Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 (Updated)

Διαβάσαμε - Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 (Updated)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο ΣΕΒ διευρύνει και επιταχύνει το δημόσιο διάλογο για τη «Βιομηχανία 4.0», αξιοποιώντας πρακτικές από χώρες με ανάλογα οικονομικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, κατάλληλα προσαρμοσμένες για την Ελλάδα. Η θέση είναι σαφής: Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η στρατηγική που δημοσιοποιείται σήμερα εκεί αποσκοπεί. Η εθνική σύμπραξη για την υλοποίηση της, είναι αναγκαία συνθήκη ώστε η «Βιομηχανία 4.0», να γίνει πραγματικότητα και όχι ένα ακόμα σχέδιο στα συρτάρια των Υπουργείων. Δείτε το πλήρη Δελτίο Τύπου του ΣΕΒ εδώ.

 

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η GRECO καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ποινική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν είναι επαρκής για να καταπολεμήσει τη διαφθορά, κάτι που όπως αφήνει να εννοηθεί σχετίζεται κυρίως με την ποιότητα των νόμων και όχι με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Μεγάλο μέρος της έκθεσης της GRECO επικεντρώνεται στις αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα τον Ιούνιο και με τις οποίες η δωροδοκία δημόσιων αξιωματούχων μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα. (εδώ)

Σε πρόσθετες εγγυήσεις με τη μορφή ομολόγων ή μετρητών από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου επιμένει η εποπτική αρχή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο SSM, προκειμένου οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου. Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τις προτεινόμενες εναλλακτικές καθώς, όπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, η μείωση του cash buffer, που σήμερα ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ, θα επηρεάσει αρνητικά το κόστος δανεισμού από τις αγορές. (εδώ)

Αύξηση καταθέσεων 18,3% κατέγραψε η Attica Bank στο εννεάμηνο του 2019, ενώ την ίδια στιγμή, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 2.539 χιλ. ευρώ, μειωμένα κατά €7,4 εκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (30.09.2018). Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα: Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες παρέμειναν οριακά αμετάβλητα σε σχέση με την 30.09.2018 (μειωμένα κατά 3%) και διαμορφώθηκαν σε 10,4 εκ. ευρώ. (εδώ)

Η Interamerican και η Attica Bank ανακοινώνουν την υπογραφή σύμβασης εμπορικής συνεργασίας. Η σύμβαση, ως αποτέλεσμα των αμοιβαίων συνεργειών που ξεκίνησαν από πρόταση ενδιαφέροντος της Τράπεζας με σκοπό την ανάπτυξη των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών της, υπεγράφη από τον Γιάννη Καντώρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Interamerican, τον Θεόδωρο Πανταλάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Attica Bank και τον Αντώνη Βαρθολομαίο, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Attica Bank και Πρόεδρο του Δ.Σ. της θυγατρικής της πρακτορειακής εταιρείας, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Interamerican. (εδώ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της BRIQ PROPERTIES που αποφασίστηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 06.09.2019 σε συνδυασμό με την από 12.11.2019 απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας και πραγματοποιήθηκε από τις 28.11.2019 έως και τις 12.12.2019. Όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, η ΑΜΚ ολοκληρώθηκε με την άντληση κεφαλαίων συνολικού ποσού €50.070.430,20 μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής καθώς και της Ιδιωτικής Τοποθέτησης.(εδώ)

Πρωτοφανές για τα δεδομένα της ΔΕΗ ήταν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την αγορά σε σχέση με το επιχειρησιακό πλάνο και τους στόχους που έχει θέσει η νέα διοίκηση της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι παράλληλα με τη συνέντευξη τύπου, η διοίκηση της ΔΕΗ πραγματοποίησε call με αναλυτές, στους οποίους επίσης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού. Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης, είχαν συνδεθεί και παρακολουθούσαν 63 αναλυτές, ενώ στη διάρκεια του confcall ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε τους 92, νούμερο που δεν έχει καταγραφεί ξανά για τη ΔΕΗ. (εδώ)

Για την ανάπτυξη μελλοντικών υδροηλεκτρικών έργων, μικρών ή μεγαλύτερων, η ΔΕΗ είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με ιδιώτες, όπως άλλωστε επιδιώκει και για τις υπόλοιπες επενδύσεις, είτε στον τομέα των ΑΠΕ είτε ευρύτερα. Την περασμένη Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Μετσοβίτικο, που βρίσκεται στο ομώνυμο ποτάμι των Ιωαννίνων και η ισχύς του είναι 19 MW. (εδώ)

Το πράσινο φως έλαβε από τη ΡΑΕ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, παίρνοντας την προηγούμενη εβδομάδα άδεια παραγωγής για μονάδα ηλεκτρισμού με καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος 566 MW, στη Θίσβη της Βοιωτίας. Απόφαση της εταιρείας είναι να προχωρήσει κανονικά την περαιτέρω διαδικασία αδειοδότησης (η οποία χρειάζεται ούτως ή άλλως χρόνο) και να αφήνει για αργότερα τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, η οποία θα εξαρτηθεί σε μεγαλο βαθμό από το πότε και πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. (εδώ)

Έως 45 εκατ. ευρώ το υπό διαπραγμάτευση δάνειο, αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ θα χρησιμοποιηθεί για τις επενδύσεις της εταιρείας, ωστόσο, πιθανότατα δεν θα αποτελέσει τη μοναδική πηγή χρηματοδότησής τους. Στόχος είναι η εταιρεία να πετύχει ένα επιτόκιο με όρους αγοράς, ενώ θα πρόκειται για μεσο – μακροπρόθεσμο δανεισμό διάρκειας 7 έως 10 ετών. (εδώ)

