Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τι σηματοδοτεί η επιτυχημένη ΑΜΚ €650 εκατ. της Lamda Development

Τι σηματοδοτεί η επιτυχημένη ΑΜΚ €650 εκατ. της Lamda Development

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι σηματοδοτεί η επιτυχημένη ΑΜΚ €650 εκατ. της Lamda Development

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Κεφαλαιακά θωρακισμένη για να προχωρήσει στην πρώτη φάση υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό είναι η Lamda  Development, μετά την επιτυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 650 εκατ. ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 58 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει σημειώσει ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Οδυσσέας Αθανασίου, πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μη τραπεζικού ιδρύματος, που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από το 2008, με την Lamda Development να έχει, πλέον, κεφαλαιοποίηση και καθαρή αξία ενεργητικού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ψήφος εμπιστοσύνης από την EBRD

Στην ΑΜΚ το "παρών” έδωσαν όχι μόνο Έλληνες, αλλά και ξένοι επενδυτές. Ξεχωρίζει η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που αντιστοιχεί στο 4% της ΑΜΚ, ελέγχοντας το 2% της Lamda Development. Σταθερά τα τελευταία χρόνια, η EBRD ενισχύει την παρουσία της στην ελληνική αγορά ακινήτων, επενδύοντας, σχεδόν αποκλειστικά, σε περιβαλλοντικά βιώσιμα έργα, όπως έχει αναφέρει στο Capital.gr ο Vlaho Kojakovic, Διευθυντής του κλάδου ακίνητης περιουσίας και τουρισμού της τράπεζας.

Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η υπερκάλυψη της ΑΜΚ σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Lamda Development, υπό τον Οδυσσέα Αθανασίου, με την Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό να στηρίζουν μέτοχοι και επενδυτές εντός κι εκτός Ελλάδας.

Τα "ντεσού"

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ, που έλαβε χώρα σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία υπήρξαν ταυτόχρονες εκδόσεις αξιογράφων μέσω των οποίων αντλήθηκαν κεφάλαια 1,15 δισ. ευρώ, διέψευσε τα σενάρια που έκαναν λόγο για σύγκλιση  της τιμής της μετοχής με την τιμή της αύξησης.

Επίσης, η τιμή του δικαιώματος κινήθηκε ανοδικά σχεδόν στο σύνολο των ημερησίων συναλλαγών, ενώ, κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης (11 Δεκεμβρίου), επιτεύχθηκε η μέγιστη τιμή του (+112,5%). Όσον αφορά στην τιμή της μετοχής, κινήθηκε ανοδικά (+3,52%), κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης του δικαιώματος, ενώ, αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χ.Α. σημείωσε πτώση κατά 1,42%.

Ταυτόχρονα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ΑΜΚ, καταγράφηκε υψηλός όγκος συναλλαγών μετοχών και δικαιωμάτων, με τον μέσο όρο συναλλαγών των μετοχών, κατά τη διάρκεια του διαστήματος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος, να ανέρχεται σε 488.000 μετοχές, έναντι 248.000 μετοχών (συμπεριλαμβανομένων block trades), έξι μήνες πριν την  ημερομηνία έναρξης των δικαιωμάτων. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η διαπραγμάτευση του δικαιωμάτων σε fair value -δεν υπήρξε arbitrage- οδήγησε τους επενδυτές να είναι ουδέτεροι ως προς την επιλογή μεταξύ αγοράς μετοχών ή δικαιωμάτων.

Το 2020 οι εργασίες

Το ζητούμενο είναι να ξεκινήσουν, το συντομότερο δυνατόν οι κατασκευαστικές εργασίες, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, κάτι που αποτελεί συνάρτηση της ομαλής και επιτυχούς ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας για το καζίνο.

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε στη Βουλή, κατά την κύρωση του προϋπολογισμού του 2020, ότι ο "στόχος παραμένει, στις αρχές του 2020, να μπει επιτέλους η πολυπόθητη μπουλντόζα και να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό”.

Πηγή: www.capital.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text