Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Κόβει τον "αέρα" του Ερντογάν το Ισραήλ

Κόβει τον "αέρα" του Ερντογάν το Ισραήλ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κόβει τον "αέρα" του Ερντογάν το Ισραήλ

Διαβεβαιώσεις προς τη Λευκωσία δίνει η Ιερουσαλήμ σ’ ό,τι αφορά την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία και απ’ εκεί προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Φιλελεύθερου της Κύπρου”, στη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης με την ισραηλινή πλευρά, συζητήθηκαν σε έκταση οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

Από την επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με την ισραηλινή πλευρά προκύπτει ότι η τουρκική κίνηση και έμμεσος εκβιασμός ήταν αντίδραση στην κριτική του Ισραήλ προς την Τουρκία για τη συμφωνία με τη Λιβύη. Ήθελε η Άγκυρα να στείλει το μήνυμα πως σύμφωνα με τους δικούς της σχεδιασμούς και αποφάσεις δεν μπορεί να περάσει ο αγωγός EastMed από τα "τουρκικά ύδατα". Με την Άγκυρα να προσφέρει μιας μορφής εναλλακτική λύση τη δημιουργία αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία.

Η ισραηλινή πλευρά ξεκαθάρισε, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δίνει στη Λευκωσία, ότι δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί και δεν τίθεται θέμα δημιουργίας αγωγού προς την Τουρκία. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν έχει αλλάξει την προσέγγισή της σ’ ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed.

Η προβολή του όλου θέματος από ισραηλινής πλευράς ερμηνεύεται και ως μια πολιτική τοποθέτηση και άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει με τα αποθέματα του "Αφροδίτη". Υπενθυμίζεται πως σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν αναφορές από το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ για το θέμα του αγωγού προς Τουρκία, τοποθετήσεις που είχαν ως στόχο να ασκήσουν πίεση προς την κυπριακή πλευρά.

Θα πρέπει την ίδια ώρα να σημειωθούν οι χθεσινές τοποθετήσεις που έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο. Ο πρώτος διαμήνυσε πως δεν υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος Τουρκίας-Ισραήλ και ο δεύτερος άφησε να φανεί ότι μπορεί η ισραηλινή πλευρά να χρησιμοποιηθεί για να σταλούν μηνύματα προς την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διαμήνυε πως στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε αυτή τη φάση θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text