Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Σταϊκούρας: Μέσα σε 6 μήνες δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο 2,2 δισ. ευρώ

Σταϊκούρας: Μέσα σε 6 μήνες δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο 2,2 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σταϊκούρας: Μέσα σε 6 μήνες δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο 2,2 δισ. ευρώ

Της Δήμητρας Καδδά

Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 6 νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2020. Απαρίθμησε επίσης παροχές 2,2 δισ. ευρώ που διατέθηκαν σε 6 μήνες, τη στιγμή που παρέλαβε δημοσιονομικό κενό, όπως απέδειξαν τα στοιχεία που παρουσίασε -όπως είπε- το ΓΛΚ, στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους οφείλεται στη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ, στην καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ, στη συμμετοχή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, στην προσεκτική δημοσιονομική διαχείριση και σε άλλες παρεμβάσεις.

"Ο δημοσιονομικός χώρος δημιουργήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ή αν βάλουμε και τις ελαφρύνσεις του 2020 πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, αποτιμώντας το ποσό προς διανομή φέτος και τον επόμενο χρόνο.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: "εκτιμούμε ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα το 2020 γιατί με την υλοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου ενσωματώνονται πολιτικές με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις". Μίλησε έτσι, για τη δυνατότητα εντός του 2020 να "διεκδικήσουμε τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων".

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι "ο Προϋπολογισμός έχει θετική δυναμική, δυναμική που σταθεροποιείται βελτιώνεται και κινητοποιεί δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος, εγχώριες και ξένες. Μετά τη μακροχρόνια περιπέτεια η οικονομία φαίνεται ότι σταδιακά βγαίνει στο ξέφωτο".

"Γνωρίζουμε βέβαια ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, δεν υπάρχουν σύντομα μονοπάτια. Λάθη γίνονται και θα γίνονται, αναγνωρίζονται όμως και στο πλαίσιο του εφικτού και των περιορισμών διορθώνονται. Αβεβαιότητες υπάρχουν, κίνδυνοι παραμονεύουν, δομικά προβλήματα συνεχίζουν να υφίσταται. Εφησυχασμός δεν δικαιολογείται" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

"Φρονώ ότι όλες και όλοι κατανοούν ότι η πραγματικότητα επιβάλλει ένα εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά με ρεαλισμό και αίσθηση δικαιοσύνης. Μόνο έτσι θα διαμορφώσουμε το νέο σύγχρονο βιώσιμο εγχώριο ολιστικό υπόδειγμα που μπορεί να ωθήσει την οικονομία και την κοινωνία σε έναν ενάρετο κύκλο ευημερίας για όλους τους πολίτες, σε μία ισχυρή και διεθνώς αξιοπρεπή Ελλάδα" επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Γι' αυτόν το λόγο ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν του Προϋπολογισμού του 2020, "στον πρώτο ουσιαστικά αναπτυξιακό προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας, έναν Προϋπολογισμό που έθεσε ως στόχο την ισχυροποίηση της χώρας". "Έχουμε κάνει τη βασική επιλογή μας, προχωράμε με τους πολλούς για τους πολλούς" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Για το μέρισμα δεν απέκλεισε τελικά να είναι λίγο μεγαλύτερο από τα 175 εκατ ευρώ. Αλλά ξεκαθάρισε ότι "θέλω να είμαι ειλικρινής και υπεύθυνος η κυβέρνηση αυτή δεν θα μοιράσει πλούτο  που δεν υπάρχει".

Υπεραμύνθηκε επίσης της στήριξης της μεσαίας τάξης, αλλά και  της εφαρμογής μιας πολιτικής που μοιράζει οφέλη σε όλους.

