Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Το discount που ζητούσαν οι ξένοι «μπλόκαρε» το placement στα ΕΛΠΕ

Το discount που ζητούσαν οι ξένοι «μπλόκαρε» το placement στα ΕΛΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το discount που ζητούσαν οι ξένοι «μπλόκαρε» το placement στα ΕΛΠΕ

Του Στ. Κ. Χαρίτου

Το discount που ζητούν οι ξένοι, για να μπουν στο placement της περαιτέρω μετοχοποίησης των ΕΛΠΕ, απασχολεί εντόνως την κυβέρνηση και δεν έχει δώσει ακόμα το «πράσινο φως».

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του mononews.gr, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει ενημερώσει σχετικά το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα τόσο τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και τον υπουργό Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για τις απαιτήσεις των ξένων funds. Η κυβέρνηση φαίνεται να ζυγίζει τα δεδομένα, αφού μία τιμή στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και με ένα discount της τάξης του 10% θα πίεζε την μετοχή αισθητά κάτω από τα 8 ευρώ (σ.σ. 8,4 ευρώ το χθεσινό κλείσιμο).

Ειδικά, αν έβγαινε η πληροφορία περί discount, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα ενεργοποιούνταν πωλητές υπό καθεστώς «πανικού» συμπαρασύροντας την μετοχή πτωτικά ακόμα και σε επίπεδα που τεχνικά δεν άξιζε. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω αναμένοντας τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού μόλις χθες, ουσιαστικά έξι συνεδριάσεις πριν από το τέλος της χρονιάς ο γενικός δείκτης έκλεισε για δεύτερη φορά πάνω από τις 900 μονάδες.

«Το placement θα μπορούσε να γίνει και στα 9,5 ευρώ», σχολιάζει η ίδια πηγή. Με τη διαφορά ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ βρέθηκε στα υψηλά έτους των 9,55 ευρώ, 20 μέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου κι ενώ καλά – καλά δεν είχαν αφομοιωθεί οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα στο Χ.Α. επικρατεί νευρικότητα, ως αποτέλεσμα της μεγάλης κερδοφορίας που σημειώνει το Χ.Α. διεθνώς με άνοδο μέσα στο 2019 πάνω από 47%. Δηλαδή, εξαιτίας της υψηλής ανόδου οι επενδυτές κατοχυρώνουν τα κέρδη τους.

Όπως και να ‘χει πάντως, το θέμα της μετοχοποίησης των ΕΛΠΕ παραμένει ανοιχτό και θα απασχολήσει την κυβέρνηση και το 2020.

Όπως άλλωστε έγραψε χθες το mononews.gr, η επιλογές της διοίκησης Σιάμισιη να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα στην αγορά των ομολόγων είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το μέσο κόστος δανεισμού στο 1,6%, όταν υπήρχαν εκδόσεις από την πλευρά του ομίλου που ξεπερνούσαν κατά το παρελθόν το 5%!

Επιπρόσθετα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα πληθύνουν οι επαφές με τους ξένους θεσμικούς για την παρουσίαση της εταιρείας, των μεγεθών και των επενδύσεών της.

Πηγή: www.mononews.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text