Από τη Βουλγαρία θα αρχίσει η ανάπτυξη του νέου τύπου καταστημάτων ΙΚΕΑ του Ομίλου Fourlis, που στοχεύει συνολικά στην ανάπτυξη 15 καταστημάτων στις χώρες που έχει παρουσία, με 5 μεσαίου μεγέθους και 10 μικρού μεγέθους καταστήματα. Πρόκειται για καταστήματα μεσαίου τύπου, τα οποία θα αναπτύσσονται πλησίον ή μέσα στον οικιστικό ιστό ώστε να είναι πλησιέστερα στον καταναλωτή. Η νέα στρατηγική του ομίλου, που είχε προαναγγελθεί από τη διοίκηση τίθεται σε εφαρμογή, με την πρώτη φάση να υλοποιείται στη Βουλγαρία. (εδώ)

Άνοδο στο 1% σημείωσε ο πληθωρισμός (σε ετήσια βάση) της ευρωζώνης το Νοέμβριο από το 0,7% του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Ιταλία και στην Πορτογαλία (0,2%) και στο Βέλγιο (0,4%). Τα υψηλότερα στη Ρουμανία (3,8%), στην Ουγγαρία (3,4%), στη Σλοβακία (3,2%) και στην Τσεχία (3%). Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% το Νοέμβριο. Το Νοέμβριο η μεγαλύτερη συμβολή στον πληθωρισμό της ευρωζώνης ήρθε από τον κλάδο των υπηρεσιών (0,82%), και ακολούθησε ο κλάδος των τροφίμων, αλκοόλ, καπνού (0,37%), μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,1)%), και ενεργειακών (-0,33%). (εδώ - ENG)

Το ηθικό των γερμανικών επιχειρήσεων βελτιώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η μεταποιητική κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να έχει φθάσει στο τέλος της, μετά από την συρρίκνωση της συνολικής παραγωγής στις αρχές του έτους. Το ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος σημείωσε άνοδο στις 96,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 95,1 μονάδων το Νοέμβριο. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων για 95,5 μονάδες. (εδώ - ENG)

Οι ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν το Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σηματοδοτώντας το 12ο συνεχόμενο μήνα πτώσης. Οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν 7,9% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για βραδύτερο ρυθμό πτώσης από το 9,7% που αναμενόταν από τους οικονομολόγους και από το 9,2% του Οκτωβρίου.Οι ιαπωνικές εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν 5,4% σε ετήσια βάση, λόγω της εξασθένησης της ζήτησης για οργανικές ενώσεις και εξαρτήματα αυτοκινήτων, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν 12,9% καθώς μειώθηκαν οι παραδόσεις αυτοκινήτων. (εδώ - ENG)

Η νέα επικαιροποίηση της παγκόσμιας βάσης δεδομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνει ότι το συνολικό παγκόσμιο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) έφθασε τα 188 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2018, αυξημένο κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το 2017. Ο μέσος όρος του παγκόσμιου χρέους προς το παγκόσμιο ΑΕΠ έφτασε το 226% το 2018, αυξημένο κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αν και αυτή ήταν η μικρότερη ετήσια αύξηση του δείκτη παγκόσμιου χρέους από το 2004, η προσεκτική εξέταση των δεδομένων ανά χώρα αποκαλύπτει την αύξηση των τρωτών σημείων, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλές χώρες ενδέχεται να μην είναι καλά προετοιμασμένες για την επόμενη οικονομική ύφεση. (εδώ)

Γίνεται όλο και πιο προφανές ότι τα επιτόκια με αρνητικά πρόσημα τα οποία εισήγαγαν αρκετές χώρες μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση συνθλίβουν την κερδοφορία των τραπεζών. Λιγότερο προφανείς, αν και ίσως πιο σημαντικές για την κοινωνία ως σύνολο, είναι οι εξουθενωτικές επιπτώσεις τους στα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ημέρες του κόστους δανεισμού υπό το μηδέν ενδέχεται να φθάνουν στο τέλος τους. Αργότερα εντός της εβδομάδας, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας εμφανίζεται έτοιμη να εγκαταλείψει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων που ακολουθεί εδώ και περίπου πέντε χρόνια και να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 0%, παρόλο που ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πεισματικά κάτω από τον στόχο τα επόμενα χρόνια. (εδώ)

Διαβεβαιώσεις προς τη Λευκωσία δίνει η Ιερουσαλήμ σ’ ό,τι αφορά την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία και απ’ εκεί προς την Ευρώπη.Η ισραηλινή πλευρά ξεκαθάρισε, ότι δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί και δεν τίθεται θέμα δημιουργίας αγωγού προς την Τουρκία. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν έχει αλλάξει την προσέγγισή της σ’ ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed. Η προβολή του όλου θέματος από ισραηλινής πλευράς ερμηνεύεται και ως μια πολιτική τοποθέτηση και άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει με τα αποθέματα του "Αφροδίτη". Υπενθυμίζεται πως σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν αναφορές από το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ για το θέμα του αγωγού προς Τουρκία, τοποθετήσεις που είχαν ως στόχο να ασκήσουν πίεση προς την κυπριακή πλευρά. (εδώ)


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text