Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Επιπλέον 2 δισ. ευρώ εξετάζει να εξοφλήσει στο ΔΝΤ η Ελλάδα

Επιπλέον 2 δισ. ευρώ εξετάζει να εξοφλήσει στο ΔΝΤ η Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιπλέον 2 δισ. ευρώ εξετάζει να εξοφλήσει στο ΔΝΤ η Ελλάδα

Επιπλέον ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ εξετάζει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ η Ελλάδα, πέραν των 2,7 δισ. ευρώ που εξόφλησε πριν από ένα μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε, χθες, σχετική αναφορά μιλώντας στο πρακτορείο Reuters (χωρίς να αναφερθεί σε ποσό). Είπε, όμως, ότι «η νέα πρόωρη αποπληρωμή θα πρέπει να φτάνει ως ένα συγκεκριμένο ποσό που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα ώς το τέλος της περιόδου μεταμνημονιακής εποπτείας».

Οι πληροφορίες από πηγές της αγοράς ομολόγων αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει εξόφληση περίπου 2 δισ. ευρώ του χρέους που λήγει το 2021. Θα χρειαστεί και πάλι, όπως έγινε και με την προηγούμενη εξόφληση, η έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Αυτή τη φορά, η έγκριση ίσως είναι δυσκολότερη, καθώς το μέσο επιτόκιο των υπολοίπων δανείων του ΔΝΤ είναι 1,9%, έναντι του 4,9% που ήταν το ποσό που προεξοφλήθηκε τον Νοέμβριο, επομένως δεν είναι τόσο εξόφθαλμο το όφελος της πράξης. Η Ελλάδα θα κληθεί να αποδείξει ότι τα ομόλογα που θα εκδώσει για να χρηματοδοτήσει την προεξόφληση θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο.

Το ίδιο έγινε και με την προηγούμενη εξόφληση. Επομένως, δεν μπορεί να τα χρηματοδοτήσει π.χ. με 30ετή ομόλογα που θα έβγαιναν με επιτόκιο 2,8%, σημειώνουν οι πηγές. Με τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκδόσεις για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της το 2020. Ωστόσο, ο ΟΔΔΗΧ θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο, αφού, όπως είπε και ο κ. Σταϊκούρας στο Reuters «πρέπει να έχεις αλληλεπίδραση με τις αγορές».

Με τη μείωση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και με την πιθανή προεξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δημιουργείται «χώρος» για νέες εκδόσεις διαπραγματεύσιμου χρέους και μειώνεται ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος αναχρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι ο στόχος για τα έντοκα είναι να μειωθούν περαιτέρω κατά 4 δισ. ευρώ το 2020, ενώ ήδη έχουν μειωθεί από 15,2 δισ. ευρώ σε 12,6 δισ. ευρώ.

Τι θέλει η Γερμανία

Το υπόλοιπο του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέρχεται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο δεν εξοφλείται στο σύνολό του είναι ότι πολλές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, προτιμούν να είναι «παρών» το Ταμείο στη μεταμνημονιακή εποπτεία, κάτι που εξασφαλίζεται εφόσον υπάρχει ανεξόφλητο δάνειο.

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text