Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οριακά καλύτερα από τα περσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί ο τζίρος των Χριστουγέννων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη. Ο προϋπολογισμός των Ελλήνων για τις αγορές των Χριστουγέννων κυμαίνεται στα 450 ευρώ, όταν ο μέσος όρος των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι 455 ευρώ. Οι δαπάνες αυτές επιμερίζονται σε 157 ευρώ για φαγητό, 136 ευρώ για δώρα, 82 ευρώ για ταξίδια και 75 ευρώ για διασκέδαση. Αντίστοιχα ο μέσος όρος των Ευρωπαίων καταναλώνει 188 ευρώ για δώρα, 131 για φαγητό, 77 για ταξίδια και 49 ευρώ για διασκέδαση.(εδώ)

 

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τα στοιχεία τη ΤτΕ για το τρίτο τρίμηνο, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 9,1% σε ετήσια βάση με την αναθεωρημένη αύξηση για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο να τοποθετείται στο 5,3% και 7,5% αντίστοιχα. Το 2018 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο μόλις 1,8%, τονίζει χαρακτηριστικά. Η σημαντικότητα μιας ισχυρής και σταθερής ανατίμηση των τιμών των ακινήτων είναι καθοριστικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες, όπως τονίζει η Axia, για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, αυξάνει την αξία των εξασφαλίσεων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) (που σήμερα υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ) και δεύτερον δημιουργεί την ευκαιρία να επανεκτιμηθούν οι παραδοχές για τις τιμές των ακινήτων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστροφή ή / και τη μείωση του κόστους κινδύνου των τραπεζών. (εδώ)

Άλμα στις πληρωμές χωρίς μετρητά, καταγράφει  για την Ελλάδα το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών, με τα στοιχεία να δείχνουν την ιδιαίτερη προτίμηση των Ελλήνων στη χρήση καρτών και την "αποστροφή" τους στις άμεσες χρεώσεις. Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών με τίτλο "Το ελληνικό τοπίο πληρωμών", η οποία καταγράφει πανευρωπαϊκά (Νοέμβριος 2019) την πορεία των πληρωμών χωρίς μετρητά, διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα οι πληρωμές μέσω καρτών αυξήθηκαν κατά 24,9% το 2019 σε σχέση με το 2018, ενώ οι άμεσες χρεώσεις υποχώρησαν κατά 10,2%. (εδώ)

Ερευνες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό περισσότερων από 40 ατόμων, διέταξε τον Νοέμβριο, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι όπως συνολικά στην περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, απέστειλε σε τράπεζες και σε άλλες αρχές του εξωτερικού, αιτήματα για την παροχή πληροφοριών, για περισσότερα από 340 άτομα. Αναλυτικότερα, στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τον μήνα Νοέμβριο παραπέμφθηκαν, από τις φορολογικές Αρχές, 4 ύποπτες υποθέσεις, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για τις οποίες προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, συνολικής αξίας 2,08 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Αλλάζει «πρόσωπο»  η ΔΕΗ και στοχεύει σε λειτουργική κερδοφορία ύψους 1 δις. Ευρώ έως το 2024, χωρίς λιγνιτικές μονάδες, με μειωμένο προσωπικό αλλά με ολικό lifting στη λειτουργία της επιχείρησης και στροφή στις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση. Όπως είναι γνωστό η επιχείρηση θα έχει αποσύρει τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2023 ενώ το αργότερο μέχρι το 2028 σχεδιάζεται πλήρης απολιγνιτοποίηση (δηλαδή θα σταματήσει να καίει λιγνίτη νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5». Προκειμένου να βελτιώσει την κερδοφορία της και να διατηρήσει ένα μερίδιο αγοράς το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 50%-60% η επιχείρηση σχεδιάζει δράσεις εκσυγχρονισμού και μείωση του λειτουργικού της κόστους. (εδώ)

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του 2019, οι εισηγμένες εταιρείες δεν σταματούν να μοιράζουν χρήματα στους μετόχους τους, είτε μέσω επιστροφών κεφαλαίων, είτε και μέσα από διανομές κερδών παρελθουσών χρήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρηματικές διανομές των τελευταίων δύο μηνών ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες, καθώς έχουν επαναληφθεί από τις ίδιες εταιρείες και σε προηγούμενες χρονιές, ενώ αντίθετα υπήρξαν και οι ευχάριστες εκπλήξεις από εισηγμένες που «μοιράζουν χρήμα» μετά από αρκετά χρόνια. (εδώ)

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτό το αίτημα της διοίκησης Γκότση όρισε την PriceWaterHouse ως την εταιρία που θα κάνει το διαχειριστικό έλεγχο της Folli Follie. Η PwC το 2018 (για τη χρήση 2017)  ήταν ο ορκωτός που έλεγξε την Folli Follie και εξέδωσε πιστοποιητικό με αρνητική γνώμη αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν είχε τη δυνατότητα πρόσβασης σε στοιχεία από την ασιατική δραστηριότητα της FF. Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι πως μια εταιρία που δεν έχει πρόσβαση στις ασιατικές δραστηριότητες μπορεί την ίδια στιγμή να κάνει διαχειριστικό έλεγχο που θα περιλαμβάνει και τις δραστηριότητες στην Ασία. (εδώ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Briq Properties ΑΕΕΑΠ κατά 50 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία με επικεφαλής την Άννα Αποστολίδου (διευθύνουσα σύμβουλος) πέτυχε το στόχο της για σημαντική αύξηση της διασποράς των μετοχών της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διασπορά στην Briq Properties διαμορφώθηκε στο 46% από 21%. Γίνεται δηλαδή η πρώτη ΑΕΕΑΠ με τόσο μεγάλη συμμετοχή μετόχων με ποσοστό κάτω του 5%. (εδώ)

