεταμένες συνθήκες. Ενδεικτική είναι η τελευταία ανακοίνωσή της ΟΜΕ-ΟΤΕ στην οποία χαρακτηρίζει "αυταρχική και αλαζονική” τη διοίκηση του ΟΤΕ, καλώντας την να αλλάξει στάση, ειδάλλως δεν θα είναι παρούσα στη διαπραγμάτευση.

Απεργία

Ήδη η Ομοσπονδία ανακοίνωσε απεργιακές κινητοποιήσεις μεγάλης διάρκειας στον Όμιλο ΟΤΕ μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων. Οι συνδικαλιστές αποφάσισαν απεργία συνολικής διαρκείας 21 ημερών που θα πραγματοποιηθεί ανά διαστήματα (21/12/2019 έως και 24/12/2019, 27/12/2019 έως και 31/12/2019, 2/01/2020 έως και 5/01/2020 και 7/01/2020 έως και 12/01/2020). Αυτό σημαίνει πως απειλούν με τηλεπικοινωνιακό μπλακ-άουτ εν μέσω εορτών, με επιπτώσεις και στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και των καταστημάτων του Ομίλου και συνολικά της αγοράς.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει διαμηνύσει, μεταξύ άλλων, πως δεν δέχεται καμία απόλυση, ζητά αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους, επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων (σ.σ. δηλαδή έμμεσες αυξήσεις) και τριετή Σ.Σ.Ε. στον ΟΤΕ και σε όλες τις θυγατρικές.

Σημειώνεται πως το 2014 είχε υπογραφεί ΣΣΕ με την οποία συνεχίστηκε η μεσοσταθμική μείωση της προηγούμενης σύμβασης κατά 11% για την επόμενη τριετία (20150-2017) για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ με τους ίδιους όρους, ενώ διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας και εντάχθηκαν στον ΟΤΕ περίπου 2.100 εργαζόμενοι της OTEplus.

Ακολούθως το Μάρτιο του 2018 υπεγράφη (με αναδρομική ισχύ, από 1/1/2018) νέα ΣΣΕ που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, αύξηση 2% του μισθού από 1.1.2018, και επιπλέον αύξηση 3% από 1.1.2019 και διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τη διετία, καθώς η εταιρεία δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους μέχρι το τέλος του 2019.

Ζητούν αυξήσεις

Με τη ΣΣΕ να λήγει στις 30/12/2019, η διοίκηση έχει προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μονοετή ΣΣΕ και αυτό για να προετοιμαστεί για τον μετασχηματισμό του Ομίλου, μηδενικές αυξήσεις στους παλαιούς εργαζόμενους και έως 3% στους νέους εργαζόμενους. Η πρόταση αυτή δεν γίνεται δεκτή από τους συνδικαλιστές που ζητούν αυξήσεις και επαναφορά των κλιμακίων σε επίπεδα προ των ΣΣΕ, ουσιαστικά επιστροφή σε όσα ίσχυαν πριν την υπογραφή των τελευταίων ΣΣΕ.

Με τα σημερινά δεδομένα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμη και το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να μην συμφωνήσουν, κάτι που σημαίνει επιστροφή σε 8ωρη εργασία για όσους εργαζόμενους απασχολούνταν στον ΟΤΕ έως το τέλος του 2014, αυξήσεις της τάξης του 9,5% αλλά ουδεμία διασφάλιση θέσεων εργασίας, αντίθετα ενεργοποίηση όσων ισχύουν αναφορικά με απολύσεις εργαζομένων, κατάργηση επιδομάτων κλπ.

Τέλος, το θέμα των φυλάκων που ανέδειξε προ ημερών το Capital.gr., σε ορισμένους από τους οποίους προσφέρεται αποζημίωση έως και 215 χιλιάδες ευρώ για να αποχωρήσουν καθώς οι θέσεις εργασίας τους έχουν καταργηθεί, ειδάλλως θα αποχωρήσουν με την νόμιμη αποζημίωση στο τέλος του 2019, συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο "αγκάθι” στις συζητήσεις των δύο πλευρών.

Παρά τις διάφορες αιτιάσεις των συνδικαλιστών και τα επιθετικά σχόλια μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένο είναι πως η διοίκηση του ΟΤΕ έχει ξεκαθαρίσει προ πολλού τη θέση της σε όλα τα επίπεδα αναφορικά με τις ενέργειές της σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της.

Πηγή: www.capital.gr

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text