Αρχική | Χ&Α | Παλαιότερα άρθρα του Χ&Α | 5G: Ίσως μία από τις μεγαλύτερες “επαναστάσεις” στην ανθρώπινη ιστορία!

5G: Ίσως μία από τις μεγαλύτερες “επαναστάσεις” στην ανθρώπινη ιστορία!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
5G: Ίσως μία από τις μεγαλύτερες “επαναστάσεις” στην ανθρώπινη ιστορία!

Η γλώσσα, η εκτύπωση, η μηχανή εσωτερικής καύσης, η γραμμή συναρμολόγησης, το Διαδίκτυο. Όλα αυτά υπήρξαν σημαντικές επαναστάσεις στην ιστορία που άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας. Σήμερα ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άλλης επανάστασης που θα μπορούσε να είναι εξίσου σημαντική: Η επανάσταση του 5G.

 

5G: Γιατί αυτό απλά δεν είναι ένα ακόμη G;

Λογικά, το G στην ονομασία 5G σημαίνει ότι είναι μια νέα γενιά ασύρματης τεχνολογίας. Όμως, εκεί ακριβώς τελειώνει η ομοιότητα.

Εμπορικά, κάθε νέα γενιά έχει καθοριστεί κυρίως από τις αυξημένες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Αλλά από την οπτική της καινοτομίας, κάθε ένα από τα σύγχρονα άλματα στην τεχνολογία ασύρματων δικτύων έχει φέρει ξεχωριστές αλλαγές: Η δεύτερη γενιά (2G) επέτρεψε τη μετάδοση φωνής, η τρίτη γενιά (3G) άνοιξε την πόρτα σε κινητά δεδομένα και πλούσιο περιεχόμενο, (4G) έφερε μια ώθηση ταχύτητας που προκάλεσε την επανάσταση της εφαρμογής και της ροής κινητής τηλεφωνίας.

Το 5G, ως η πέμπτη γενιά, είναι το θεμέλιο για τις επικοινωνίες και τους υπολογιστές του μέλλοντοςπου θα φέρει τουλάχιστον
τρεις νέες εξελίξεις:

Μεγαλύτερη ταχύτητα (για να μεταφέρουμε τις αυξανόμενες ποσότητες δεδομένων που παράγουμε).

Χαμηλότερη λανθάνουσα κατάσταση (για μεγαλύτερη ανταπόκριση).
Ικανότητα να επεκταθεί πέραν από τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα για να συμπεριλάβει το Cloud και ένα εντελώς νέο "σύμπαν" συσκευών (που εκτιμάται στα δισεκατομμύρια) που συνδέονται με το δίκτυο.

Πρακτικά, η τεχνολογία 5G θα είναι μία ημέρα αρκετά ισχυρή και περίπλοκη ώστε να προσφέρει έξυπνα εργοστάσια και εικονική πραγματικότητα σε πραγματικό χρόνο, αλλά αρκετά πρακτική για να αντικαταστήσει την ενσύρματη ευρυζωνικότητα στο σπίτι. Η εξάπλωση της τεχνολογίας ξεκίνησε, όμως εξακολουθεί να είναι ακόμη αρκετά περιορισμένη. Οι ταχύτητες εξάπλωσης θα αυξηθούν σημαντικά από το 2020. Η εκπλήρωση της αληθινής υπόσχεσης της 5G θα συμβαίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε αρκετά χρόνια.

Γι' αυτό άλλωστε και το ζήτημα της τεχνολογίας 5G, έχει ξεφύγει από τα καθαρά επιστημονικά ή έστω εμπορικά πλαίσια και έχει γίνει βασικό ζήτημα στην άσκηση πολιτικής, όπως τουλάχιστον εμφανίζεται από τις διώξεις που ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση σε κινεζικές εταιρίες που αναπτύσσουν την τεχνολογία 5G ή στις πιέσεις που ασκούνται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να μη συνεργαστούν με την Κίνα στον τομέα αυτόν.

Τί δυναμικό θα ξεκλειδώσει το 5G;

Οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο ταχύτερα και με μεγαλύτερη βεβαιότητα. Όμως, υπάρχουν μεγαλύτερες περιπλοκές και μάλιστα μεγαλύτερες ευκαιρίες στο παιχνίδι με το 5G.

Ίσως ένας από τους απλούστερους τρόπους να σκεφτεί κανείς για το 5G είναι ως μια ευνοϊκή υποδομή. Με τον τρόπο που οι δρόμοι και τα ηλεκτρικά δίκτυα αποτέλεσαν τη βιομηχανική μας υποδομή, η υποδομή που επιτρέπει το 5G θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα για την οικοδόμηση μιας ευφυούς και πλήρως συνδεδεμένης κοινωνίας.

Θα συνδεθεί και θα φέρει τη νοημοσύνη σε δισεκατομμύρια μηχανές που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέες εμπειρίες σε όλες τις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Η τεχνολογία 5G θα ξεκλειδώσει τις δυνατότητες των νέων λύσεων κινητικότητας, θα κάνει τις έξυπνες πόλεις πραγματικά έξυπνες και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τί ακριβώς σημαίνει το “Ίντερνετ των πραγμάτων” (IoT).


Γιατί είναι το 5G κρίσιμο για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα;

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2035, το τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας που θα βασίζεται και θα εξαρτάται από την τεχνολογία 5G θα εκπροσωπεί αξία 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το 2035, το "πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα" της 5G θα αποφέρει έσοδα 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα προκαλέσει ετήσια έσοδα 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι, μπροστά μας, στα επόμενα χρόνια θα ξεδιπλωθεί ένας καινούργιος κόσμος επιχειρηματικών ευκαιριών που θα αλλάξει -για ακόμη μία φορά και όπως πάντα άλλαζαν οι “επαναστάσεις”- τον κόσμο που κινούνται οι κοινωνίες, οι οικονομίες και οι χρηματοοικονομικές αγορές. Η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις απέχουν ακόμη μακριά απ' αυτή τη -νέα- επανάσταση. Όμως είναι βέβαιο ότι, αυτή τη στιγμή, κάποιοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, σχεδιάζουν και ετοιμάζονται.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text