Η WRED LLC, νέος μέτοχος με ποσοστό 56,57%, υποκατέστησε πλήρως τον προηγούμενο μέτοχο, Wert Red S.à.r.l., ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτού που απορρέουν από το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο και, συνεπώς, προτίθεται να καλύψει πλήρως το σύνολο των ομολογιών, εκάστης σειράς και επιμέρους έκδοσης, που θα εκδοθούν, διευκρινίζει σήμερα η TRASTOR ΑΕΕΑΠ. (εδώ)

Τη διανομή προσωρινού μερίσματος €0,318 ανά μετοχή (καθαρό), έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2019 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Προντέα Α.Ε.Ε.Α.Π, στη σημερινή του συνεδρίαση. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, από την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα προσωρινού μερίσματος (ημ/νια αποκοπής δικαιώματος συμμετοχής στο μέρισμα). Το record date, ορίζεται στις 19 Δεκεμβρίου 2019 και η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει στις 23 Δεκεμβρίου 2019. (εδώ)

Η σαρωτική νίκη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές προσέφερε μια ανάσα ανακούφισης στους ηγέτες της Ευρώπης, καθώς έβαλε ένα τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατεί για περισσότερο από τρία χρόνια σχετικά με το Brexit και εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει το μπλοκ. Παρά την ελπίδα ότι η διαδικασία του Brexit προχωράει, όμως, παραμένουν ακόμα πολλά θέματα που οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν. Οι ηγέτες και στις δύο πλευρές της Μάχης πρέπει να βιαστούν να ολοκληρώσουν εμπορικές συμφωνίες και να εγκαθιδρύσουν τη μελλοντική τους σχέση πριν την 31η Δεκεμβρίου 2020, οπότε λήγει η μεταβατική περίοδος. (εδώ)

Το νομοσχέδιο με τίτλο "Νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο", που είχαν καταθέσει στη Γερουσία ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον Ρεπουμπλικάνο Μάρκο Ρούμπιο και στη Βουλή ο Ρεπουμπλικανός Κώστας Μπιλιράκης με τον Δημοκρατικό Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, θα έχει γίνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου νόμος των ΗΠΑ, ως τμήμα του νόμου για τις πιστώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι ηγέτες των αρμόδιων Επιτροπών Διάθεσης Κονδυλίων της Βουλής και της Γερουσίας, Νίτα Λόουι και Ρίτσαρντ Σέλμπι, έδωσαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας λεπτομέρειες του ογκώδους νομοσχεδίου (2.300 σελίδες), εκ των οποίων οι 18 αφορούν την "εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο". (εδώ)

Σε «ωρολογιακή βόμβα» που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται το εταιρικό χρέος της Κίνας. Οικονομολόγοι της Moody's Analytics προειδοποιούν ότι το χρέος των επιχειρήσεων της Κίνας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη. Τον κώδωνα του κινδύνου για το εταιρικό χρέος της Κίνας είχε κρούσει την προηγούμενη εβδομάδα και η Fitch Ratings, παρατηρώντας ρεκόρ περιπτώσεων στις στάσεις πληρωμών από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Κίνας στη διάρκεια του 2019. Το εταιρικό χρέος αποτελεί «ένα ρήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία», επισημαίνει ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's, προσθέτοντας ότι οι υπερχρεωμένες κινεζικές επιχειρήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο ρίσκο. (εδώ)

Στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να μπλοκάρει τη Huawei από την αμερικανική αγορά αντιστέκεται ο αμερικανικός τεχνολογικός κλάδος. Όπως μεταδίδουν οι «FT», οι επιχειρήσεις του κλάδου απέρριψαν αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ που τις υποχρέωνε να δεσμευτούν ότι θα σταματήσουν να προμηθεύονται εξοπλισμό από ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις, ένα αίτημα που ουσιαστικά έβαζε στο στόχαστρο τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αποκλείοντάς την από τις ΗΠΑ. H Ουάσιγκτον έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Huawei, με το επιχείρημα ότι η εταιρεία συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια, επιδιώκοντας να την αποκλείσει και ζητά και από τις υπόλοιπες συμμάχους χώρες να ακολουθήσουν το αμερικανικό παράδειγμα. Η Huawei αρνείται τις κατηγορίες περί κατασκοπείας για λογαριασμό του Πεκίνου και υπερασπίζεται τα συμφέροντά της. Σθεναρή και η αντίσταση των επιχειρήσεων. (εδώ)

Ο τεχνολογικός γίγαντας Google έχει υπογράψει συμφωνία με την κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών της Τουρκίας, την Türk Telekom, για να μεταφέρει τους διακομιστές της εντός της Τουρκίας.Πρόσθεσε ότι τώρα πραγματοποιούνται προκαταρκτικές τεχνικές αξιολογήσεις και ότι η εγκατάσταση των servers αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο έτος.Στόχος είναι να μπορέσει να είναι διαχειρίσιμο το 50% της κυκλοφορίας δεδομένων της Google στην Τουρκία μέσω αυτών των servers το 2020. Αυτό το περιθώριο αναμένεται να φτάσει το 80% σε μεταγενέστερα στάδια. (εδώ)

Τα χαμηλά επιτόκια στην ευρωζώνη θα συρρικνώσουν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, αυξάνοντας τα ρίσκα για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα στο μπλοκ, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λούις ντε Γκουίντος.«Η αδύναμη κερδοφορία και τα συρρικνωμένα περιθώρια αποτελούν ρίσκο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς υπονομεύουν τη δυνατότητα διαμεσολάβησης και δημιουργίας κεφαλαίου των τραπεζών», ανέφερε σε συνέδριο. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text