Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli-Follie: Πώς έχτισε τη νέα δίωξη ο οικονομικός εισαγγελέας

Folli-Follie: Πώς έχτισε τη νέα δίωξη ο οικονομικός εισαγγελέας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli-Follie: Πώς έχτισε τη νέα δίωξη ο οικονομικός εισαγγελέας

Του Παναγιώτη Στάθη

Μια σειρά ενεργειών που καταλήγουν στο μακρινό 2001, περιγράψει η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα η οποία κατέληξε στην νέα δίωξη σε βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου και άλλων 13 ατόμων για τρία νέα κακουργήματα.

Συγκεκριμένα:

*Για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση διώκονται ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης και ακόμα 4 πρόσωπα. Πρόκειται για τον επικεφαλής, την υπεύθυνη οικονομικών και έναν υπάλληλο στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία (όλοι τους κατάγονται από το Χονγκ Κονγκ) και τον Ελληνα οικονομικό διευθυντή της εταιρείας.

*Για κακουργηματική πλαστογραφία διώκονται 6 άτομα (οι 3 αλλοδαποί, ο οικονομικός διευθυντής, ένα μέλος του ΔΣ και ένας υπάλληλος της εταιρείας.

*Για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία διώκονται ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

*Για χειραγώγηση διώκονται 13 πρόσωπα. Δημήτρης και Τζώρτης Κουτσολιούτσος, αλλά και η σύζυγος Κατερίνα Κουτσολιούτσου. Επιπλέον όλα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, την περίοδο 2016-2017. Η επίδικη περίοδος είναι από το 2009 μέχρι πρώτο τρίμηνο του 2018.

Χειραγώγηση

Για το αδίκημα της χειραγώγησης η εισαγγελική έρευνα περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες μια  "εγκληματική οργάνωση" που πλαστογραφούσε τραπεζικά στοιχεία για να χειραγωγήσει την αγορά. Μάλιστα αν και στην παραγγελία άσκησης των ποινικών διώξεων που έδωσε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ο  χρόνος "δράσης" προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα 2009-α΄τρίμηνο του 2018, φαίνεται να ξεκινά από το 2001 ίσως και νωρίτερα.

Η έρευνα στηρίζεται στην εξέταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά κυρίως στα ευρήματα της συμβουλευτικής Alvarez & Marsal για τις εταιρείες του ομίλου FFG, στην Ασία (APAC).

Κεντρικός ρόλος

Ειδικά στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο του αποδίδεται ότι ως Εκτελεστικό Μέλος και δη Πρόεδρος της Εταιρίας ενέκρινε τις "μαϊμού" οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας FFG για τη χρήση 2016 και τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου της Ασίας για την ίδια περίοδο. Με βάση αυτές ο κατηγορούμενος διενήργησε πωλήσεις 1.150.000 μετοχών στις 9 Μαΐου 2017 αποκομίζοντας κέρδη που υπολογίζονται σε 9.707.246 ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, από την έρευνα προκύπτει πως "στην προκειμένη περίπτωση, οι επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία της αγοράς από την παραπλάνηση ήταν εξαιρετικά μεγαλύτερη και εκ του γεγονότος ότι η Εταιρεία, οι οικονομικές καταστάσεις της οποίας ήταν ψευδείς και παραπλανητικές, περιλαμβανόταν στις μεγαλύτερες βάσει κεφαλαιοποίησης εταιρείες του χρηματιστηρίου Αθηνών, συμμετείχε σε πληθώρα δεικτών αναφοράς (μεταξύ των οποίων οι δύο κυριότεροι δείκτες του χρηματιστηρίου Αθηνών, ήτοι ο γενικός δείκτης και ο FTSE-25) τη σύνθεση των οποίων "ακολουθούν" ( ήτοι επενδύουν σημαντικά κεφάλαια) μεγάλα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και εν γένει ξένοι θεσμικοί επενδυτές, όπως αναδεικνύεται από την μετοχική σύνθεση της εταιρείας στην οποία, βαρύνουσα συμμετοχή κατέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα της αλλοδαπής. Παράλληλα, τις οικονομικές επιδόσεις της Εταιρείας ανέλυε, ως όφειλε βάση του μεγέθους της όπως πρόκυπτε από την χρηματιστηριακή της αξία, σημαντικός αριθμός αναλυτών, οι αναλύσεις των οποίων κατέληγαν, επίσης, σε μη ορθές διαπιστώσεις δοθέντος ότι τα δεδομένα των οικονομικών καταστάσεων ήταν ψεύδη και παραπλανητικά και στη συνέχεια διαχέονταν σε πελάτες τους/επενδυτές οι οποίοι προέβαιναν σε επενδύσεις επί των χρηματοπιστωτικών μέσων της Εταιρείας, βασιζόμενοι και σε αυτές τις εσφαλμένες αναλύσεις για την αποτίμηση του Ομίλου. Επίσης, από τις ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας παραπλανήθηκαν κατά την λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων και πλήθος Ελλήνων φυσικών προσώπων (καθώς η εταιρεία διέθετε εκτεταμένη διασπορά των μετοχών της σε μεγάλο αριθμό προσώπων-μετόχων), εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές αλλά και φορείς κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και το ελληνικό Δημόσιο. Επομένως καθίσταται σαφές ότι η αρνητική επίπτωση των ως άνω ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών και στην εύρυθμη λειτουργία της Χρηματιστηριακής Αγοράς και της επενδυτικής κοινότητας εν γένει, υπήρξε εξαιρετικά σημαντική."

Απαντήσεις

Πάντως σύμφωνα με την Realnews, o Δημήτρης Κουτσολιούτσος αρνείται όσα του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι "η εταιρεία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και έχει υιοθετήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλίσει την ορθή ενοποίηση των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών του ομίλου, μέσω της πλήρους συμμόρφωσης των εν λόγω διαδικασιών με τους κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται για την κατάρτιση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς…". Αν και παραδέχεται ότι εντοπίστηκαν "αδυναμίες" ισχυρίζεται ότι "όχι μόνον ουδέποτε προέβημεν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε εν γνώση μας πράξεις ή παραλείψεις που θα έβλεπαν την εταιρία και κατά συνέπεια και την εύρυθμη λειτουργία των αγορών, αλλά από τη στιγμή που εντοπίστηκαν αδυναμίες στην εσωτερική οργάνωση του ομίλου, τις οποίες προσωπικά δε γνώριζα σε όλη την έκταση τους αλλά ούτε και είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω ή να πληροφορηθώ, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας έχει πράξει καθετί δυνατό για να εντοπιστούν οι τυχόν παρατυπίες, να τεθούν οι υπαίτιοι ενώπιον των οποιονδήποτε ευθυνών τους έναντι της εταιρείας και των μετοχών της και, φυσικά, να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιες επώδυνες για την εταιρεία καταστάσεις…".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text