Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | ΗΠΑ: Πόσο δημοφιλής μπορεί να παραμείνει ένας πρόεδρος μετά την παραπομπή του σε δίκη;

ΗΠΑ: Πόσο δημοφιλής μπορεί να παραμείνει ένας πρόεδρος μετά την παραπομπή του σε δίκη;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ: Πόσο δημοφιλής μπορεί να παραμείνει ένας πρόεδρος μετά την παραπομπή του σε δίκη;

Η ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέφθηκε εν τέλει σε δίκη έφθασε. Έπειτα από μία έρευνα, καταθέσεις και ακροάσεις, αντιδράσεις και αλληλοκατηγορίες, ο Τραμπ έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που θα κληθεί να απολογηθεί για τις πράξεις του, προκειμένου να υπερασπιστεί την παραμονή του στον Λευκό Οίκο. Ένας ακόμη, ο Ρίτσαρντ Νίξον, παραιτήθηκε προτού παραπεμφθεί σε δίκη. Κανείς όμως από τους υπόλοιπους δύο – Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον – δεν απομακρύνθηκε από το αξίωμά του. Πόσο δημοφιλείς παρέμειναν όμως και πόσο έβλαψε το κόμμα τους όλη αυτή η διαδικασία;

Άντριου Τζόνσον

Στη σκιά του Εμφυλίου Πολέμου, ο πρόεδρος Άντριου Τζόνσον – Δημοκρατικός – συγκρούστηκε με το Ρεπουμπλικανοκρατούμενο Κογκρέσο για την ανασυγκρότηση των νότιων πολιτειών.

Στο πλαίσιο της σύγκρουσης αυτής, ο Τζόνσον έκανε χρήση του προεδρικού βέτο για να ακυρώσει δεκάδες αποφάσεις. Η μεγάλη κρίση ωστόσο ήρθε όταν το Κογκρέσο πέρασε νόμο για να εμποδίσει την ικανότητα του προέδρου να απομακρύνει μέλη του υπουργικού συμβουλίου χωρίς την έγκριση της Γερουσίας. Αψηφώντας τη νομοθεσία αυτή, ο Τζόνσον απομάκρυνε τον υπουργό Πολέμου και πολιτικό του αντίπαλο Έντουιν Στάντον ενόσω το Κογρέσο είχε διακόψει τις εργασίες του. Ο υπουργός από την πλευρά του, αρνούμενος να παραιτηθεί, κλειδώθηκε στο γραφείο του.

Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τον Μάρτιο του 1868, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε 11 άρθρα μομφής εναντίον του προέδρου και τον παρέπεμψε σε δίκη. Η Γερουσία τον αθώωσε μόλις με μία ψήφο διαφορά. Η ζημιά ωστόσο για τον ίδιο και το κόμμα του ήταν ανεπανόρθωτη. Έναν χρόνο μετά, το 1869, οι Δημοκρατικοί έχασαν τον Λευκό Οίκο από τον Οδυσσέα Γκραντ, ο οποίος συνέχισε το σχέδιο της Ριζικής Ανασυγκρότησης του κόμματός του.

Ο Άντριου Τζόνσον ήταν από τους πιο φτωχούς προέδρους των ΗΠΑ και ο μοναδικός που δεν είχε φοιτήσει. Επί των ημερών του οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία για 7,2 εκατομμύρια δολάρια.

Ρίτσαρντ Νίξον

Η παρολίγον παραπομπή του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον χρονολογείται από το 1972, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου «Γουότεργκεϊτ». Επί δύο χρόνια, ο Νίξον προσπάθησε με κάθε τρόπο να συγκαλύψει τον ρόλο του στη μυστική επιχείρηση παρακολούθησης του Δημοκρατικού Κόμματος. Δεν τα κατάφερε.

Στις 27 Ιουλίου του 1974, η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε τρία άρθρα μομφής εις βάρος του προέδρου Νίξον – παρακώλυση της δικαιοσύνης, κατάχρηση εξουσίας και καταφρόνηση του Κογκρέσου. Η ψηφοφορία ωστόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Στις 8 Αυγούστου, ο Νίξον υπέβαλε την παραίτησή του - ο μοναδικός Αμερικανός πρόεδρος που έχει παραιτηθεί έως σήμερα.

Τη θέση του ανέλαβε ο αντιπρόεδρος Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος ορκίστηκε έξι εβδομάδες αργότερα και έδωσε χάρη στον Νίξον. Στις επόμενες εκλογές ωστόσο, έχασε τον Λευκό Οίκο από τον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ.

Ο Νίξον πέθανε τον Απρίλιο του 1994, 20 χρόνια μετά το σκάνδαλο που αμαύρωσε τη θητεία του. Στην κηδεία του, ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον καλούσε να κριθεί ο Νιξον για ολόκληρη τη ζωή του και την πολιτική του καριέρα.

Μπιλ Κλίντον

Λίγα χρόνια αφότου ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον καλούσε για συγχώρεση του Νίξον, βρέθηκε ο ίδιος στην ίδια θέση εξαιτίας της σχέσης του με την πρώην υπάλληλο του Λευκού Οίκου Μόνικα Λιουίνσκι και της καταγγελίας της Πόλα Τζόουνς για σεξουαλική παρενόχληση. Απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες από τον Λευκό Οίκο, ο Κλιντον αρνήθηκε αρχικά οποιαδήποτε σχέση με τη Λιουίνσκι ή απόπειρα συγκάλυψης. Στη συνέχεια, αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα η κατάθεση της ίδιας της Λιουίνσκι, ο Μπιλ Κλίντον αναγκάστηκε να απολογηθεί που είπε ψέματα στον αμερικανικό λαό.

Τον Δεκέμβριο του 1998, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε επί δύο άρθρων μομφής εις βάρος του προέδρου Κλίντον – ψευδορκία και παρακώλυση του Κογκρέσου. Δύο μήνες μετά, τον Φεβρουάριο, η Γερουσία, τον έλεγχο της οποίας είχαν οι Ρεπουμπλικανοί, τον αθώωσε.

Αν και ο Μπιλ Κλίντον έχει συνδεθεί με το συγκεκριμένο σκάνδαλο, λίγοι θυμούνται την παραπομπή του σε δίκη – τουλάχιστον έως σήμερα που η υπόθεση είναι ξανά επίκαιρη λόγω της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος ο Κλίντον αντιστάθηκε στις φωνές που του ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να παραιτηθεί. Και δικαιώθηκε. Την ίδια περίπου περίοδο, στα τέλη Ιανουαρίου του 1998, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φθάσει στο ζενίθ της δημοτικότητάς του (67%, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του CNN). Η προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να κεφαλαιοποιήσουν το σκάνδαλο στις ενδιάμεσες εκλογές του 1998 απέτυχε παταγωδώς: Το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισε τον έλεγχο και της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Ο Μπιλ Κλίντον ολοκλήρωσε τη θητεία του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2001 με το ποσοστό της δημοτικότητάς του να αγγίζει το 65%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text