Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Σε ρόλο "λευκού ιππότη" για την Praxiabank, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

Σε ρόλο "λευκού ιππότη" για την Praxiabank, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε ρόλο "λευκού ιππότη" για την Praxiabank, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

Της Νένας Μαλλιάρα

Σε γενικό συναγερμό για τη διάσωση της Praxiabank και την αποφυγή του ενδεχομένου να τεθεί σε εκκαθάριση έχει τεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς η τράπεζα έχει άμεση ανάγκη νέων κεφαλαίων, της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

Ο "συναγερμός" αποδεικνύεται από την προ ολίγου ανακοίνωση που εξέδωσε η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ανακοινώνοντας ότι ξεκινά σήμερα αποκλειστικές διαπραγματεύσεις και due diligence στην Praxiabank που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020. Στη λιτή ανακοίνωση της Παγκρήτιας, η οποία αναδύει την "οσμή του κατεπείγοντος", αναφέρονται τα εξής: "Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα βρίσκονται η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Praxia Bank, μετά την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς από την Παγκρήτια.

Το due diligence αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 31.01.2020.

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας που έχουν υπογράψει μεταξύ τους οι δύο πλευρές και ως εκ τούτου καμία άλλη πληροφορία δεν μπορεί στην παρούσα φάση να δημοσιοποιηθεί".

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η Παγκρήτια Τράπεζα ήταν μεταξύ όσων είχαν προσεγγισθεί (τέσσερις συστημικές τράπεζες, Attica Bank, Viva) για να "διασώσουν" την Praxiabank, ωστόσο είχε απορρίψει σχετικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, ωστόσο, μέσα στο Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν φήμες για σενάριο απορρόφησης της Παγκρήτιας από την Praxiabank με ανταλλαγή μετοχών και συμμετοχή με κεφάλαια του μετόχου της Praxiabank, Bob Diamond.

Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια πραγματοποίησε στο τέλος του 2018 αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου κατά ποσό 4.065.464,00 ευρώ (εκ των οποίων ποσό 300 χιλ. ευρώ καταβλήθηκε εντός του α΄ τριμήνου του 2019) και έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης, συγκεντρώνοντας ποσό 9.400.000 ευρώ. Με τα ποσά αυτά ενισχύθηκε σημαντικά ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και η ρευστότητα της τράπεζας.

Κατόπιν αυτού, η Τράπεζα περνάει άνετα τον έλεγχο SREP που, όπως είχε γράψει το Capital.gr, θα ολοκλήρωνε στα μέσα Δεκεμβρίου η ΤτΕ για τις μη συστημικές τράπεζες. Ο έλεγχος, του οποίου το πόρισμα θα ανακοινωθεί στις τράπεζες στις αρχές Ιανουαρίου, έχει ξεκινήσει από τον Μάιο και πραγματοποιείται στις 7 συνεταιριστικές τράπεζες και στις Attica Bank, Praxia Bank και Optima Bank. Στις τράπεζες ζητείται να έχουν οπωσδήποτε έναν δείκτη κεφαλαίων περίπου 11%-11,50% (ελάχιστος 8% συν κεφαλαιακά buffer) και συνιστώμενη κεφαλαιακή επάρκεια περίπου στο 14,50%. Για την επίτευξη της συνιστώμενης κεφαλαιακής επάρκειας, οι τράπεζες που δεν την έχουν θα κληθούν να παρουσιάσουν capital plan για τους τρόπους κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Capital.gr, οι αποφάσεις για την Praxia έχουν χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020 και ο μέτοχός της θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προβεί στην πώληση της Praxia Bank ή θα δεχτεί αύξηση κεφαλαίου και είσοδο νέου επενδυτή, με την αραίωση (dilution) της δικής του συμμετοχής.

Πηγή: www.capital.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text