Τουρκία

Για τη διεθνή κατάσταση, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός συζητείται σε ένα δυσμενές σκηνικό στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας, όπου η Τουρκία δημιουργεί συνεχώς εντάσεις. "Η Ελλάδα παραδοσιακά αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε άμεσα ένα συμπαγές κοινωνικό και πολιτικό εσωτερικό μέτωπο ενισχύοντας την εσωτερική ασφάλεια και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Πιστεύω ότι όλοι κατανοούμε πως η ισχυροποίηση της οικονομίας αποτελεί ικανή και εν πολλοίς και αναγκαία συνθήκη για τη συνολική ισχυροποίηση της χώρας" ανέφερε.

"Με τον Προϋπολογισμό επιταχύνεται ο βηματισμός της οικονομίας προς την πλήρη κανονικοποίηση και την ισχυροποίηση της χώρας στο Διεθνές στερέωμα", επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ. "Το οικονομικό επιτελείο θέτει για το 2020 συγκεκριμένους στόχους που θα υπηρετήσουμε και θα προσεγγίσουμε με πολιτικές που θα διακρίνεται για συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα, ανέφερε.

Οι 7 στόχοι της κυβέρνησης

Ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε τους στόχους τα κυβέρνησης:

1. Αύξηση ανταγωνιστικότητας χώρας στις διεθνείς αγορές και σε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2020 με στήριγμα την κατανάλωση τις εξαγωγές, αλλά κυρίως τις επενδύσεις. Έμφαση θα δοθεί στη μείωση του επενδυτικού κενού το οποίο προκάλεσε η κρίση, η μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών μετά το 2015 και η μη αναμενόμενη εκ νέου συρρίκνωση των επενδύσεων το 2018. Αποτελεί το κριτήριο για την άνοδο της Ελλάδας σε μία πιο υψηλή καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων. Στόχος είναι ο διπλασιασμός της αξίας των Επενδύσεων ως αναλογία του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

2. Μείωση ανεργίας, αναδιανομή εισοδήματος και προώθηση κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης.

3. Ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας με τους συμμάχους και τους θεσμούς.

4. Απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία στο σκέλος των δαπανών με στοχευμένες αυξήσεις μετά από αξιολόγηση.

5. Μεγαλύτερη δυνατή μείωση φόρων ακόμη και το 2020 αν δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

6. Ενίσχυση της ρευστότητας στην Ελληνική οικονομία με την εμπροσθοβαρή υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων,  τη σταδιακή πιστωτική επέκταση, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες κλπ.

7. Διασφάλιση της συνεχούς παρουσίας του δημοσίου στις ξένες αγορές και της περαιτέρω ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ζήτησε να είναι πιο ειλικρινής και λιγότερο αμετροεπής στην κριτική της. "Η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι παρέδωσε την οικονομία σε καλή κατάσταση λησμονεί όμως ότι παρέλαβε την οικονομία σε ανάπτυξη την επέστρεψε στην ύφεση" επί δύο χρόνια ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, ενώ αδυνατούσε επί τέσσερα χρόνια να πετύχει οποιοδήποτε αναπτυξιακό στόχο.

Για τη συνάντηση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΓΛΚ ανέφερε ότι έγινε και οι υπηρεσιακοί έδειξαν το δημοσιονομικό κενό στα 396 εκατ. ευρώ το 2019 και στο 1,050 δισ το 2020. "Να σέβεστε τους δημοσίους υπαλλήλους" προέτρεψε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε και στην 3η έκθεση των Θεσμών του προηγούμενου Ιουνίου και στο τεράστιο δημοσιονομικό κενό που κατέγραφαν. Αναφέρθηκε επίσης και στα δυσμενή στοιχεία για την πορεία της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας και  της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους.  Κατέθεσε στοιχεία και για την αποτίμηση του κόστους σε όρους πορείας μετοχών τραπεζών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Για τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το δημοσιονομικό περιθώριο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 οφείλεται στην καλή πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο, αναφέρθηκε  στο δείκτη ανασφάλειας:  το δεύτερο εξάμηνο μετά τις εκλογές έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text