Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Tετ-α-τετ Τραμπ με φον ντερ Λάιεν στις αρχές του 2020

Tετ-α-τετ Τραμπ με φον ντερ Λάιεν στις αρχές του 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Tετ-α-τετ Τραμπ με φον ντερ Λάιεν στις αρχές του 2020

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις αρχές του 2020 επιδιώκει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι εμπορικές διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών και να αποφευχθεί η επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά αγαθά.

«Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και μιλήσαμε σύντομα για τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Χαίρομαι για μια συνάντηση που θα έχουμε στις αρχές του 2020», ανακοίνωσε επικεφαλής της Κομισιόν στον λογαριασμό της στο Twitter. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν διευκρίνισε την ημερομηνία και τον τόπο της συνάντησης.

«Θέλουμε και οι δύο ισότιμη εταιρική σχέση» πρόσθεσε. «Η φιλία και στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι καθοριστικές για μια αμοιβαία επιτυχία», τόνισε.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ είναι τεταμένες μετά την απόφαση της Γαλλίας και άλλων κρατών μελών για επιβολή φόρου κατά των ψηφιακών κολοσσών Google, Apple, Facebook και Amazon. Σε αντίποινα η Ουάσιγκτον προειδοποίησε για υπερφορολόγηση γαλλικών προϊόντων όπως η σαμπάνια και το ροκφόρ, ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε ωστόσο την εμπορική αντιπαράθεση με τη Γαλλία κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. «Έχουμε μια ελάσσονος σημασίας διαφορά» και «πιθανόν θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον μπλοκάρει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει δημιουργήσει  μια νέα εστία διένεξης.

Οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα επικριτικές απέναντι στον ΠΟΕ, αρνούνται εδώ και μήνες να διορίσουν νέους δικαστές στους κόλπους του εφετείου του διεθνούς οργάνου διευθέτησης διαφορών (ORD), αρμόδιου να ρυθμίζει τις εμπορικές αντιδικίες, και αυτό το όργανο έχει παραλύσει από τις 11 Δεκεμβρίου.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text