Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Οι επενδυτές και τα κεφάλαια εμφανίζονται και πάλι. Όμως, απουσιάζουν πλέον, οι μετοχές

Οι επενδυτές και τα κεφάλαια εμφανίζονται και πάλι. Όμως, απουσιάζουν πλέον, οι μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι επενδυτές και τα κεφάλαια εμφανίζονται και πάλι. Όμως, απουσιάζουν πλέον, οι μετοχές

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, μία ακόμη εισηγμένη εταιρία αποχώρησε από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ για πέντε δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την αποχώρησή τους εντός του προσεχούς διαστήματος.

Η εταιρία Σφακιανάκης, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο από το 1997 διεγράφει στις 11/12/2019. Με τη διαγραφή της, στο Χρηματιστήριο απέμειναν 169 εταιρίες, ενώ -λόγω των προνομιούχων μετοχών μερικών εταιριών- οι διαπραγματευόμενες μετοχές ανέρχονται σε 175.

Κατά το προσεχές διάστημα αναμένεται -εκτός απροόπτου- να διαγραφούν οι μετοχές των Ελτράκ, FG Europe, Σελόντα, Νηρέα και Περσεύς. Με την αποχώρησή τους, οι εισηγμένες εταιρίες θα μειωθούν σε 164. Την ίδια στιγμή, 19 εταιρίες θα παραμένουν σε κατάσταση “αναστολής διαπραγμάτευσης”, ενώ είναι σαφές ότι και οι περισσότερες από αυτές θα διαγραφούν, ίσως και εντός των επομένων μηνών. Συνεπώς, σήμερα, οι πραγματικά διαπραγματευόμενες εταιρίες είναι μόλις 145.

 

Θα πρόκειται για το μικρότερο αριθμό διαπραγματευόμενων εταιριών από το 1990, δηλαδή από το έτος που η -άσημη τότε- χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας εισερχόταν στην πιο ένδοξη και δυναμική φάση της 140ετούς ιστορίας της.

Η κορύφωση του αριθμού των εισηγμένων εταιριών καταγράφηκε το έτος 2001. Στο τέλος του έτους αυτού, ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών έφθανε στις 350 και ο αριθμός των διαπραγματευόμενων μετοχών στις 384 (η διαφορά οφείλεται στο ότι αρκετές εταιρίες είχαν και προνομιούχες μετοχές). Από εκείνο το χρονικό σημείο, ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών έχει μειωθεί κατά 51,7% και των διαπραγματευόμενων μετοχών κατά 54,4%. Τα ποσοστά αυτά επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο εάν συνυπολογίσουμε και τις 19 εταιρίες που βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης σε καθεστώς “αναστολής”.

 

 

Ουδέποτε άλλοτε, στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας,  είχε παρατηρηθεί τόσο μεγάλη μείωση του αριθμού των εισηγμένων εταιριών από τον προηγούμενο “υψηλότερο” αριθμό τους και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι σε προηγούμενες περιόδους, η χώρα πέρασε από περιόδους πολέμων, κατοχής και μεγάλων οικονομικών κρίσεων.

 

Τί φταίει; Αναμφισβήτητα για τη χρηματιστηριακή αυτή καταστροφή ευθύνεται η μεγάλη οικονομική κρίση. Όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά από τη λειτουργία του νόμου περί “δημοσίων προτάσεων”, ένα θέμα το οποίο είχαμε αναλύσει στο τεύχος 206 (δείτε εδώ). Με τις ρυθμίσεις του νόμου 3461/2006 (περί Δημοσίων Προτάσεων), μεταξύ των ετών 2001 έως 2019 αποχώρησαν από το Χρηματιστήριο 55 εισηγμένες εταιρίες.

 

Σήμερα που η χρηματιστηριακή αγορά προσπαθεί να ανακάμψει, δεν υπάρχουν αρκετές εταιρίες για να προσελκύσουν επενδυτές. Μετά από πολλά χρόνια, η αγορά της Αθήνας, ξανάγινε “ρηχή”. Η κατάσταση αυτή, θα την ταλαιπωρεί για αρκετά χρόνια.

 

Διαβάστε επίσης:
Πόσα χρόνια “ζουν” οι εταιρίες στο Χρηματιστήριο; (εδώ)
Στη δίνη ενός επικίνδυνου “δημογραφικού” προβλήματος (εδώ)
Τα αίτια της διαγραφής των εταιριών από το Χρηματιστήριο (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text