Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με 158 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2020. Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 "παρών") ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, (υπέρ ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση) ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι). Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά). (εδώ)


Στις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, των Ελληνικών Πετρελαίων και του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών δίνει βάρος η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πετύχει το στόχο των εσόδων ύψους 2,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2020.Σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τη σχετική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης του Ταμείου είναι πως θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Τέλος του Ιανουαρίου του 2020 θα βγει στον «αέρα» η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Υπενθυμίζεται ότι το 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια. (εδώ)


Σημαντική αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων εντός του 2020 προβλέπει η Citi, η οποία κάνει λόγο για φιλοαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις ως στοιχεία που συμβάλλουν σε σημαντική μείωση του πολιτικού ρίσκου. Η Citi προβλέπει την υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1% το 2020. Συγκεκριμένα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα  προβλέπει ότι η απόδοση του 10ετούς θα κινηθεί στο 1,30% στα πρώτο τρίμηνο του 2020, στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 1,10% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ στο τρίτο τρίμηνο θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 1%, και θα κλείσει στο τελευταίο τρίμηνο στο 0,70%. Για το 2021, η Citi προβλέπει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία θα παραμείνει σταθερό κοντά στο 1%(1,09%) με οριακή άνοδο στο 1,11% το 2022. (εδώ)

 

Για "θετική αποτίμηση" στα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής καταγραφής των ετήσιων ροών απασχόλησης στο σύστημα Εργάνη κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος. Ο ίδιος τονίζει πως "οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι διαρθρωτικές αλλαγές που τολμήσαμε στην αγορά εργασίας, το νέο αυστηρό πλαίσιο καταπολέμησης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας με τους αυξημένους ελέγχους και οι αναπτυξιακές προοπτικές αρχίζουν να αποδίδουν στο σύνολο της απασχόλησης και της οικονομίας, με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας. To 2020 αποτελεί το έτος-ορόσημο της νέας δεκαετίας που ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για τους εργαζόμενους και την Ελλάδα". (εδώ)

 

Σε μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύονται τα ακίνητα μετά και τη νέα εξαγγελία από την κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση της φορολογίας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί καταγράφεται αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 9% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η αναστολή του ΦΠΑ για τρία έτη είναι δελεαστική τόσο για τους πωλητές όσο και για τους κατασκευαστές. Ταυτόχρονα η έκπτωση 40% από τον τελικό φόρο της δαπάνης για επισκευές κατοικίες κινητοποιεί ολόκληρο τον κλάδο της οικοδομής, ενώ όπως φαίνεται όσοι τον είχαν εγκαταλείψει επιστρέφουν σε αυτόν. (εδώ)

 

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επιτυχία της δημόσιας πρότασης από την Ανδρομέδα για τις Νηρέα και Σελόντα, αφού από την πρώτη μέρα που μπήκε η εντολή στο ταμπλό του ΧΑ, καλύφθηκε σχεδόν το απαιτούμενο ποσοστό σε συνδυασμό με την συμφωνία που έχει κάνει ο προτείνων με τους μετόχους μειοψηφίας. Μετά τη συμφωνία με τις τράπεζες η Ανδρομέδα απέκτησε το 74,34% της Νηρεύς, αλλά έχει προσυμφωνήσει με μετόχους μειοψηφίας που είχαν 12,27% να αγοράσει τις μετοχές τους. (εδώ)


Η εταιρία MSC Cruises ανακοίνωσε την απόφασή της να  χρησιμοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά ως κύριο λιμάνι επιβίβασης και αποβίβασης -home port- το καλοκαίρι του 2021, τοποθετώντας το MSC Lirica στην αγορά της Ανατολικής Μεσογείου και δίνοντας στην χώρα μας την ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα κρουαζιέρας της συγκεκριμένης χρονιάς. (εδώ)


Άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Μπήτρος και τις τράπεζες αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΙΔΜΑ Α.Ε., ενώ ανάλογη ανακοίνωση δημοσίευσε και η Μπήτρος, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος για ενημέρωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έχουν την αφετηρία τους στην υπογραφή MoU μεταξύ της θυγατρικής της Μπήτρος, Μεταλλουργική Α.Ε.Β.Ε., της ΣΙΔΜΑ Α.Ε., των βασικών μετόχων τους και των τραπεζών (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ, EUROBANK ERGASIAS, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και HSBC FRANCE) με αντικείμενο την απόσχιση από την Μπήτρος Μεταλλουργική του κλάδου εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων και την εισφορά του και απορρόφηση από τη ΣΙΔΜΑ Α.Ε., καθώς και τη συνεπακόλουθη συνολική αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων. (εδώ)


Ένα μικρό θησαυρό κρύβει στα “μπαούλα’’ της η Εθνική Τράπεζα καθώς αποτιμά σε τιμές κτήσης τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έλαβε από το Δημόσιο, ως αντάλλαγμα για την ακύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων (πρόγραμμα Titlos). Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Εθνική έλαβε από την Ελληνική Δημοκρατία κρατικά ομόλογα 5ετούς, 7ετούς και 8ετούς διάρκειας, αθροιστικής ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,28 δισ. ευρώ. Για τη λήψη των παραπάνω ομολόγων πήρε κατ’ εξαίρεση άδεια από την ΕΚΤ καθώς υπερέβαινε τα όρια που έχει επιβάλει ο επόπτης για αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και εντόκων. (εδώ)

 

Η έντονη επιβράδυνση της ολλανδικής οικονομίας, της πέμπτης μεγαλύτερης της Ευρωζώνης, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020, προέβλεψαν χθες οι ανεξάρτητοι οικονομικοί σύμβουλοι της ολλανδικής κυβέρνησης.Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί έντονα στο 1,7% φέτος, από 2,6% το 2018, και στο 1,3% το 2020, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ανεξάρτητου Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης (CPB) του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών. «Η ολλανδική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα, αλλά εξακολουθεί να έχει ικανοποιητική (απόδοση) σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε χθες η κ. Λάουρα φαν Χέεστ, διευθύντρια του CPB. Το διεθνές εμπόριο έχει περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας και της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέλιξη που είχε αρνητική συνέπεια για την παραδοσιακά εξαγωγική ολλανδική οικονομία. (εδώ)

 

Σε αναβάθμιση των προοπτικών της Βρετανίας προχώρησαν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s, μετά τη θριαμβευτική νίκη των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αξιολογήσεις των δύο οίκων δημοσιεύτηκαν λίγες μόλις ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε το σχέδιό του για λήξη της μεταβατικής περιόδου σχετικά με το Brexit στο τέλος του 2020. Οι αναβαθμίσεις των S&P και Fitch δεν επηρέασαν τη βρετανική λίρα, η οποία είχε ήδη φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018, χάρη στην ανακοίνωση του Τζόνσον ότι η μεταβατική περίοδος θα λήξει στο τέλος του 2020. (εδώ)

 

Η Κίνα ανακοίνωσε μια ακόμα λίστα αμερικανικών προϊόντων που θα εξαιρεθούν από τον πρώτο γύρο πρόσθετων δασμών σε αγαθά από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο αμερικανικών προϊόντων που εξαιρούνται από τον πρώτο γύρο κινεζικών δασμολογικών αντίμετρων, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Τελωνειακών Δασμών του Κρατικού Συμβουλίου. Η λίστα με τις εξαιρέσεις ισχύει από τις 26 Δεκεμβρίου του 2019 έως τις 25 Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, οι δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί δεν θα επιστραφούν. Τα υπόλοιπα αμερικανικά προϊόντα που υπόκεινται στον πρώτο γύρο των πρόσθετων κινεζικών δασμών δεν θα εξαιρεθούν προς το παρόν. (εδώ)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text